На Хмельниччині гончар виготовляє глиняний посуд за місцевою технологією

Глиняні макітри, тарілки, глечики й таці виготовляє в майстерні, облаштованій в сільській хаті, житель Дунаєвець Ігор Шельгорін. Гончарством він заробляє на прожиття своїй родині 8 років. Для кореспондента «Суспільне. Поділля» Ігор розповів, що село Рахнівку обрав за кількома критеріями, один з яких — безкоштовна теракотова глина.

Гончар закінчує виготовляти глиняний сервіз на 18 персон з 80-ти предметів. Куди входять супниця, пляшки, горщик, таці, миски й тарілки, чашки, чарки та інший посуд. Замочену й вимішану глину з місцевого родовища довго б’є руками, щоб не залишилося бульбашок та кладе на гончарний круг.

Посуду за день гончар виготовляє чимало. Каже, має для цього мотивацію:

— Продуктивність — сім’я. Три доньки і жінка, то продуктивність має бути велика, на відпочинок нема часу.

Який саме посуд виготовляти, залежить від сезону. Весною та влітку — сервізи та дечки для запікання. Зимою — макітри. Глиняний посуд майстру замовляють здебільшого українські заклади харчування, стилізовані в етностилі. Хоча, каже гончар, приходять та приїздять селяни, які хочуть купити собі одного горщика чи деко.

— Воно довше тримає тепло. Дві години на столі страва тепла. Молоко довше не скисає, і більше сметани, — каже майстер.

На всі вироби, доки вони ще вологі, гончар ставить свій підпис. Так, розповідає, люди знатимуть, з чиєї чашки питимуть каву та в чиїй макітрі тертимуть мак.

Саме макітри найбільша гордість майстра. З макітер він починав працювати, як гончар, і на них найбільше практикувався. Кожну він оздоблює візерунками, деякі випалює в молоці для чорного кольору. Та, каже, що головне не ззовні, а всередині, бо там спеціальне екологічне напилення для створення шершавості поверхні.

— В мене є спеціальний пісок, показаний людиною, яка працювала 50 років назад, і я за його технологією роблю», — ділиться майстер.

За словами Ігоря Шельгоріна, цим ремеслом можна заробити собі на життя:

— Я навіть будую будинок. Майстерня офіційна, податки плачу.

Чоловік вважає, що покладів червонуватої глини в Рахнівці та всьому Дунаєвецькому районі вистачить для його ремесла на довгі роки.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppTwitter

Новини партнерів


6 коментарів до статті «На Хмельниччині гончар виготовляє глиняний посуд за місцевою технологією»

  1. Ольга Бершеда коментує:

    Здоров’я його рукам

  2. Svetlana Simagina коментує:

    Продає?

  3. Чи можливо придбати щось?!

  4. Світлана Примак коментує:

    Хочу макітру , колись була у мами

  5. Надія коментує:

    Я є фанатка такого посуду. З задоволенням би дещо придбала. Бажаю майстру натхнення на міцного здоров’я.

  6. Катя Мусієнко коментує:

    Скажіть де можна побачити вироби? Дуже подобається такий посуд. Дякую.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Читайте у цій рубриці