Ризики вакцинації проти смерті від COVID-19

Ризики вакцинації проти смерті від COVID-19

За час пандемії від ускладнень коронавірусу померло вже 58 700 українців. Майже всі вони були невакциновані. Як і 98 % тих, хто потрапив до лікарень. Лікарі наполягають, що лише щеплення проти COVID-19 гарантує захист від госпіталізації і смерті від коронавірусу. Вже понад 7,5 мільйонів українців щепилися проти коронавірусу. Втім, частина людей відмовляється вакцинуватися через страх побічних реакцій. Як працюють вакцини, які використовує Україна, та які можуть бути реакції на них, нагадує Центр громадського моніторингу та контролю.

Щепитися сьогодні можна трьома вакцинами:

  • AstraZeneca
  • CoronaVac
  • Comirnaty

AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield та SKBio)

Препарат AstraZeneca, який залежно від місця виробництва має назву Vaxzevria (ЄС), CoviShield (Індія) та SKBio (Південна Корея), є векторною вакциною. Її розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Препарат схвалений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, ЄС, Канадою, Індією та іншими країнами.

Діюча речовина вакцини — модифікований аденовірус, що містить специфічний білок коронавірусу. Тобто коронавірусу у вакцині немає. Вектор лише переносить спеціальну «інструкцію» для створення білків коронавірусу у клітинах. Коли вакцина потрапляє в організм людини, то клітини починають виробляти шип-білок коронавірусу. Імунна система розпізнає чужорідний білок і виробляє антитіла і Т-клітини проти нього. Так організм вчиться захищатися від коронавірусу.

Технологія векторних вакцин добре вивчена і повністю безпечна, наголошують лікарі. За таким принципом працює вакцина проти лихоманки Ебола.

Для повної імунізації потрібно дві дози вакцини, які вводяться з інтервалом 4–12 тижнів. Після введення вакцини можуть виникнути типові реакції, які є нормальними і минають за кілька днів. Це — почервоніння, біль і набряк у місці ін’єкції, лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м’язах чи суглобах, збільшені лімфатичні вузли, нудота, втома і безсоння.

Найновіші дослідження свідчать, що дві дози AstraZeneca захищають від зараження коронавірусом на 80 %. Також препарат удвічі зменшує імовірність інфікувати невакцинованих людей поруч. AstraZeneca захищає від важкого перебігу хвороби і госпіталізації на 92 % для штаму «Дельта» і на 86 % для штаму «Альфа».

CoronaVac/Sinovac Biotech

CoronaVac — це назва китайської вакцини, яку виробляє біофармацевтична компанія Sinovac Biotech. Вона містить у своєму складі неактивний, «вбитий» вірус SARS-CoV-2. Саме він викликає імунну відповідь в організмі. Препарат схвалений ВООЗ для екстреного застосування і використовується у 40 країнах, зокрема Китаї, Туреччині, Аргентині, Бразилії, Мексиці, Грузії тощо.

Використання неактивного вірусу для щеплень є однією із найдавніших технологій виготовлення вакцин, яка довела свою безпечність. Першу інактивовану вакцину — від поліомієліту — науковці розробили у 1955 році.

Для отримання імунітету від COVID-19 потрібно дві дози CoronaVac. Друге щеплення роблять через 14–28 днів. Клінічні дослідження зафіксували такі можливі реакції на вакцину: почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції, лихоманка чи озноб, головний біль і біль у м’язах чи суглобах, біль у животі чи горлі, нудота, діарея, втома і сонливість, набряки повік чи їхнє почервоніння. Ці симптоми нормальні і швидко минають.

Відповідно до наукових досліджень, вакцина також добре захищає від тяжкого перебігу COVID-19. Для штаму «Дельта» серед людей віком 18–59 років — на 100 %, для штаму «Альфа» та «Гамма» — на 87,5 %. Спостереження показали, що ефективність вакцини проти штаму «Гамма» знижується з віком. Для людей 70+ років вона становить 55,5 %.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty більше відома в Україні за назвою її виробника — американського концерну Pfizer. Препарат розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech. Вакцина схвалена ВООЗ для екстреного використання і дозволена у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах.

Як і Moderna, Comirnaty є мРНК-вакциною, тобто містить молекули матричної рибонуклеїнової кислоти. Коли ця мРНК потрапляє до організму людини, то надає «інструкцію», як створити шипоподібний білок коронавірусу. Імунітет людини розпізнає чужий білок і починає виробляти антитіла до нього. Якщо людина підхопить COVID-19, то її імунна система вже знатиме, як побороти вірус.

Матричні РНК-вакцини є розробкою нового покоління і мають великий науковий потенціал. Вакцини Comirnaty та Moderna — це перші вакцини на основі мРНК. Втім сам метод розроблявся з початку 90-х років. За останні 25 років було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Вони безпечні для людини, оскільки не містять самого вірусу. Для формування імунітету необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Відповідно до клінічних випробувань, після введення вакцини можуть бути такі реакції, як біль у місці ін’єкції, втома, головний біль і біль у м’язах та суглобах, лихоманка і почервоніння у місці уколу.

Згідно з результатами британського дослідження, опублікованими в авторитетному науковому виданні «The New England Journal of Medicine» в серпні 2021 року, вакцина Comirnaty/Pfizer має ефективність 93,7 % проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом «Альфа», та 88 % для штаму «Дельта».

Лікарі наголошують, що щепитися потрібно навіть тим, хто вже перехворів на COVID-19. Адже зараз невідомо, наскільки довго тримається природний імунітет після хвороби. Деякі дані свідчать, що люди, які перехворіли, мають удвічі вищий ризик захворіти знову, ніж вакциновані.

Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплень можна знайти на сайті list.covid19.gov.ua або за номером безкоштовного телефону 0-800-60-20-19.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
Заклади освіти Шепетівської ТГ переходять на дистанційне навчання
У яких випадках потрібна екстрена вакцинація

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX