Які наслідки можуть бути, якщо довго не лікувати зуби

Які наслідки можуть бути, якщо довго не лікувати зуби

Людські зуби не розраховані на тривалість життя сучасної людини. Середній термін придатності цього органу зазвичай становить близько тридцяти років. Тому ні для кого не секрет, що зберегти постійні зуби до кінця своїх днів практично неможливо. При цьому, як зазначають фахівці у клініці CIS, уважне ставлення до своїх зубів таки значно продовжує цей термін. Але лікарі змушені констатувати, то мало людей регулярно відвідують стоматологів. І зазвичай, відвідування відбувається, коли зберегти зуб вже немає можливості. Але саме своєчасний візит до лікаря міг запобігти безлічі ускладнень.

Чи можна ігнорувати карієс, якщо зуби не болять

Берегти свої зуби, насамперед, необхідно саме від карієсу. Бо він — корінь усіх проблем. Навіть лише невелика цятка на емалі зуба може обернутися катастрофою, якщо з ним нічого вчасно не зробити. Наприклад, карієс може розпочатися, якщо людина нерегулярно чистить зуби. Але що буде, якщо не лікувати карієс? На самому початку нічого не болить. Потім біль з’являється, але досить слабкий, та й проходить швидко. Тому і за привод йти до стоматолога це зазвичай не рахують. А інфекція тим часом продовжує розвиватися та потроху руйнувати уражений зуб.

Що відбувається із зубами, якщо не лікувати карієс

Якщо не виконувати профілактичних заходів та не проводити лікування, карієс проникає всередину зуба. Починають утворюватися каріозні порожнини, які здебільшого стають причиною серйозних ускладнень. І ось що буде, якщо так і не сходити до стоматолога.

Наслідки карієсу

Карієс розпізнати за відчуттями дуже легко. Зуб починає гостро реагувати на холодні чи гарячі їжу, на кислу чи тверду їжу. А в міру розвитку — навіть на дотик зубної щітки. Ця недуга може закінчитися серйознішими проблемами — ось чому треба лікувати зуби.

Пульпіт

У пульпі є кровоносні судини та імунні клітини. Якщо довго не лікувати зуб, організм якийсь час бореться самотужки. Але клітини гинуть, і організм починає посилювати кровотік. Але якщо судини розширити можливість їсти, то збільшити кореневі канали — ні. Тому без допомоги стоматолога пульпа нездатна впоратися. З розвитком пульпіту людина відчуває сильний біль у зубі. Якщо хворобу запустити, то пульпа гине.

Періодонтіт

Інфекція просувається кореневими каналами й у процесі з великою ймовірністю може викликати періодонтит. Простими словами — це ураження тканин, які оточують зуб. Дане захворювання відрізняється не тільки сильним болем, але й відчуттям так званого зуба, що «виріс». Воно виникає, оскільки у просторі біля коріння збирається ексудат — це рідина, що виділяється дрібними судинами у процесі запалення. І ця рідина зсередини чинить тиск на зуб. Також на яснах може утворитися гнійник.

Чи потрібно лікувати молочні зуби у дітей

У ході тривалих досліджень вчені змогли виявити ключову причину, через яку на молочних зубках теж можуть розвинутись каріозні процеси. Винен у цьому стрептокок, який потрапляє до рота дитини від інших людей. Наприклад, через поцілунки або використання спільних столових приладів. У період, коли зуби починають прорізатися, дитина особливо вразлива для цих бактерій. Сприяють розвитку хвороби також погана гігієна ротової порожнини та порушення режиму харчування. Зменшити небезпеку розмноження бактерій допоможуть індивідуальний посуд для дитини та привчання до ополіскування рота після їди.

Які наслідки можуть бути, якщо довго не лікувати зуби

На закінчення, на питання про те, що буде, якщо не лікувати зуби, відповідь можна дати тільки один — видалення мертвого зуба стане ще не найбільш негативним наслідком.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Працівник ТЦК плюс стоматолог: на Хмельниччині прикрили корупційний тандем
Хмельничанин, відкриваючи пляшки зубами, встановив рекорд України
Комплексний підхід UADenta до лікування зубів
Чищення зубів
Що являє собою якісна зубна реставрація?
Стоматологиня з Шепетівки хоче, аби всі ідеально чистили зуби

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX