Шепетівчанин відстояв право на спадщину в суді

Шепетівчанин відстояв право на спадщину в суді

Чоловік, який звернувся до Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, через відсутність правовстановлювальних документів не міг оформити спадщину після смерті матері.

Справу доручили адвокатові, який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги. В результаті суд дійшов висновку, що за позивачем слід визнати право власності на вказане майно в порядку спадкування.

Для надання правової допомоги клієнтові в місцевому центрі призначили адвоката Сергія Вітюка (доручення № 2204–0000084 від 23.03.2018), який звернувся до суду з відповідним позовом.

Вимоги позову адвокат підтвердив наданими суду документами: копіями свідоцтв про народження спадкоємців, свідоцтвом про смерть спадкодавця, заповітом, копією технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок, рішенням виконавчого комітету Шепетівської районної ради, довідкою КП «Шепетівське бюро технічної інвентаризації» про вартість домоволодіння, довідкою приватного нотаріуса Шепетівського районного нотаріального округу, копією спадкової справи, відкритою після смерті спадкодавця.

Під час судового розгляду справи адвокат пояснив, що за життя мати позивача склала заповіт, відповідно до якого все майно заповіла своїм дітям — позивачеві та його сестрі. У 2014 році мати позивача померла, відтак відкрилася спадщина на домоволодіння. У визначений законом строк позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом, однак отримав відмову нотаріуса видавати свідоцтво про право на спадщину в зв’язку з відсутністю правовстановлювальних документів.

Сестра позивача у судовому засіданні позов визнала, зазначивши, що оформляти свої спадкові права на домоволодіння наміру немає.

Враховуючи те, що домоволодіння належало померлій на праві приватної власності та увійшло до складу спадщини, за життя останньою не було належним чином оформлено, що позбавляє позивача можливості оформити спадщину у нотаріуса, 4 квітня 2018 року Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області дійшов висновку, що за позивачем слід визнати право власності на вказане майно в порядку спадкування.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Громадянка Білорусі втратила успадковане на Хмельниччині
Плутанина в документах завадила ветерану з Шепетівської громади отримати пільги
Важливість юридичної допомоги військовим в Україні
На Хмельниччині жінка судилася із Пенсійним фондом України
Відповідальність за вимагання: Як довести вимагання грошей в Україні?
Оформлення спадщини по-новому: два важливі моменти у процедурі спадкування

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX