Як шепетівчанам не помилитися із медом?

14 серпня на Медовий спас за народною традицією освячують мед. Шепетівчани, окрім букетиків, приглядаються та куштують цей солодкий продукт у продавців на ринку.

На тротуарі 33-річний Іван разом із 7-річним сином продають мед: півлітрова баночка вартує 50 гривень.

Жінка просить скуштувати. Іван має із собою стос дерев’яних паличок. Пропонує покупцеві свій продукт. Після смакування жінка переконана, що зробила правильний вибір.

— Гірчить, мені подобається і смак, і консистенція. Візьму, бо завтра йду в церкву, хочу освятити.

Пасічник розповідає, що займається медом сім років.

— Починав із двох вуликів, нині маю їх тридцять. Бізнесом своє заняття назвати не можу, швидше хобі. Для рентабельності потрібно утримувати хоча б 50 вуликів. На жаль, нині бджоли під загрозою у всі пори року. Якщо взимку в мене захищені, зимують у сараї, то влітку не знаєш, чи аграрії не потруять під час обробітку полів хімікатами.

Іван пригадує, що найбільше меду вдалося зібрати у 2017 році.

— Думаю, що наступний такий медоносний слід очікувати через сім років, якщо далі займатимуся пасікою.

Трохи далі продає мед Віктор із Серединців. У нього ціна нижча: просить 40 гривень за півлітрову банку. Пасічник, окрім продуктів бджільництва, продає городину: огірки, помідори, картоплю, а ще — малину.

На запитання, чи мед натуральний, відповідає:

— А що таке ненатуральний мед? Цукром годую лише на зиму. Якщо бджолам давати лише цукор, вони швидко «спрацюються». Якому пасічнику це вигідно? Щороку продаю мед, мене знають шепетівчани, маю постійних клієнтів. Приїжджайте до мене в Серединці, пригощу медовухою.

Окрім народних способів перевірити якість меду, краще довіритись все ж таки лабораторним дослідженням. У лабораторії мед перевіряють на вологість, діастаз та на фальсифікацію.

— Ми перевіряємо лише мед, який реалізовується на ринку, — пояснив Андрій Сандул, за­ві­ду­ючий Ше­пе­тівсь­кої між­район­ної дер­жавної ла­бо­ра­то­рії Держ­прод­спо­жив­служ­би. — До того, як потрапити на прилавок, пасічники мають ще весною отримати паспорт на пасіку, чи не хворіли бджоли, а згодом отримати ветеринарний висновок. Лише з цими документами допускаються продавці на ринок. Якщо купуєте мед на ринку, вимагайте експертний висновок.

Багато любителів цього продукту купують його у перевірених продавців.

— Особисто я не купую мед на шепетівському базарі, бо чула неодноразово про різні хитрощі, до яких вдаються продавці, — розповіла 33-річна Ірина. — Кажуть, що вони його розводять цукровим сиропом, а ще домішують у нього крохмаль. Мовляв, тоді маса стає густішою і на вигляд, ніби цукриста. Більшість базарників перекупляють мед, тому для продажу можуть його нагрівати, аби мав вигляд свіжого. А тоді він втрачає корисні властивості. Беру для сім’ї мед у перевірених пасічників, які не шахраюють у процесі. Перший мед купую наприкінці травня — у червні, він світлий, його ще називають травневим. А на зиму починаю запасати цей продукт ще з серпня. Важливо пам’ятати, що на вигляд він не має бути прозорим, хоч і за консистенцією може бути досить рідким. Як на мене, то найсмачніший мед — перший, а найкорисніший із таких — акацієвий. Його заготовляють пасічники до початку червня, тому до зими важко зберегти таку смакоту.

Варто ще й згадати, що у Медовий спас за традицією на службу в храм необхідно взяти баночку меду нового врожаю, мак і воду. Освячений мед прийнято залишати в церкві в якості милостині. Є навіть приказка: «Медовий спас — навіть жебрак медку спробує».

Нагадаємо, родини атовців виготовляють подарунки преміум-класу.

Поділитися посиланням



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Новини партнерів


Читайте у цій рубриці