На Хмельниччинні чоловік просив не позбавляти водійських прав, бо працює машиністом

На Хмельниччинні чоловік просив не позбавляти водійських прав, бо працює машиністом

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін вирок Білогірського районного суду від 23 грудня 2019 року, який оскаржував обвинувачений. Цим вироком місцевий суд визнав його винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження (частина 1 статті 286 Кримінального кодексу України) та призначив покарання у виді 5 місяців арешту з позбавленням права керувати транспортними засобами на 2 роки.

Як встановив суд першої інстанції, автоаварія сталася увечері 3 листопада 2018 року на автодорозі Н-02 «Кременець-Біла Церква» між Ямполем і Хмельницьким. Водія BMW 530 засліпило фарами зустрічного ВАЗу, але він не зменшив швидкості, не зупинився, як того вимагають Правила дорожнього руху, а продовжив їхати, змістившись на зустрічну смугу. Там відбулося ковзне зіткнення цих двох авто. У результаті аварії водій та пасажир автомобіля «ВАЗ» із переломами потрапили до лікарні, а водієві BMW правоохоронці висунули обвинувачення за частиною 1 статті 286 КК України.

У апеляційній скарзі обвинувачений просив змінити вирок в частині покарання: призначити основне — в мінімальних межах санкції ч. 1 ст. 286 КК України у виді штрафу, а додаткове — у виді позбавлення права керувати транспортними засобами — не призначати. Водій пояснив, що суд І інстанції безпідставно не врахував його щире каяття лише з тих підстав, що на момент судового розгляду він не відшкодував матеріальної шкоди. Каже, що теж лікувався, тимчасово не працював, тому і не мав чим відшкодувати шкоду. А після вироку можливості заробляти і таки розрахуватися з потерпілими його позбавляє призначене судом покарання, оскільки він працює на посаді машиніста і йому потрібні водійські права.

Прокурор і представник потерпілих просили залишити апеляційну скаргу без задоволення, вважаючи вирок районного суду законним.

Апеляційний суд звертає увагу, що, призначаючи покарання обвинуваченому, місцевий суд врахував обставини, за яких сталася дорожньо-транспортна пригода, те що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, має на утримані трьох малолітніх дітей, позитивно характеризується, визнав вину та сприяв у розкритті злочину. А також — думку потерпілих, які просили призначити реальну міру покарання з позбавленням права керування транспортними засобами. Відтак, призначив покарання в мінімальних межах санкції частини статті, за якою той обвинувачується, і підстав для ще більшого пом’якшення колегія суддів не знаходить.

«При цьому з урахуванням характеру та мотиву допущених ним порушень правил безпеки дорожнього руху та наслідків, що настали, які виразилися в заподіянні потерпілим середньої тяжкості тілесних ушкоджень, суд обґрунтовано застосував до нього додаткове покарання у виді позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки», — ідеться в ухвалі апеляційного суду.

Колегія суддів зауважує, та обставина, що апелянт працює на посаді машиніста ВП «Локомотивне ДЕПО Гречани» і робота пов’язана з необхідністю керування транспортним засобом, не може бути підставою для пом’якшення покарання, оскільки жодним чином не зменшує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та його наслідки.

«Менш суворий вид покарання, не пов’язаний з позбавленням права керувати транспортними засобами волі, не сприятиме меті покарання — виправленню засудженого, а також запобіганню вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами», — констатує апеляційний суд.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Судитимуть водія, з вини якого на Шепетівщині постраждали люди
Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
На Шепетівщині скутерист протягом року тричі притягувався за нетверезе водіння
На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
На Хмельниччині перед судом постане водій вантажівки, що спричинив ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка
У ДТП на Хмельниччині отримали травми водій і пасажирка

Читайте у цій рубриці



У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
FacebookTelegramViberWhatsAppX