Стукає «граната»: як перевірити та усунути несправність

Важливою деталлю ходового автомобіля ШРКШ

Важливою деталлю ходового автомобіля ШРКШ (рос. ШРУС) чи «граната». Цей шарнірний механізм призначений для передачі крутного моменту під кутом, що змінюється. Завдяки цьому передні колеса можуть повертатися без втрати плавності та швидкості обертання. Цей пристрій відрізняється великим запасом міцності, тому служить тривалий період. Важлива умова — своєчасне обслуговування, щоб унеможливити прискорене зношування деталей.

Основна ознака зносу гранати — це стукіт, що виникає під час руху або повороту коліс, залежно від ступеня виробітку. Якщо виникла ця ознака, деталь потрібно замінити. Підбір ШРКШ за розмірами можна виконати тут, скориставшись формою пошуку за VIN-кодом. Такий вибір гарантує повну відповідність навіть неоригінальної гранати заводським характеристикам.

Чому стукає автомобільний ШРКШ і як визначити проблему

Гранати встановлюються дві штуки на кожне провідне колесо. Отже, в конструкції повнопривідного автомобіля встановлюється 8 штук. Вони поділяються на внутрішні та зовнішні. Перші передають обертаючий момент від коробки на бічну вісь. Якщо автомобіль повнопривідний, на задній колісній осі обертаючий момент, на бічну вісь передається від диференціала. ШРКШ внутрішній виходить з ладу через високе навантаження при передачі обертальних рухів у горизонтальній площині. Зовнішня граната передає обертання безпосередньо на колесо. Вона встановлюється на кінці півосі. Зовнішній ШРКШ відчуває більш високе механічне навантаження, а тому зношується швидше за внутрішній.

Внутрішній та зовнішній ШРКШ найчастіше виходять з ладу через пошкодження пильовика. Він захищає внутрішній механізм від забруднення. Деталі гранати мають високу точність виготовлення та припасування один до одного. Тому попадання бруду сприяє швидкому їх зносу. Щоб граната в автомобілі працювала довго, необхідно перевіряти пильовики кожні 5–6 тисяч пробігу автомобіля. Також скорочує термін служби агресивний стиль водіння та збільшення потужності двигуна, що відповідно підвищує і навантаження на деталі підвіски.

Як перевірити гранату в автомобілі та усунути несправність

Визначити некоректно працюючий шарнір можна за наявності домкрата, виконавши такі дії:

  • Вивернути в середнє положення рульове колесо.
  • Вивісити одне колесо.
  • Встановити КПП на нейтральну передачу та запустити двигун.
  • Включити першу передачу, поступово відпускаючи педаль зчеплення.
  • Коли вивішене колесо починає обертатися, потрібно натиснути на гальмо.

Якщо при натисканні на гальмо виникне стукіт, необхідно переконатися, яка саме граната зношена. Для цього необхідно вивернути колесо на зовнішню сторону і якщо пролунає хрускіт, значить ШРКШ зовнішній потребує заміни. А якщо хрускіт лунає при повороті колеса всередину, значить внутрішня граната не придатна до подальшої експлуатації.

Після визначення проблемного шарніра його необхідно демонтувати, щоб була можливість розібрати та промити елемент. Якщо внутрішні частини виробу повному порядку, необхідно автомобільний ШРКШ набити новим мастилом і встановити назад. Потрібно приблизно 100–120 г густого мастильного матеріалу для внутрішньої гранати та до 100 г для зовнішньої. Якщо ж на деталях гранати є вироблення і є люфт, деталь необхідно замінити, тому що ремонту вона не підлягає.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці волонтери ярмаркували із актором театру та кіно Михайлом Жоніним
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
На Хмельниччині власник «Мерседеса» судився із комунальниками
Терміновий збір: захисникам із Шепетівщини, що в 3-ій ОШБ, дуже потрібне авто
Популярність китайських автомобілів на українських дорогах
Toyota Yaris — створений для міського ритму та життя

Читайте у цій рубриці



Блендер Braun — відкриття нового кулінарного світу
Як обрати ідеальний броньований автомобіль для вашої делегації або подорожі
Подарунки для вчителів на випускний: ідеї, що надихають
Огляд GPS моніторингу транспортних засобів: збереження контролю та ефективності
Як повернути свій iPhone до життя
Найдорожчі автомобілі в світі
FacebookTelegramViberWhatsAppX