Василь Cидор: «В центрі будь-якої державної реформи має стояти людина»

Василь Cидор: <em>«В центрі будь-якої державної реформи має стояти людина»</em>

Виборчий процес триває, безліч кандидатів і безліч обіцянок. Кожен хоче запропонувати свій, на його думку, кращий варіант подальшої роботи в окрузі та державі в цілому. Зокрема, ми поцікавилися позицією кандидата у народні депутати України від 190 округу Василя Богдановича Сидора.

Василь Cидор: <em data-src=«В центрі будь-якої державної реформи має стояти людина»" width="230" height="160" />Василю Богдановичу, які програмні засади, як кандидат в народні депутати України, Ви для себе визначили пріоритетними?

— Це, в першу чергу, припинення війни на сході України. Наступне питання — відродження економічного потенціалу — основи будь-якої держави. І нарешті — створення умов сталого розвитку територіальних громад та, як наслідок, формування заможного, впевненого у своїх силах громадянина.

На вашу думку, яким чином має бути вирішений збройний конфлікт в Україні і на чиїх умовах?

— З отриманням незалежності Україна проявила миролюбність — відмовилась від ядерної зброї. А що отримала натомість? — Окупацію Криму, Донецької, Луганської областей. І це не лише українська, а світова катастрофа. Тому до вирішення даного питання вкрай необхідно залучати інші країни, які давали гарантії щодо недоторканності земель України. Це їхня також сьогодні відповідальність.Переговорні процеси, які сьогодні проводяться на рівні лідерів потужних світових держав без участі України — це недопустимо. Україна зобов’язана бути рівноправним учасником міжнародного діалогу щодо відновлення миру.Разом з тим, незалежно від того, в яких умовах сьогодні перебуває Україна, чи у військовому, чи мирному стані, Збройні сили України повинні мати новітнє озброєння для охорони своєї землі.Захист територіальної цілісності держави — це є не тільки конституційний обов’язок кожного українця, це — святий обов’язок депутатів Верховної Ради. Вони повинні хоча б певний час побути в тих умовах, в яких знаходяться наші військові.На моє глибоке переконання, кожний громадянин, який сьогодні перебуває на державній посаді або в органах місцевого самоврядування — від Президента до міського, сільського голови — зобов’язаний бути військовозобов’язаним, незалежно від віку. Особисто я, усвідомлюючи свою відповідальність, відновився у військовому обліку і є військовозобов’язаним старшим лейтенантом Збройних сил України. Готовий у будь-який час виконувати свій конституційний і людський обов’язок.

З головних тез Ваших виступів зрозуміло: для того аби зберегти територіальну цілісність нашої держави, її самостійність вкрай важливо відновлювати та розбудовувати економіку України. Що ж потрібно народним депутатам зробити, аби Україна не втратила те, що має, а могла активно розвиватися?

— Ми знаємо, Україна була однією із економічно потужних держав Європи. Мала величезний потенціал, але, на превеликий жаль, не змогла його зберегти. Основна причина тому — це олігархи, які прийшли до влади, аби звести нанівець досягнення України, привласнити її ресурси. Вони перейшли на фінансові потоки Державного бюджету та почали жити за рахунок українського народу. І за останні п’ять років нічого в цьому плані не змінилося.Для прикладу візьмемо наш регіон. Державне підприємство Ганнопільський спиртзавод, яке мало високі показники рентабельності, тепер зруйноване. Шепетівський м’ясокомбінат із величезними потужностями виробництва штучно доведено до банкрутства. І таких прикладів можна навести безліч, в тому числі, по Славуті. Більшість підприємств, які були у державній власності, загублені. Хоча держава повинна була зробити все можливе, аби їх зберегти. А тепер хто за це повинен відповідати? Вочевидь, продавати українські ресурси куди легше, ніж працювати над їх збереженням і примноженням.Розвивати українську економіку можуть лише справжні патріоти України, які переймаються її долею!Всі об’єкти державної власності, які є рентабельними і перспективними, зобов’язані залишатися у державній власності. А за доведення їх до банкрутства повинна бути встановлена кримінальна відповідальність.Я готовий спільно з органами місцевого самоврядування відновлювати економічний потенціал регіонів, робити все можливе для залучення інвестора в Україну. В першу чергу, для цього потрібно на законодавчому рівні прийняти такі закони, які захищали б інвестора, забезпечили недоторканність його майна. Необхідно усунути корумповану складову, рейдерство! Наступне — це створення такого податкового законодавства, яке стимулювало б сьогодні інвестування.Ми знаємо, в яких невигідних умовах знаходяться наші підприємці, закуповуючи комплектуючі за кордоном. Чомусь для підприємців інших країн, скажімо, Польщі, діють реальні преференції: пільги, вигідне кредитування. Про яку тоді конкурентоспроможну продукцію українського виробника можна говорити?Тільки в тандемі — держава, органи місцевого самоврядування, інвестор — економіка може розвиватися. На Шепетівщині, Славутчині, Полонщині є величезний потенціал і за належної державної підтримки сюди можна залучити величезні капіталовкладення інвесторів.Варто пам’ятати, справді незалежною зробить Україну лише сильна економіка!

Яке місце у поступальному розвитку України Ви відводите громадам?

— Першочергове! Дуже багато мови сьогодні йде про децентралізацію, яка на практиці має безліч підводних каменів.З одного боку те, що дали можливість створити ОТГ, де з’явилися керівники-лідери, які спроможні були об’єднати громаду за відносно невеликий час — це без сумніву позитив. Але чомусь не говорять про інші негативні, я би сказав, катастрофічні складові: скільки за цей час було створено робочих місць, яка демографічна ситуація за останні 4–5 років? Коли в громаді на 6 тисяч населення помирає 150–200 чол., а народжується всього 3–4 дитини, коли безробітні українці масово їдуть на заробітки за кордон — це страшно!Щодо фінансової складової децентралізації, то тут змушений говорити мовою цифр. Багато разів наш Прем’єр-міністр заявляв про те, як багато громади отримали фінансових ресурсів. Та насправді це виглядає зовсім інакше. Міста обласного значення до 2015 року мали 75 % ПДФО, 25 % — обласний бюджет. Таким чином 100 % ПДФО залишалося на місцях. З 2015 року міста обласного значення та ОТГ почали отримувати 60 % ПДФО, 15 % — обласний бюджет, а 25 % держава забрала собі!Ні одного податку не передано на місця, окрім введення дрібного додаткового оподаткування, яке ні яким чином не відображається на місцевих бюджетах. Для прикладу, лише Славута позбулася у цьому році біля 40 млн. грн. А інші громади? — Це втрачені мільярди.Громадам досі не відшкодовують кошти, передбачені на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в зоні спостереження Хмельницької АЕС. Якщо про­аналізувати державний бюджет за 2014–2019 роки, то загалом зони спостереження недоотримали 1 млрд 503 млн 860 тис. грн. Всього недофінансовано субвенції Хмельницькій області (з громадами зони спостереження) за вказаний період понад 171 млн. грн. Куди пішли ці кошти? Виходить нардепам кошти громад більш потрібні. Ми неод­норазово звертались до народних депутатів України, в тому числі й від нашого округу, аби вони особисто пояснили громадянам чому не виконуються положення чинного законодавства та, на жаль, відповіді не отримали.Децентралізацію потрібно проводити, але з урахуванням усіх цих питань.

Які заходи, державні програми, можуть забезпечити підвищення життєвого рівня українців, тому що п’ять років ми жили «по-новому» і стали найбіднішою нацією?

— Найбільша цінність — це життя людини, а найважливіше завдання влади — зробити так, щоб люди були заможними.Будь-які реформи потрібно проводити таким чином, щоб в їх основі була людина. А виходить, що головна суть сьогоднішньої «державної модернізації» полягає лише в тому, щоб оптимізувати, закрити, знищити і ніби цим самим зекономити кошти. Як результат — не маємо ні коштів, ні закладів. Ми мали нагоду відвідувати села. Картина жахлива! Закриваються ФАПи, лікарні, школи, державні підприємства.Реформа медицини — катастрофічна та веде до знищення української нації. Незалежно від того, де проживає людина, вона повинна отримувати однаково якісні послуги. Закривши заклади медицини, їх уже не відродити.Важливі також чинники — профілактика та своєчасне лікування. Партія «Батьківщина» пропонує страхову медицину і я це підтримую на 100 %. Вважаю, що це єдиний вихід, завдяки якому люди зможуть у найкоротший термін відчути повагу держави до себе. Страхова медицина прийнята в більшості країн світу. Якщо люди будуть застраховані державою, матимемо зовсім іншу філософію відношень.Усі законодавчі норми повинні бути приведенні у відповідність до Конституції України та виконуватись усіма гілками влади, тоді і реформи будуть належно працювати.

Щодо рівня зарплат і пенсій. Якими вони повинні бути у державі?

— Якщо людина пропрацювала усе життя, держава повинна зробити все, щоб вона була щасливою, пішовши на заслужений відпочинок. Пенсія повинна бути такою, щоб вистачало на комунальні послуги, харчування, придбання необхідного та відпочинок.Комунальні тарифи повинні складати максимум 10—15 % доходів громадян, щоб вони спроможні були заплатити за них. Тарифні злочинні рішення необхідно негайно скасувати і зробити все можливе, щоб повернути довіру людей до влади.

Як Ви оцінюєте хід проведення виборчої кампанії за змістом та за якістю людей, які йдуть до парламенту. Кампанія у нас специфічна. Наскільки вона є агресивною, відкритою, чесною та прозорою?

— Уже не вперше беру участь у виборчому процесі. Наскільки цей раз вибори пройдуть чесно та відкрито — реальну картину побачимо 22 липня.Важко сказати щось добре чи погане про нових кандидатів, які йдуть до парламенту. А ось про тих, які повторно балотуються, то можу впевнено відмітити — від їхньої діяльності маємо сьогодні плачевні результати. Повторюсь, за останні роки всього недофінансовано компенсацію ризику населення, яке проживає в зоні спостереження, Хмельницькій області понад 171 млн грн. Злочинними методами, маніпуляціями у нас витягли гроші і за них же підкуповують сьогодні виборців, ставлячи лавочки, майданчики. Поверніть нам кошти, які вкрали у громади, і ми спрямуємо їх на дійсно соціально значимі об’єкти.Для мене важливо, щоб кандидат, який представлятиме округ розумів не лише проблематику, а й показав, яким чином буде діяти. Щоб громади мали можливість комунікувати з ним, з комітетами Верховної Ради та іншими установами.У демократичній державі, якою прагне бути Україна, представницька функція парламенту є однією з ключових, що передбачає різноманітні формати комунікації народного депутата України з виборцями. Вона є невід’ємною складовою здійснення повноважень члена парламенту.

Якою ви бачите Україну уже найближчим часом?

— Я бачу Україну економічно розвинутою, в якій живуть щасливі люди. В яку повертатимуться усі ті, хто з неї колись виїхав у пошуках кращої долі. Україна заслуговує бути державою майбутнього. Ми маємо право жити щасливо на своїй святій землі уже сьогодні!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

1 коментар до статті «Василь Cидор: «В центрі будь-якої державної реформи має стояти людина»»

  1. Гаврилюк В.В. “Сила і Честь”!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині збирали представників служб таксі
У громаді на Шепетівщині відбулося вручення високих державних нагород
Мер одного з міст Шепетівщини повідомив про шахраїв
Служитимуть всі. Яким буде новий закон про мобілізацію?
Самбісти із Шепетівщини здобули головний трофей Кубка України
На Шепетівщині учні ліцею сподіваються, що зможуть завершити навчальний рік у новому корпусі

Читайте у цій рубриці



Укрзалізниця на період шкільних весняних канікул призначає додаткові рейси: деякі курсуватимуть через Хмельниччину
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Прогнози невтішні. Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай
Сезон пожеж: рятувальники закликають не спалювати суху траву
У сусідню з Хмельниччиною область приїхав головний рабин України
КРАІЛ повідомила які заборони введено для реклами азартного бізнесу
FacebookTelegramViberWhatsAppX