Шепетівчанин довів у суді, що за кермом не перебував у п’яному стані

Шепетівчанин довів у суді, що за кермом не перебував у п’яному стані

Шепетівський міськрайонний суд закрив провадження щодо 30-річного жителя Шепетівки у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння).

За матеріалами справи, уночі 28 листопада 2021 року на вул. Залізничній у Шепетівці водій «Renault Trafic» керував автомобілем нетверезим. Огляд на визначення стану сп’яніння проводив черговий лікар КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня».

У судовому засіданні свою вину в інкримінованому правопорушенні шепетівчанин не визнав. Сказав, що того дня не керував автомобілем, а лише підійшов до нього на стоянці залізничного вокзалу, щоб взяти у салоні гроші. Якраз у той момент прийшли поліцейські й запропонували пройти огляд на стан сп’яніння. Він погодився поїхати до лікарні, бо, мовляв, запанікував.

Його захисник заявив клопотання про закриття провадження в справі, яке обґрунтував тим, що ні в матеріалах справи, ні в судовому засіданні не здобуто доказів, що саме його підзахисний керував автомобілем з явними ознаками алкогольного сп’яніння, що давало б підстави поліцейським вимагати проходження огляду на стан сп’яніння. А сам огляд у лікарні провели з порушенням встановленого порядку — замість лікаря, який підписував висновок, його проводила медична працівниця — тому він уважається недійсним.

Суд зауважує, що за вимогами п.п. 6,7 Розділу І Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, огляд на стан сп’яніння проводить поліцейський на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів; лікар закладу охорони здоров’я (у сільській місцевості за відсутності лікаря — фельдшер фельдшерсько-акушерського пункту, який пройшов спеціальну підготовку).

Як встановив суд, у Шепетівській лікарні наказом головного лікаря визначено час і місце проведення експертизи алкогольного сп’яніння, а також фахівців, які можуть це робити — лікар-нарколог або черговий лікар у відділенні невідкладної допомоги. За відсутності останнього, експертизу проводять ургентні лікарі: хірурги, анестезіологи, травматологи, які пройшли відповідну підготовку і здали заліки.

У списку таких лікарів є прізвище чергового лікаря, який уночі 28 листопада 2021 року підписав висновок про медичний огляд водія «Renault Trafic», відповідно до якого той був у нетверезому стані (результат алкотесту — 1,6‰ алкоголю).

Суд звертає увагу на відеозапис проходження того медичного огляду. На відео зафіксовано, що освідування на визначення стану сп’яніння у КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» водія «Renault Trafic» проводить не черговий лікар, як це визначено законодавством, а медична сестра. Вона безпосередньо підготувала вимірювальний засіб, запропонувала водієві продути трубку техзасобу та зафіксувала результат, у той час, як черговий лікар виконував технічну роботу: записував відповідні відомості до журналів, складав акт та висновок.

«Враховуючи, що медична сестра не наділена правом проводити огляд на стан алкогольного сп’яніння, тому такий огляд проведений не уповноваженою на те особою з порушенням порядку його проведення, а отже вважається недійсним», — констатує суд.

Зважаючи на істотні порушення при проведенні огляду на стан сп’яніння водія, суд визнає протокол, складений за результатами огляду, та додані до нього матеріали недопустимими доказами, як такі, що отримані з істотним порушенням вимог КУпАП та Інструкції й за відсутності інших належних, допустимих і достовірних доказів, які б вказували на наявність у діях водія складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, закриває провадження.

Постанова ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині скутерист протягом року тричі притягувався за нетверезе водіння
Майже 9 місяців старшого сержанта із Шепетівщини вважали безвісти зниклим
70 тисяч гривень доплати для військових «на нулі»: ВРУ ухвалила постанову
На Хмельниччині патрульні зупинили водія, а той почав підозріло поводитися
На Шепетівщині мати відповідатиме за неадекватну поведінку сина на уроці
На Хмельниччині цьогоріч зареєстровано 19 алкогольних отруєнь дітей

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті
Заступник мера привласнив майже мільйон бюджетних коштів: інцидент у сусідній з Хмельниччиною області
Судитимуть водія, з вини якого на Шепетівщині постраждали люди
На Хмельниччині на хабарі взяли голову ВЛК
Аферисти, використовуючи поширені схеми, виманили в мешканців Хмельниччини майже 120 тисяч гривень
На Шепетівщині браконьєра взяли на «гарячому»
FacebookTelegramViberWhatsAppX