Полончанка, яка самочинно побудувала магазин, судилася із міською радою і програла

Полончанка, яка самочинно побудувала магазин, судилася із міською радою і програла

Цьогоріч у жовтні жителька Полонного звернулася до районного суду із позовом до Полонської міської ради про визнання права власності на самочинне будівництво. Розповіла, що в 2005 році у Полонному побудувала нежитлову будівлю площею понад 27 квадратних метрів. У 2015 році звернулася до відповідача із заявою про виділення їй земельної ділянки під цю забудову. Міська рада дала дозвіл на розробку проекту землеустрою, та його так і не затвердила, і землі в користування не надала, натомість неодноразово присилала їй листи про те, що вона використовує ділянку без правовстановлюючих документів. Про це повідомила прес-служба суду.

У своєму відзиві відповідач просить суд відмовити у позові. Пояснює, що після перевірки законності цього будівництва, Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області винесло припис з вимогою негайно зупинити експлуатацію об’єкта та усунути порушення, оскільки виявило, що позивачка самочинно, без документів, які дають право на виконання будівельних робіт, збудувала магазин та експлуатує його без прийняття в експлуатацію (за це інспекція притягнула її до адмінвідповідальності за частиною 5 статті 96 КУпАП). Крім того, зазначає, що земельну ділянку, на якій жінка здійснила самочинне будівництво, міська рада у власність чи користування їй не передавала і не погоджується з визнанням права власності на самочинно збудований магазин.

Проаналізувавши матеріали справи, Полонський районний суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні позову. Зокрема, суддя посилається на Постанову Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року за № 6 «Про практику застосування судами ст. 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва)».

«Отже, системний аналіз зазначених положень дає підстави для висновків про те, що позов особи, яка самочинно збудувала нерухоме майно на земельній ділянці, власником або користувачем якої є інша особа, про визнання права власності на цю нерухомість може бути задоволено судом на підставі частини третьої статті 376 ЦК, якщо буде встановлено, що власник або користувач земельної ділянки не заперечує проти цього, будівництво не порушує права інших осіб і відповідає будівельним, архітектурним, санітарним, екологічним та іншим нормам і правилам, державним стандартам.

Враховуючи те, що в даному випадку власником земельної ділянкою, на якій розміщено самочинне будівництво, є територіальна громада, а відповідач є розпорядником даної земельної ділянки, який, у свою чергу, заперечує про визнання права власності на самочинне будівництво за позивачкою, за таких обставин суд не знаходить підстав для задоволення позову», — ідеться у рішенні Полонського районного суду, яким у задоволенні позову про визнання права власності на самочинне будівництво відмовлено.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті
У селі на Полонщині горів житловий будинок
На Хмельниччині медуніверситет судився зі студенткою, що виїхала до США
Замовлена худоба так і не надійшла: на Шепетівщині ошукали чоловіка
На Шепетівщині громада висадила понад 100 дерев на честь загиблих Героїв
На Шепетівщині внаслідок ДТП травмувалась дівчина-підліток

Читайте у цій рубриці



У Шепетівці можуть відкрити один із офісів Всеукраїнської економічної платформи
Агентка фсб із Хмельниччини оскаржувала вирок: що вирішив суд
Бригадний генерал Нацгвардії відвідав Хмельниччину
У міжнародний розшук оголосили посадовицю з Хмельниччини
Місцеві суди на Хмельниччині боргують Укрпошті чималі гроші: що тепер буде
Очільника громади на Хмельниччині звинуватили у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
FacebookTelegramViberWhatsAppX