Жителю Шепетівщини присудили 12 років тюрми за намір зґвалтувати дитину

Жителю Шепетівщини присудили 12 років тюрми за намір зґвалтувати дитину

Ізяславський районний суд визнав винним уродженця Шепетівського району в закінченому замаху на зґвалтування, вчиненого щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років (частина 2 статті 15, частина 4 статті 152 Кримінального кодексу України), а також у грабежі (частина 1 статті 186 Кримінального кодексу України), та призначив остаточне покарання — 12 років позбавлення волі.

У березні 2019 року уродженець Шепетівщини в рідному селі — Плесні, заманив до будинку, де на той час мешкав, малолітню дівчинку 2007 року народження. Дитина знала молодого чоловіка, котрий допомагав по господарству її батькові, тому погодилася піти до нього на гостину палити вогнище. Та той, будучи п’яним, затягнув її до хати, роздягнув і спробував зґвалтувати. Перед тим забрав 20 гривень і мобільний телефон. Дитині вдалося вирватися й утекти до сусідки. Нападника знайшли поліцейські наступного дня у сіннику, де той переховувався. Гроші й телефон напередодні він підкинув на поріг будинку потерпілої.

Як зазначає пресслужба Хмельницького апеляційного суду, свою вину в інкримінованих злочинах чоловік не визнав. Пояснив, що з дитинства знає і саму дівчинку, і її сім’ю. Тож коли дитина проходила неподалік, запропонував їй піти назгрібати листя й розпалити багаття. Запевняє: хоч і не пам’ятає усіх подій того дня, бо був п’яний, але не мав наміру ґвалтувати дівчинку чи грабувати її, щоправда, визнає, що чіплявся. Каже, коли та утікала, доганяв, аби повернути гроші і телефон. Припускає, що батьки дитини могли його оговорити, бо напередодні тих подій посварився з ними через те, що не розплатилися за допомогу по господарству.

Утім, батько дитини розповів, що ніяких конфліктів з ним не було: він сам приходив допомагати, бо хотів їсти, про оплату мова взагалі не йшла. Того дня дружина послала доньку до сусідки купити цибулі, але вона довго не поверталася і на дзвінки не відповідала, тому батьки почали хвилюватися. Як виявилося, недаремно: дівчинка прибігла перелякана і заплакана, розказала, що знайомий забрав гроші, телефон і зґвалтував її. Спробу зґвалтування підтвердили і висновки судово-медичних експертиз.

Однак, не знайшла свого підтвердження кваліфікація дій обвинуваченого за частиною 1 статті 187 Кримінального кодексу України, як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій).

«Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, будь-яких інших тілесних ушкоджень, зокрема таких, що були б притаманними насильству, що застосовується до потерпілої особи з метою здійснення розбійного нападу на неї, (обвинувачений) потерпілій не заподіював та не погрожував застосуванням такого насильства. Більше того, як встановлено з показів малолітньої потерпілої, тілесні ушкодження завдано їй вже після відкритого викрадення останнім належного їй майна», — зауважує суд і перекваліфіковує дії у цій частині обвинувачення на грабіж (відкрите викрадення чужого майна).

Невизнання обвинуваченим своєї вини в обох кримінальних правопорушеннях суд розцінив як спосіб його захисту від пред’явленого обвинувачення. Обираючи вид і міру покарання, суд врахував, що він раніше судимий за скоєння тяжкого корисливого злочину, вчинив кримінальні правопорушення під час іспитового строку, встановленого йому за попереднім вироком суду, крім цього, є ряд обставин, які обтяжують покарання: вчинення злочинів особою, що перебуває у стані алкогольного сп’яніння, злочин щодо малолітньої дитини, рецидив. Також суд врахував думку потерпілої та її законного представника, які просили призначити найбільш суворе покарання, передбачене санкціями статей, за якими він обвинувачується.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
На Шепетівщині син ображав батька: за це він працюватиме на користь суспільства
У Славуті чималий термін отримав чоловік, який обікрав свого товариша
На Хмельниччині молодший сержант отримав судимість
Студент Хмельницького національного університету постав перед судом
У сусідній із Хмельниччиною області у вусі малюка виявили цікаву знахідку

Читайте у цій рубриці



Аферисти, використовуючи поширені схеми, виманили в мешканців Хмельниччини майже 120 тисяч гривень
На Шепетівщині браконьєра взяли на «гарячому»
На Хмельниччині чоловік, який справляв природні потреби біля школи, отримав штраф
У сусідній із Хмельниччиною області посадовця підозрюють у причетності до шахрайської схеми
Грошову допомогу за реєстрацію мав отримати чоловік із Хмельниччини, але натомість втратив свої 17 тисяч гривень
На Шепетівщині чоловік поквитався з камерою спостереження, яка зафільмувала дещо непристойне
FacebookTelegramViberWhatsAppX