Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору

Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору

Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Важливо донести до міжнародної спільноти те, що галузь адаптувалася до умов війни: спеціалісти викладаються на 200 %, генерують нові технологічні рішення, а воєнні дії не впливають на якість і терміни роботи. Якщо спрямувати на це фокус — контракти повертатимуться», — переконаний підприємець.

Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору

Разом з цим, у своїй колонці для видання «Економічна правда», він зазначає: попри всі складнощі воєнного часу, іноземні інвестори звертають увагу на дійсно проривні українські технології та готові їх фінансувати. Однак важливо, аби команда відкрито комунікувала про можливі ризики та свою готовність їм протидіяти.

Для цього Україна має сформувати чіткі та прозорі правила бронювання та відряджень технічих фахівців. Це ті спеціалісти, які генерують більшість валютних надходжень в держбюджет. Тож від їхньої можливості долучатися до міжнародних tech-заходів та переговорів з іноземними колегами залежить спроможність країни купляти зброю — а отже протистояти ворогу.

«Для залучення інвестицій та поновлення співпраці з іноземними компаніями Україна повинна демонструвати певну прогнозованість. Так, триває війна — але фахівці мають доступ до безпечних локацій, де можуть працювати. Так, триває війна — але за певних умов вони можуть виїжджати за кордон на важливі зустрічі», — наголошує Токарєв.

Наразі ж все більше українських проєктів починають діяльність за кордоном та фокусуються на світовому ринку. Як зазначає IT-інвестор, одним з IT-трендів сьогодні є відкриття компаній, що працюють на міжнародний ринок, маючи офіс в Україні. Ще одна тенденція — проєкти, що одразу базуються за кордоном, хоча їхній бек-офіс може знаходитися і в Україні. Попри те, що причини цього трагічні, це — вихід українських айтівців на світовий ринок та можливість розвивати міжнародні зв’язки. На думку інвестора, така тактика допомагає командам залучати фінансування.

Ще один крок на шляху розвитку українського IT-сектору — створення українських венчурних фондів, які вкладатимуться у вітчизняні стартапи. Цей процес вже запущений і Сергій Токарєв розраховує, що надалі він тільки набиратиме обертів.

Не менш важливим є розвиток технологічної освіти в Україні — зокрема, її практичного компоненту. Навчальний процес має бути побудований таким чином, аби випускники університетів розуміли, чим хочуть займатися, як і де вони можуть реалізувати свій потенціал та амбіції. Аби досягти цього, необхідно надавати студентам можливість не лише ходити на лекції, а й працювати над реальними кейсами у бізнесі.

Зокрема, SET University, співзасновником якого є Сергій Токарєв, надає молоді можливість розробляти власні рішення для існуючих технологічних компаній та запускати власні стартапи.

Попри те, що до завершення війни українська tech-сфера не зможе повернутися на довоєнний рівень, вже сьогодні можна зробити все, аби показати справжній технологічний прорив після перемоги України. Для цього потрібно зосередитись на промоції українського IT-сектору на світовому ринку, розробити чіткі умови для бронювання та відрядження спеціалістів та сфокусуватись на підготовці нових фахівців.

На думку бізнесмена, це дозволить Україні стати одним з лідерів IT-індустрії та міжнародним хабом Східної Європи у галузі штучного інтелекту та машинного навчання.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів



Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чому американський бізнес зацікавлений інвестувати в українську оборонку
Алгоритми в програмуванні: що потрібно знати?
Онлайн-курси для заглиблення у сферу ІТ
Айтівець відвіз родину на Хмельниччину, а сам пішов у ТЦК
Для ветеранів стартують безкоштовні ІТ-курси
Через бажання купити авто і швидко заробити двоє жителів Шепетівщини потрапили у тенета шахраїв

Читайте у цій рубриці



Сезон носовичків та червоних очей: що допоможе впоратися з алергією на пилок?
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи тільки на території України
Роль бухгалтера у підготовці та аналізі фінансової звітності компанії
Відповідальність за чистоту: хто повинен забезпечувати наявність та утримання сміттєвих урн?
У сервісних центрах МВС збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
FacebookTelegramViberWhatsAppX