Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім’я Петра Франка

Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім’я Петра Франка

Інколи виникають питання на кшталт «Чому ваша бригада носить ім’я Петра Франка? Хто він і чим прославився?». І звернувшись до всемогутнього Інтернету, я віднайшов трохи інформації про цю людину непростої долі, сина великого поета Івана Франка.

Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім'я Петра Франка

З вибухом Першої Світової війни 24-річний Петро Франко добровільно вступив до легіону Українських Січових Стрільців, де закінчив школу старшин піхоти у Вінер-Нойштадті, та у чині поручника командував сотнею. Як дипломований інженер («Львівська політехніка», хімічний факультет), в 1916 році він був направлений в авіаційну школу в Райльовац, біля Сараєво, де отримав кваліфікацію технічного старшини, і згодом деякий час служив у авіаційній частині на Італійському фронті. По поверненні в Легіон воював під Каменем-Подільським, Одесою, Чернівцями та у районі Львова.

19 жовтня 1918 року у Львові була оголошена «Проклямація Української Національної Ради» про створення Української держави в українських етнографічних землях Австро-Угорщини. 13 листопада 1918 року Рада затвердила Конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії». Нова держава отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка».

А з першого листопада почалася українсько-польська війна, суттю якої було питання самого існування Західноукраїнської Народної Республіки.

Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім'я Петра Франка

І вже з листопада «Державний секретаріат військових справ» почав формування підрозділів військової авіації Української Галицької армії, яка офіційно була заснована розпорядженням секретаріату від 1 грудня 1918 р. Цим документом командантом «летунського відділу», на який покладалося оперативне керівництво авіацією, призначався поручник Петро Франко, який перебував на цій посаді до 26 березня 1919 року.

Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім'я Петра Франка

Крім того, створювався окремий орган — референтура авіації, для вирішення переважно адміністративних питань, яким також керував Петро Франко на посаді референта до 10 квітня 1919 року.

Зі спогадів Петра Франка:

«Я негайно предложив Начальній Команді, полковникові Стефановому, що зорганізую відділ літаків. Гадка подобалася, і я одержав відповідний приказ.

Я в першу чергу оглянув усі летунські майдани, які нам могли би придатися. Майдани по австрійській армії були в Рогатині, Стрию, Тернополі, Станиславові та Краснім. Найкраще представлявся майдан у Краснім. Зі всіх закутків Галичини прийшлося звозити летунський матеріял: колеса, двигуни, моделі. Я це все вишукував по площах, вагонах, магазинах та відсилав до Красного. Там були чудовий летунський майдан, знамениті гангари на літаки, бараки для старшин та стрільців і багаті варстати, в яких були добірні станки для точення, стругання, кування, відливання і т. д.

Авіабаза Красне розташовувалася за 45 км на схід від Львова. Поруч з аеродромом знаходилася залізнична станція».

На середину грудня на аеродромі вже знаходилися боєздатні чотири розвідники типу «Бранденбург» серій 27 і 64, передані Австрією, та три винищувачі «Ньюпор» типів 21 та 24, залишені ще російською армією і використовувані Директорією до її розпаду. Їх обслуговувала авіаційна сотня у складі 14 старшин та 140 підстаршин і стрільців.

6 грудня літаки Української Галицької армії отримали розпізнавальні знаки — сині та жовті квадрати на нижній поверхні крил, та на борту фюзеляжа — жовтий тризуб.

Понад 10-ліття Старокостянтинівська бригада тактичної авіації носить ім'я Петра Франка

Те, що літаки були далеко не новими, призводило до оригінальних рішень при їх доведенні до льотного стану.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Довгожителі з Хмельниччини у шлюбі майже три чверті століття: неймовірна історія кохання
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
У селищі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора
Як на Хмельниччині пів століття тому відомого актора зустрічали
Що відомо про голодомор 1932–1933 років на Шепетівщині
430 років тому в спустошеному татарами селі на Хмельниччині взагалі не виявили мешканців

Читайте у цій рубриці



«Земля три дні ворушилась… А потім все стихло»: спогади про закатованих у Шепетівці
На Хмельниччині після пожежі відкрився давній стінопис
На Хмельниччині пенітенціарна установа має власну 200-річну історію
Історія орденів і медалей в Україні: від княжих часів до незалежності
Нацисти 80 років тому спалили село на Шепетівщині
У цей день народилася одна з перших українок, що стала Праведницею народів світу
FacebookTelegramViberWhatsAppX