Уряд «Зе!»: що цікавого у новому Кабміні?

Уряд «Зе!»: що цікавого у новому Кабміні?

Верховна Рада ІХ скликання розпочала роботу і разом із президентом Володимиром Зеленським представила новий Кабінет міністрів України. Його очолив юрист і заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук. Чим прикметний новий Кабмін, проаналізував Центр громадського моніторингу та контролю.

Монобільшість

До Кабміну не потрапили представники опозиції. Раніше в інтерв’ю лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявляв, що уряд не буде сформований за квотним принципом.

— Ми вважаємо, що повинен бути принцип професіоналізму. Я вважаю, що це абсолютно правильна і коректна позиція, — сказав Разумков.

Менше урядовців

У новому Кабміні працюватиме лише 17 міністрів, тим часом як у попередньому було аж 25 посадовців. Зникла посада першого віце-прем’єр-міністра. Віце-прем’єр-міністрів призначено лише двох — Дмитра Кулебу та Михайла Федорова. Перший є віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а другий — віце-прем’єр-міністром — міністром цифрової трансформації України.

Переформатування міністерств

У новому уряді кількість міністерств скоротилась на 4: з 19 до 15 відомств. Як окрема інституція зникло Міністерство аграрної політики та продовольства, натомість з’явилось міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Міністерство екології об’єднали із енергетичним відомством й утворили Міністерство енергетики та захисту довкілля України. Також з’явилось об’єднане Міністерство культури, молоді та спорту. Замість двох відомств, присвячених питанням ветеранів й окупованих територій, постало єдине Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Натомість з’явилось абсолютно нове Міністерство цифрової трансформації.

Два міністри з уряду Гройсмана

Оксана Маркарова, яка 2018 року обійняла посаду міністра фінансів, буде очолювати це відомство і в новому уряді. Також у міністерському кріслі залишився Арсен Аваков. Він і далі керуватиме Міністерством внутрішніх справ. За словами Олексія Гончарука, це рішення було ухвалене, зважаючи на умови війни, але процесом реформування МВС новий прем’єр не задоволений.

— Одна з реформ, яка не відбулася, — реформа поліції. Була реформа патрульної служби і далі вона не пішла. Реформу кримінальної поліції треба продовжувати, — зазначив він.

Ґендерний баланс

З-поміж 17 членів Кабміну 35 % становлять жінки. Вони очолили 6 міністерств. У попередньому уряді також було 6 жінок. Середній вік нових міністрів — 39 років.

Експерти звертають увагу на те, що монобільшість нового Кабміну може створити в Україні президентську форму правління. Водночас пропрезидентська більшість у всіх гілках влади дозволяє впроваджувати реформи без жодних перешкод. Чи скористається влада цією можливістю, покаже час.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Студентам-чоловікам дозволили виїжджати за кордон: які документи потрібні
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених

Читайте у цій рубриці



Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
FacebookTelegramViberWhatsAppX