Передача Андріївської церкви Константинополю. Чому це важливо?

Передача Андріївської церкви Константинополю. Чому це важливо?

Андріївська церква — одна з найвідоміших православних церков Києва, яка вже давно стала візитівкою міста. Храм особливий не лише розташуванням і архітектурою, а й значенням для українського православ’я. Саме у ньому має розпочатись історія становлення єдиної помісної церкви. Адже Андріївську церкву у Києві передадуть у користування Вселенському патріархату. 18 жовтня таку ініціативу Президента Петра Порошенка 237 голосами «за» підтримала Верховна Рада. Яка мета цієї ухвали і що означає передача храму в розпорядження Константинополю, аналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Символічний крок

Андріївська церква, що височіє на столичному Подолі, має багату історію. Вона була споруджена ще у XVIII столітті за проектом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Храм був закритий для богослужінь радянською владою, використовувався як музей і у 1987 році увійшов до складу Національного заповідника «Софія Київська». Зараз будівля перебуває у державній власності і нею користується Українська автокефальна православна церква (УАПЦ). За згоди митрополита УАПЦ Макарія тепер Андріївська церква перейде у користування Вселенського патріархату.

— Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним, — заявив митрополит Макарій.

На думку експертів, після рішення Синоду про початок процесу надання автокефалії Україні, а також скасування церковної залежності від Москви збільшення присутності Вселенського патріархату в Україні є закономірним.

Після передачі споруди Константинополю храм на Андріївському узвозі буде виконувати роль представництва Патріарха Варфоломія у Києві. За словами директора заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, саме Андріївську церкву з-поміж усіх церков Києва обрали константинопольські екзархи, які вже тричі відвідували українську столицю.

— Передача Андріївської церкви Константинополю — символічний акт. У рішенні синоду 11 жовтня було заявлено, що Константинопольський патріархат відновлює свою присутність в Україні. Тому потрібен був об’єкт для такої присутності. Це обмін позитивними символічними жестами, щоб створити матеріальні передумови для практичної реалізації процесу об’єднання українського православ’я і активної присутності Константинопольського патріархату в Україні та Києві, — зауважує голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Церква залишиться у державній власності

Рішення парламенту про передачу Андріївської церкви викликало суперечливі реакції. Прихильники вітали укріплення зв’язку із церквою-матір’ю, критики заявляли про нібито роздачу державної власності. Розсудити суперечку змогли у прес-службі Національного заповідника «Софія Київська», до якого належить церква. Як ідеться в офіційній заяві, Андріївська церква залишається у державній власності, а із представниками Вселенського патріархату буде укладено договір про користування храмом. Культова споруда надається для богослужінь, релігійних обрядів та церемоній. Крім того, як і було заплановано, до 2020 року будуть тривати реставраційні роботи. Такий формат передачі храму підтверджує і спікер парламенту Андрій Парубій.

— Той, хто каже, що ми віддаємо Вселенській патріархії нашу державну власність, він або говорить неправду, або просто повторює московські фейки, — зауважує спікер. — Андріївська церква залишається у власності держави. Підкреслюю це. Ми відновлюємо історичну справедливість і відновлюємо ставропігію (представництво, — ред.) Вселенського патріархату. Тут немає жодного церковного конфлікту. Всі ієрархії усіх церков домовилися про це, прошу відкинути всі маніпуляції.

За словами Петра Порошенка, найголовніший наслідок ухваленого рішення — це те, що представництво Вселенської патріархії в Києві сприятиме зміцненню зв’язків нашої країни зі світовим православ’ям.

— Україна повертається до активного спілкування зі світовим православ’ям. Представництво Вселенської патріархії, яка є церквою-матір’ю, сприятиме зміцненню таких зв’язків і підтримки України під час постання незалежної помісної православної церкви, — заявив Порошенко.

Закон про передачу храму зараз очікує на підпис глави держави. Потім, згідно з перехідними положеннями, Кабмін у місячний строк повинен буде забезпечити передачу культової споруди Константинополю, підписавши з представниками Вселенського патріархату угоду.

Експерти і представники церков зауважують, що в процесі створення помісної церкви частка церковного майна у користуванні Константинопольського патріархату та підпорядкованих йому єпархій в Україні зростатиме. Втім, це має відбуватись мирно і неспішно, лише після рішення релігійних громад.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Церкву-фортецю, якою незаконно користувався священник, повернуть державі
430 років тому в спустошеному татарами селі на Хмельниччині взагалі не виявили мешканців
На Хмельниччині покарали чоловіка, який поливав словесним брудом Україну під церквою
На Шепетівщині до ПЦУ перейшла громада, що користується приміщеннями пам’ятки епохи маньєризму
12-річна дівчинка запевняла, що дії сексуального характеру з засновником церкви були за її згоди: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Хмельниччині судили чоловіка за крадіжку з церкви

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX