Реорганізація Городищенської психлікарні проводиться з порушеннями?

Реорганізація Городищенської психлікарні проводиться з порушеннями?

У Федерації профспілок Хмельницької області проведено друге засідання примирної Комісії, яке відбулося в п’ятницю, 23 березня. Зустріч мала посприяти вирішенню вимоги «зупинити реорганізацію Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2 в селі Городищі Шепетівського району шляхом її приєднання до Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 3 в селі Яблунівці Славутського району».

У засіданні Комісії взяли участь представники інших зацікавлених органів та організацій, зокрема, голова Хмельницької обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Валентина Садома та заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський.

За результатами засідання Комісія прийняла рішення про звернення до постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення Хмельницької обласної ради з метою участі у їх засіданні по розгляду даного питання для всебічного і об’єктивного вирішення спору між найманими працівниками Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2 та Хмельницькою обласною радою.

— Завдання профспілки, у тому числі в даній ситуації, — опрацювання усіх заходів по збереженню робочих місць, забезпеченню зайнятості членів профспілки, передбачених чинним трудовим законодавством, — розповіли у президії Хмельницької обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України. — Голова Хмельницької ОДА розпорядженням від 14.02.2018 № 204/2018-Р «Про розвиток соціального діалогу та співпрацю між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, роботодавцями та профспілковими організаціями області» зобов’язав структурні підрозділи ОДА не тільки контролювати виконання генеральної, територіальної та інших колективних угод та договорів, а й враховувати пропозиції сторін соціального діалогу, однією з яких є профспілки, при розроблення і прийнятті заходів, зокрема щодо зайнятості.

Хмельницька обласна рада 22 грудня 2017 року прийняла рішення за № 43-17/2017 «Про реорганізацію Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2 шляхом приєднання». У даному рішенні власника лікарні — Хмельницької обласної ради — не вказується дата початку процедури реорганізації Хмельницьких обласних психіатричних лікарень № 2 та № 3. Жодних дій власника чи керівників закладів до березня 2018 року не здійснювалось.

— 5 березня 2018 року розпорядженням голови Хмельницької обласної ради визначено склад Комісії з реорганізації та призначено голову і заступника. Голова комісії 16.03.2018 видала наказ № 1 «Про вивільнення працівників Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2», яким доручається заступнику голови комісії вручити повідомлення про наступне вивільнення усім працівникам лікарні, — розповідає Валентина Садома. — Профспілкова організація інформації про планування звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією чи реорганізацією закладу охорони здоров’я у встановлений законодавством термін — до початку процедури звільнення, не отримувала, консультацій з профспілками не проводилось.

За словами голови ініціативної групи Майї Вітенко, на засідання знову не прийшли представники Хмельницької обласної ради та Департаменту охорони здоров’я.

— Дуже багато питань було до головного лікаря Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 3, що розташована в селі Яблунівка, яка, власне, є головою ліквідаційної комісії, — розповіла Майя Олександрівна. — Але склалося враження, що вона не розуміє взагалі, як проводити скорочення, як повідомляти працівників та голову профспілкового комітету.

До цих пір ще не затверджено штатний розпис, який дає змогу розуміти скільки та які штатні посади скоротять.

— Його затверджує директор Департаменту охорони здоров’я, а я, як голова профкому та голова ініціативної групи, маю з ним ознайомитися, — пояснила Майя Олександрівна. — Відтак, ми зможемо побачити, які саме посади і в якій кількості скоротяться.

Загалом, під час реорганізації планують скоротити майже половину персоналу.

— Про скорочення будуть повідомляти не тільки працівників Городищенської психлікарні, але й працівників Яблунівської психлікарні, — говорить Майя Вітенко. — В процесі реорганізації робочі місця в пріоритеті матимуть громадяни, які мають пільги, наприклад, сімейні, в яких двоє утриманців, матері-одиночки, діти війни, хто має заслуги перед Батьківщиною та інші.

У Хмельницькій обласній організації профспілки працівників охорони здоров’я України говорять, що вірогідним є можливе порушення Територіальної угоди між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Федерацією профспілок Хмельницької області та Об’єднанням організацій роботодавців Хмельницької області, пункт 1.31. якої зобов’язує погоджувати питання скорочення чисельності персоналу на підприємствах, в установах і організаціях з відповідним вищим органом профспілки, якщо протягом року передбачається вивільнення з ініціативи роботодавця більше 7 % працівників.

— Зауважуємо, що дану ситуацію можна кваліфікувати як порушення вимог частини третьої статті 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та частини другої статті 49–4 Кодексу Законів про працю України, які передбачає завчасне, не пізніше як за три місяці до запланованих звільнень, надання первинним профспілковим організаціям інформації про планування роботодавцем звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру, або у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації. За три місяці до початку процедури звільнення роботодавець повинен також надати інформацію про кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Відсутність такої інформації завадила профспілці своєчасно ініціювати опрацювання усіх можливих заходів по збереженню робочих місць, забезпеченню зайнятості членів профспілки.

В підтримку медиків проти реорганізації та закриття лікарні виступає Шепетівське товариство реабілітації інвалідів «Світанок».

— Ми взагалі проти будь-яких перенесень осередків надання медичної допомоги, незалежно від того, який профіль, нозологія та інші, — говорить Петро Верба, голова громадської організації людей з питань інвалідності. — Дуже багато людей, враховуючи бойові дії, потребують допомоги. А будь-яка допомога має бути ближче до людини.

Не менш важливий чинник — ціна питання.

— Дуже часто допомоги потребують люди сільської місцевості, яким буде вкрай дорого відвідувати своїх родичів, — продовжує Петро Верба. — До того ж, залишити своє господарство на кілька днів вони теж не зможуть.

Проти закриття лікарні виступають і члени громадської організації «Шепетівська спілка учасників бойових дій в зоні АТО» та районна рада ветеранів.

— У зв’язку з продовженням бойових дій кількість учасників АТО, котрі потребують реабілітації — збільшується, — розповів Андрій Кондратюк, тимчасово виконуючий обов’язки голови ГО. — Тому просимо врахувати наші побажання.

Як надалі розгортатимуться події навколо питання реорганізації психлікарні — невідомо. Проте, медичні працівники та родичі пацієнтів закладу готові відстоювати свої законні права та інтереси.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Реорганізація Городищенської психлікарні проводиться з порушеннями?»

  1. А яке хворі,мало того що закрили витверезники, так іще лікувати психічно хворих не буде де


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Запоріжжі загинув кулеметник із Шепетівщини
У Шепетівці безробітним розповідали як стати патронатним вихователем
У Шепетівці відбувся діалог із питань легалізації виплати заробітної плати
Надзвичайники приборкували пожежу в житловому будинку на Шепетівщині
До сільської ради на Шепетівщині двічі зверталася залізниця щодо дерусифікації назви перестанку
Десяток мінометних мін знайшли на Шепетівщині

Читайте у цій рубриці



В одній із громад Шепетівщини до бюджету не надійшло майже 7,5 млн грн земельного податку
У Шепетівці стартував цікавий проєкт із рослинництва: що про це відомо
На Шепетівщині збирали представників служб таксі
Цікаво та корисно: міжнародний борщ готували на Шепетівщині
Загиблих на війні солдатів із Шепетівщини Президент України нагородив орденами
Ряд важливих питань розглянули на засіданні виконкому в Нетішині
FacebookTelegramViberWhatsAppX