Пенсії, газ, опалення та ліки для діабетиків і від «афганського синдрому»: що зміниться з 1 жовтня

Пенсії, газ, опалення та ліки для діабетиків і від «афганського синдрому»: що зміниться з 1 жовтня

1 жовтня в Україні вводяться нові тарифи на комунальні послуги. Причому зростуть не всі з них. Так, для частини населення електроенергія подешевшає. Для тих, хто використає не більше 250 кВт·год на місяць, вартість складе 1,44 грн/кВт·год. Всі інші (а також колективні споживачі, мешканці гуртожитків, дачних кооперативів тощо) платитимуть, як і тепер, по 1,68 гривні за кіловат (і за перші 250 — також). Для користувачів з електроопаленням та електроплитами ніяких знижок не передбачено. На думку міністра енергетики Германа Галущенка, платити за новою ціною будуть близько 80 відсотків українців. Такий тариф буде діяти до 30 квітня наступного року. Тарифні коефіцієнти для споживачів, що встановили багатозонні лічильники, лишаються. Про це пишуть «Факти».

Тарифи на комунальні послуги

Це зниження ціни на «світло» для населення відбудеться завдяки новій моделі ПСО (покладання спеціальних зобовʼязань). Оскільки ціна значно нижча ринкової, «заплатять» за неї держпідприємства («Енергоатом» і «Укргідроенерго», що будуть компенсувати постачальникам різницю між «побутовою» ціною та ринковою) та промислові споживачі. Експерти прогнозують, що ціна електроенергії для промисловості буде зростати й надалі. А з нею — і вартість товарів, у яку будуть закладати підвищену ціну на електроенергію. В результаті весь тягар компенсації ляже на споживачів товарів та бюджет (тобто на платників податків — нас з вами).

Очікується значне (на 30−80 %) підвищення тарифів на гарячу воду та опалення. В деяких містах планується підвищувати ціну гігакалорії тепла майже до 3000 гривень, а кубометра гарячої води — до 200 і більше. Щоправда, в багатьох регіонах місцева влада заявляє, що буде намагатись стримати зростання цін. Так, Київ хоче не допустити зростання тарифів, якщо на державному рівні будуть вчасно прийняті рішення про компенсацію тарифної різниці. Вінницька облрада проголосувала за те, щоб лишити ціну тепла для населення на рівні торішньої. Але його вартість вже підвищили, наприклад, у Тернополі (на 79 %) та Кременчуці (на 53 %).

Таке підвищення обґрунтовують тим, що з весни не діє механізм ПСО, за яким «Нафтогаз» продавав паливо підприємствам теплокомуненерго за регульованою ціною. Тепер же ціна газу — ринкова, а ще за нього вимагають передоплату. Як заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, «для окремих категорій споживачів ціна зросла майже у 5 разів». Також ріст цін на газ зумовлений створенням штучного дефіциту блакитного палива в Європі, що його Кремль створив за участі «Газпрому» в процесі політичних і бізнесових ігор навколо «Північного потоку-2», будівництво якого нещодавно завершили.

За даними Bloomberg, першу нитку газопроводу «Газпром» хотів запустити вже 1 жовтня. Та, за словами голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, поки що постачання газу не буде, бо потрібно провести технічні випробування та сертифікацію газопроводу. А тим часом Вищий земельний суд у Дюссельдорфі ухвалив, що «Північний потік-2» все ж повинен виконувати газову директиву ЄС, згідно з якою одна компанія не може одночасно бути постачальником газу і володіти трубопроводом, яким він транспортується. У випадку з «Газпромом» (експортувати газ із РФ може тільки він) і «Північним потоком-2» це значить, що російський газ трубопроводом можна постачати тільки на половину його потужності — інші 50 відсотків повинні бути зарезервовані за іншими компаніями.

Що ж до населення України, то ціна газу для нас, як і раніше, залежить від постачальників. У вересні ціна кубометра була в межах 7,8−16,78 грн. На жовтень вона складе (залежно від встановленого постачальниками тарифу) від 7,96 гривні за кубометр (у тарифах «Нафтогазу» «Фіксований» та «Комфортний сезон»). На момент підготовки цього матеріалу ще не всі газопостачальні компанії оприлюднили ціни на жовтень. Але, наприклад, вартість кубометра газу складе 11,5 гривні у місячному тарифі «Агросинтез Трейдинг (Neogas)», 30,50040 — у місячному «КиївГазЕнерджи», 31,06 у місячному АС Енергія тощо (з ПДВ, але без ціни на розподіл та транспортування).

Пенсії, субсидії та зарплата вчителів

Проте іноді бувають і приємні підвищення. Так, з 1 жовтня (Міжнародний день людей похилого віку, до речі) на суму до 400 гривень зростуть виплати майже мільйону українських пенсіонерів. Це було заплановано ще на липень, але тоді порадувати пенсіонерів у держави «не склалось». Тепер же щомісячні доплати стануть отримувати 75−80-річні українці — за наявності у них достатнього трудового стажу (25 років для чоловіків і 20 для жінок) пенсії їм буде підвищено мінімум до 2500 гривень.

Поки що Україна — в «жовтій» зоні епідемічної небезпеки, але деякі регіони вже у жовтні можуть опинитись у «червоній». Що може завадити нормальному освітньому процесу — до сьогодні ще не вакциновані від коронавірусу багато працівників шкіл та дитсадків. А за умовами різних рівнів карантину для їх онлайн-функціонування повинно бути щеплено від 80 до 100 відсотків персоналу. Тому директори освітніх закладів та чиновники «від освіти» залякували підлеглих, що в разі переходу на дистанційне навчання зарплату вчителів «уріжуть». Та міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що такого не буде: «Вчителі не можуть бути позбавлені оплати праці, так само як вона не може бути скорочена при дистанційному викладанні».

Наразі в країні вже багато шкіл і вишів переходять на дистанційне навчання. Та міністр у своєму Telegram-каналі запевнив, що дитсадки будуть працювати незалежно від рівня вакцинованості персоналу. А також пообіцяв вберегти від «дистанційки» наймолодших школярів та учнів спеціальних шкіл:

«Умова щодо наявності 80 % вакцинованого персоналу НЕ поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1−4 класи закладів ЗСО. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм».

У жовтні розпочинається опалювальний сезон. І якщо якийсь регіон в цей час перейде в «червону» карантинну зону (найближче до них зараз Чернівецька, Тернопільська, Волинська та Закарпатська області), його мешканці можуть розраховувати на підвищені житлові субсидії. При розрахунку розміру субсидій будуть автоматично застосовуватися підвищені в півтора раза нормативи на житлово-комунальні послуги.

Медична допомога

1 жовтня — черговий остаточний термін повного переходу на електронні лікарняні. Як вже повідомляли «ФАКТИ», вони будуть відкриватись та продовжуватись лікарями у спеціальному реєстрі на порталі Пенсійного фонду. Інформація про них буде доступна Фонду соціального страхування (спеціалісти якого можуть перевіряти обґрунтованість висновків лікарів) та роботодавцям. Закриватиметься такий лікарняний автоматично — у разі, коли пацієнт не прийшов продовжувати лікарняний. Оскільки до системи буде вноситись найменування роботодавця пацієнта та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, хворі повинні знати точну назву та податковий номер підприємства, на якому працюють.

Також з 1 жовтня зміниться порядок забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Інсулінову програму почне адмініструвати Національна служба здоровʼя — тепер не повинно бути випадків, коли обсяги субвенцій з бюджету країни були недостатні, й хворі не могли отримати інсулін, бо місцеві бюджети не були зобовʼязані дофінансовувати програму.

Тепер ендокринолог буде складати план лікування, призначати тип та дозування інсуліну, вносити ці дані в електронну систему охорони здоров’я та виписувати електронний рецепт. Пацієнти зможуть реалізувати ці рецепти у будь-яких аптеках, що працюють за програмою «Доступні ліки» та мають договір з НСЗУ щодо реімбурсації інсулінів. Надалі повторний рецепт можна буде отримати як в ендокринолога, так і (за складеним ендокринологом планом) у терапевта, педіатра чи сімейного лікаря, з яким підписана декларація. Проте по завершенні плану ці лікарі виписати рецепт не зможуть — потрібно буде знову відвідати ендокринолога для складання нового.

Програма «Доступні ліки» розширюється. Тепер у списку препаратів, які надаються безоплатно чи з частковою оплатою, — ліки для пацієнтів із такими розладами психіки та поведінки, як ПТСР (посттравматичний стресовий розлад, часто зустрічається в учасників бойових дій, на пострадянському просторі відомий як «афганський синдром»), депресія, епілепсія, шизофренія, афективні та невротичні розлади. Електронні рецепти для них виписує тільки невролог або психіатр. Сімейні лікарі виписати їх не зможуть навіть за наявності вже складеного «вузьким спеціалістом» плану лікування.

Транспорт та дороги

Також з 1 жовтня набирають чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відомі як «закон проти руйнування доріг». Запроваджується адміністративна відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм автотранспорту, правопорушення у сфері безпеки на автотранспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото-, відео- чи кінозйомки (як в ручному, так і в автоматичному режимі), невиконання вимог представників Укртрансбезпеки про зупинку, внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної чи іншого документа тощо.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Громада на Шепетівщині спрямувала чималу суму для п’яти військових частин
Військові самі вирішують, хто отримає грошову допомогу в разі їх загибелі, — роз’яснення юристів
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
Діарея: симптоми, причини та методи лікування
Холодні батареї? Вимагайте відшкодування! Уряд затвердив Порядок перерахунку вартості комунальних послуг
На Шепетівщині учні однієї з гімназій вчитимуться без дистанційки

Читайте у цій рубриці



Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
FacebookTelegramViberWhatsAppX