У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти

У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти

Проблема з ліфтами у місті виникла ще наприкінці минулого року. З цього приводу городяни ходили на прийом до міського голови, писали звернення, але елемент зручності так і не запрацював. Терпець увірвався для жителів трьох будинків — на вулиці Залізничній та проспекту Миру — і вони вимушені були піти на крайні заходи — 13 лютого «заблокували» роботу сесії Шепетівської міської ради.

Цей хід і справді привернув увагу до їхнього невирішеного питання, того ж дня відбулося спільне обговорення неробочих ліфтів. В ньому взяли участь перший заступник міського голови Володимир Вихівський, окремі депутати міської ради, керівник управлінської компанії «Житлофонд» Василь Цегеля та представники компанії «Хмельницькліфт».

Городяни, що прийшли вирішувати вже наболіле питання, переважно пенсійного віку, живуть у багатоповерхівках. Головне, що їх цікавило, — коли запрацюють ліфти.

Володимир Вихівський взявся деталізувати ситуацію, пояснивши, що обстеження ліфтів свого часу зробила компанія, що їх обслуговує. Згідно з її висновком, ліфти потребують капітального ремонту.

— З боку міської ради було замовлено проєктно-кошторисну документацію та експертний висновок відповідного інституту. Все це коштує немалих грошей, тому у відповідну програму було внесено суму 400 тисяч гривень на ці роботи. Міська рада може співфінансувати лише капітальний ремонт, а не поточний. Для вирішення цього питання за рахунок бюджетних коштів необхідні всі експертні висновки, а це також займає чимало часу, — сказав Володимир Вихівський.

У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти

В ході розмови з’ясувалося, що витрати на поточний ремонт ліфтів бере на себе управлінська компанія, у цьому випадку — «Житлофонд». На утримання 29-ти ліфтів щомісяця вона має платити «Хмельницькліфт» близько 33-ох тисяч гривень. Тобто за рік виходить кругленька сума, чи не так?

Тому городяни й поцікавилися у присутнього на обговоренні головного інженера та юриста «Хмельницькліфт»: чому вони своєчасно не замінювали зношене обладнання? До прикладу, подекуди зношеність канатів ліфта становить 40 %, яка є недопустимою, і потребує заміни. Людей обурив цей факт, що тривалий час їх наражали на небезпеку.

— У разі завершення кінцевого терміну експлуатації усе підлягає капітальному ремонту. Кілька років тому обстежувалися ліфти у Шепетівці, після усунення деяких дефектів, їхній термін експлуатації було продовжено на деякий час. Але надалі вже цього робити не можна, бо термін експлуатації ліфту — 25 років. Наразі всі дефекти, які зазначені у актах та експертних висновках, є такими, що підлягають капітальному ремонту, — відповіли представники «Хмельницькліфт».

У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти

Та громаду обурив такий стан речей, вони сказали, що в компанії «Хмельницькліфт» трактують по-своєму висновки експертів. Попросили головного інженера надати їм конкретні документи, де вказано саме про потребу капітального ремонту ліфтів.

— Чітко визначений термін експлуатації ліфта — 25 років, а вашому ліфту — 30. Тому потрібен капітальний ремонт, — відповів головний інженер «Хмельницькліфт».

У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти

Далі учасники зібрання почали сперечатися, вникаючи в тонкощі справи. Заручники цієї ситуації, пенсіонери, вже просили, щоб компанія виконала поточний ремонт, аби лиш запрацювали ліфти. Та це лише — розмови.

Вже на наступну сесію, яку заплановано на кінець лютого, буде внесено проєкт рішення Програми житлово-комунального господарства міста Шепетівка на 2018–2022 роки. В додатку зазначено «Порядок співфінансування з 01.02.2020 року з міського бюджету 50 % загальної кошторисної вартості витрат на проведення експертного обстеження технічного стану ліфтів у багатоповерхових багатоквартирних житлових будинках, де створено ОСББ, та у будинках, де не створено ОСББ, але співвласниками визначено управителя будинку та Порядок співфінансування з 01.02.2020 року з міського бюджету 50 % загальної кошторисної вартості витрат на проведення капітального ремонту ліфтів у багатоповерхових багатоквартирних житлових будинках, де створено ОСББ, та у будинках, де не створено ОСББ, але співвласниками визначено управителя будинку».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «У Шепетівці в окремих 9-поверхівках вже кілька місяців не працюють ліфти»

  1. Крузенштерн І.Ф. коментує:

    Вже 6 років пройшло, як цей Вихівський є заступником мера, а йому все мало часу. І як його після цього можна назвати?

  2. Blablabla коментує:

    Пішов уже четвертий місяць як у нашому будинку (проспект Миру 20) не працює ліфт. Деякі мешканці пенсійного віку не мають змоги вийти на двір…


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Хлопців і дівчат золотого віку з Хмельниччини за підтримки США вчитимуть важливих навичок
На Шепетівщині місцева пожежна команда ледь не залишилася без транспорту
Із 1 березня відбудеться індексація пенсій
У Мінсоцполітики спростували інформацію про блокування банківських карток пенсіонерів
На Шепетівщині учні ліцею сподіваються, що зможуть завершити навчальний рік у новому корпусі
В одній із поліклінік Шепетівщини працює реєстратура «Без бар’єрів»

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX