На Шепетівщині друга хвиля захворюваності на кір

На Шепетівщині друга хвиля захворюваності на кір

Із 1 по 16 січня 2019 року по первинних діагнозах зареєстровано 12 випадків хворих на кір, з яких діти склали 5 випадків — 41 %. Із тих, хто захворів, 98 % не мали щеплень проти кору, що також сприяло виникненню та поширенню захворювання.

Кір — це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання з повітряно-краплинним шляхом передачі. Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

Незважаючи на відсутність випадків захворювання на кір в осінні місяці минулого року, — з вересня по листопад, хвиля захворюваності розпочалася вже в грудні. Тоді зареєстрували 4 випадки. Загалом, протягом 2018 року захворіли 52 особи.

— При епідрозслідуванні встановлено, що в грудні 2018 року мали місце завезені випадки захворювання на кір студентів із ліцею міста Кам’янця-Подільського, Дубинського педагогічного коледжу, Київського електромеханічного коледжу. Саме вони, на мою думку сприяли виникненню другої хвилі захворюваності, — розповідає в.о. завідувача Шепетівським міськміжрайонним відділом ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Костюк.

Аби не пропустити початок захворювання, варто знати симптоми кору.

— Це висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання й пронос. Часто ускладнюється пневмонією та може викликати ураження головного мозку. Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це прихований період хвороби. У період захворювання починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту й слабкість. Потім — нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання з’являються на другий-третій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ — білуваті цятки. Їх можна побачити ще до появи висипу на тілі. На 4–5 день хвороби на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип, пізніше розповсюджується на тіло, руки й ноги. Зазвичай виглядає як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотньому з появою порядку. Відтак, стан хворого починає покращуватися. При перших симптомах, негайно звертайтеся до лікаря, — пояснює далі Володимир Володимирович.

Лікарі розповідають, що специфічного лікування від кору не існує. Однак, наголошують, що можна запобігти захворюванню. І єдиний надійний метод профілактики кору — вакцинація.

— Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: у 12 місяців і 6 років, — наголошує Володимир Костюк. — В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). Вакцину закуповує Міністерство охорони здоров’я через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Не втрачайте можливості захистити своїх дітей від кору. Вчасно зроблена вакцинація гарантує безпеку і ефективність!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці собаки ледве не відгризли дитині палець
Цьогоріч на Шепетівщині вже 27 осіб звернулися за антирабічною допомогою
На Хмельниччині понад 2000 хворих на туберкульоз: як отримати безоплатно меддопомогу
На Шепетівщині «гуляє» парвовірусна інфекція
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Сальмонельоз не відступає: яка ситуація на Шепетівщині

Читайте у цій рубриці



Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
FacebookTelegramViberWhatsAppX