За порушення на виборах передбачена адміністративна відповідальність

За порушення на виборах передбачена адміністративна відповідальність

25 жовтня на території України пройдуть місцеві вибори. Наразі у розпалі передвиборча кампанія. Тож Поліція Хмельницької області вирішила нагадати усім учасникам виборчого процесу про найпоширеніші правопорушення під час виборів та відповідальність за їх вчинення.

Відповідальність за протиправні дії, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення, передбачена нормами статей 212–7 — 212–24 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Розглянемо найпоширеніші серед них.

  • Ч. 1 ст. 212–10 — Проведення передвиборної агітації особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 1700 до 3400 гривень, на посадових осіб — від 3400 до 5100 гривень.
  • Ч. 2 ст. 212–10 — Надання виборцям грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 3400 до 5100 гривень.

Якщо вартість наданих виборцеві матеріальних і нематеріальних цінностей перевищує 0, 06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, настає кримінальна відповідальність згідно ст. 160 ККУ.

  • Ч. 1 ст. 212–13 — Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 гривень і на посадових осіб — від 850 до 1190 гривень.
  • Ч. 2 ст. 212–13 — Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб — від 340 до 510 гривень.
  • Ст. 212–22 — Публічне розголошення виборцем результатів свого волевиявлення шляхом демонстрації бюлетеня в приміщенні для голосування — тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 5100 гривень.
  • Ст. 212–23 — Пошкодження, приховування, знищення виборцем свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі, або винесення його за межі приміщення для голосування — тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3400 гривень.
  • Ст. 212–24 — Перешкоджання здійсненню виборцем свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав — тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1700 до 3400 гривень і на посадових осіб — від 3400 до 5100 гривень.
Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Хмельницькому молодий водій збив пішохідку
У Шепетівці оштрафували чоловіка, який торгував квашеними яблуками
У Хмельницькому сталася смертельна ДТП: водій зіткнувся з електроопорою
У Хмельницькому поліції довелося замальовувати «рекламу»
40-річну славутчанку та її молодого спільника тримають під вартою
Шахраї вмовили шепетівчанку віддати свої заощадження

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX