На Шепетівщині та ще в одному районі спіймали любителів дармових пишнозелених красунь

На Шепетівщині та ще в одному районі спіймали любителів дармових пишнозелених красунь

Напередодні Різдва та Нового року лісова охорона Буковини, Хмельниччини і Тернопільщини посилює патрулювання хвойних насаджень та новорічних плантацій. Виявлено перших порушників.

Лісівники спільно з працівниками поліції уже спіймали «на гарячому» 2-х любителів «безкоштовних» новорічних атрибутів. Сталося це на Хмельниччині: у Кам’янець-Подільській та Славутській філіях. На порушників складено адмінпротоколи. Розмір штрафу за одне дерево — 510 грн. Окрім цього вони зобов’язані сплатити шкоду, заподіяну лісу, яка за 2 незаконно здрубані дерева становить 1359 грн.

За кошти, які порушники мають сплатити внаслідок самовільної рубки, можна було б легально придбати 5 метрових новорічних ялинок.

У Подільському офісі охороняють планції 56 мобільних рейдових груп. Патрулюють сосни і ялинки, вирощені спеціально для продажу, а також звичайні лісові масиви хвойних. Від початку грудня проведено майже 70 рейдів.

На Шепетівщині та ще в одному районі спіймали любителів дармових пишнозелених красунь

Лісівники продають ялинки за доступними цінами. Незважаючи на це, деякі люди все ж намагаються зрубати новорічне дерево. Нагадуємо, це не лише незаконно, а й завдає шкоди природі. За такі дії передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Розмір штрафу залежить від нанесеної шкоди довкіллю. А розмір шкоди — від місця скоєння незаконної рубки та діаметра дерева:

  • Згідно з додатком 1 до постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні складає від 759 до 3432 грн.
  • Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів (постанова КМУ від 10.05.2022 № 575) складає від 8621 грн до 42690 грн.
  • Водночас, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» лісопорушники сплачують ще й адміністративний штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від 510 до 1020 грн, посадові особи — від 2550–5100 гривень.
  • Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду (істотна шкода —26840 грн і більше — (податкова соціальна пільга на 2023 рік становить 1342 грн * 20), карається штрафом від 17000 до 25500 грн або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

«Закликаємо громадян не порушувати закон та купувати новорічні ялинки у спеціалізованих торгівельних точках», — йдеться у повідомленні Подільського лісового офісу.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У нацпарку на Шепетівщині розмістили вулики Фабра
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
На Хмельниччині є летальний випадок від кашлюка: захворюваність набирає обертів
На Хмельниччині шахрай представився поліцейським
На Хмельниччині чоловік перевів на картку афериста усі заощадження
Приватизація будинку побуту, розширення міського центру ПМСД та гуманітарна допомога з Німеччини: у Шепетівці відбулася сесія міськради

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині є летальний випадок від кашлюка: захворюваність набирає обертів
На Хмельниччині шахрай представився поліцейським
На Хмельниччині чоловік перевів на картку афериста усі заощадження
Жінці із Шепетівщини, яка вколошкала чоловіка, суд виніс вирок
Розстріл поліцейських у сусідній із Хмельниччиною області: викрили двох військових, які допомогли нападникам
Лікарка з Хмельниччини оформила інвалідність дитині за хабар: суд виніс вирок
FacebookTelegramViberWhatsAppX