У загиблих на Славутчині бджолах пестицид перевищував смертельну дозу у 15 разів

У загиблих на Славутчині бджолах пестицид перевищував смертельну дозу у 15 разів

Цьогоріч у квітні на Хмельниччині, а саме у Славутському районі, загинуло 240 бджолосімей. З цього приводу пасічники звернулися зі скаргою у Держпродспоживслужбу, мовляв, комахи загинули через діяльність аграріїв. Бджолярі підозрювали їх в тому, що поля окропили забороненою отрутою. Та гинуть бджоли не лише на Хмельниччині, а й на Одещині, Полтавщині, Волині. З цього приводу саме до славутчан днями завітав журналіст Костянтин Грубич в рамках проекту «Польова кухня».

Нагадаємо, що бджолиний мед має противірусні, протибактеріальні та інші лікувальні властивості. Також їх використовують для апітерапії. Це, як лікування укусами бджіл в Лічниці с. Похмурських. Бджоли відіграють важливу роль в запиленні квіткових рослин.

Традиційно у центрі Славути журналіст, за сприяння місцевих рятувальників, розгорнув польову кухню — варили зелений борщ. Краяни жалілися, а журналісти їх вислуховували. Тобто атмосферу для розмови створили гарну. Згадали місцеві не лише аграріїв, а й підприємців, що випалюють неподалік Славути деревне вугілля, скаржилися на шкоду, що ті завдають. Завітав на борщик до журналіста й пасічник Андрій Данилюк зі села Шевченко, його бджоли постраждали від мору сільгоспхіміками:

— Після того, як обробили поля, то бджоли поводилися неадекватно — відкриваю вулика, а вони падають.

У загиблих на Славутчині бджолах пестицид перевищував смертельну дозу у 15 разів

Після цьогорічної посівної Андрій не дорахувався 40 бджолосімей. А от його колеги з Ізяславщини вторік постраждали ще більше — Микола Подзигун втратив дві сотні бджолосімей.

Увесь гнів пасічників направлений на аграріїв, ті, мовляв, захищаючи свої посіви, шкодять довкіллю. Власники бджолиних господарств подали проби ґрунтів, насіння і рослини до лабораторій. Більше того, аби захистити свою справу, бджолярі об’єдналися у спілку.

— Треба гуртуватися, бо по одному — ми ніхто — продовжив Андрій Данилюк.

Та аграрії настоюють на своєму, що обробляють посіви лише дозволеними засобами. До їх складу не входять інсектициди, що згубні для теплокровних.

— Препарат-протруйник дає можливість захистити насіння від хвороб і шкідників, — розповів Валентин Дем’яненко, керівник проектів агрокампаній.

Тим часом пасічник Андрій Данилюк отримав результати лабораторних досліджень з Київського інституту екогігієни і токсикології. Їх чоловік надіслав для журналістів. У насінні сої з сусіднього з селом Шевченко полем виявлено три види пестицидів, які цілком збігаються із залишками отрути виявленої у загиблих бджолах з пасіки Андрія Данилюка: лише фіпроніл перевищував смертельну для комах дозу у 15 разів.

У загиблих на Славутчині бджолах пестицид перевищував смертельну дозу у 15 разів

Але, маючи на руках такі докази пасічника, аграрії не поспішають відшкодовувати збитки, сумніваються у об’єктивності аналізів. Натомість, обурені бджолярі вимагають нових законів, аби за такі дії була кримінальна відповідальність.

Найгірше в цій ситуації, що бджоли загинули, але не відразу і не всі. Комахи встигли принести у вулики отруєний хімією мед. А європейський ринок цей продукт навряд допустить до свого споживача, тобто, осяде така солодка отрута невдовзі на українських ринках…

У 2018 році ООН вперше відзначили День бджоли, навіть там усвідомили, що людство підійшло до прірви надто близько. А світ великою мірою тримається на цих тоненьких крильцях. Бджіл ще називають божими мухами, якщо так, то через них Бога таки частіше стали ображати…

Детальніше у відеосюжеті ТСН:

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «У загиблих на Славутчині бджолах пестицид перевищував смертельну дозу у 15 разів»

  1. Lozinskiy Ihor коментує:

    Китайской мутью обрабатывают поля вот и результат

  2. потрібно було б попередити бджолярів.ті хоть вулики зачинили б


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
На Шепетівщині молодик під кайфом хотів «вирішити справу на місці»
У Славуті зупинили водія, якому суд заборонив сідати за кермо

Читайте у цій рубриці



Дівчину, яку дістали з-під завалів у Хмельницькому, відвідали її янголи-охоронці
Дивну намазку для бутербродів передали засудженому на Хмельниччині
Топ 10 новинних сайтів Хмельницького
На Хмельниччині через пориви вітру знеструмлено 96 населених пунктів
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
FacebookTelegramViberWhatsAppX