У Шепетівському районі перевантажені полігони

У Шепетівському районі перевантажені полігони

29 квітня голова адміністрації Анатолій Катеренчук провів чергове засідання колегії РДА, на якій було розглянуто 2 питання: про підсумки проходження опалювального сезону 2020/2021 року та організацію підготовки до роботи об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2021/2022 року; про стан поводження з відходами у Шепетівському районі. Про це йдеться на сайті Шепетівської РДА.

Участь у колегії взяли: голова районної ради Олег Кулінський, члени колегії, виступаючі та у режимі відеоконференції голови та представники 18 територіальних громад району.

У Шепетівському районі перевантажені полігони

sdr

По даних питаннях доповів начальник відділу відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля адміністрації Руслан Дорощук.

У підсумку, по першому питанню, то опалювальний сезон 2020/2021 року в районі пройшов стабільно, без зривів та надзвичайних ситуацій.

На 1 жовтня 2020 року до зими було підготовлено 182 котельні, 18 центральних теплових пунктів, понад 86 км теплових мереж. Усі відомчі та комунальні котельні отримали акти готовності, створено запаси вугілля.

До опалювального сезону підготовлено 149 закладів освіти, 170 дитячих садочків, 244 заклади культури (будинки культури та бібліотеки) та 22 позашкільні заклади освіти. На підготовку житлового господарства, зокрема ремонти покрівель, опалювальних систем, електрощитових, систем гарячого і холодного водопостачання, опалювальних печей використано 1,8 млн гривень.

Опалювальний сезон у районі розпочався 19 жовтня 2020 року подачею теплоносія до лікарень, дитячих садочків та шкіл.

Рішення про початок опалювального сезону приймалися органами місцевого самоврядування в залежності від температурних показників зовнішнього середовища.

Усі підприємства комунальної теплоенергетики своєчасно уклали договори з НАК «Нафтогаз України» на постачання природного газу.

Стан проходження опалювального сезону цілодобово відслідковувався диспетчерськими службами комунальних підприємств, відповідними службами органів місцевого самоврядування. Щоденний моніторинг здійснювався Департаментом розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації, забезпечено оперативне реагування на скарги від населення.

У Шепетівському районі перевантажені полігони

Відключення житлових будинків від централізованого опалення розпочалось 12 квітня 2021 року. Об’єкти соціальної сфери, зокрема лікарні та дитячі садочки, досі опалюються.

Водночас розпочато підготовку до нового опалювального сезону 2021/2022 року.

Першочерговими заходами у тепловому господарстві є ремонти котелень та котлів, підготовка теплових мереж, у тому числі ,їх заміна на попередньо ізольовані труби, створення запасів палива тощо.

У водопровідно-каналізаційному господарстві — підготовка водопровідних та каналізаційних мереж, водопровідних та каналізаційних насосних станцій, очисних споруд, свердловин та водозаборів.

Особливу увагу необхідно звернути на підготовку до зими закладів соціальної сфери та житлового фонду, проведення ремонтів та утеплення фасадів, покрівель, встановлення енергозберігаючих вікон, дверей, ремонту інженерних систем опалення, гарячого та холодного водопостачання, оснащення інженерних вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії тощо.

Наразі підприємствами житлово-комунального господарства району на підставі аналізу стану проходження опалювального сезону 2020/2021 року, відповідних обстежень тощо розроблено плани заходів із підготовки до нового опалювального сезону.

Щодо другого питання, то проблема відходів є актуальною і досить гострою для району.

Загалом на території району знаходиться:

  • 6 полігонів твердих побутових відходів (міста Нетішин, Ізяслав, Славута, Полонне, Шепетівка та смт.Білогіря), загальною площею 25,62 га. Усі полігони паспортизовані, проєктно-кошторисну документацію мають лише Нетішин та Славута;
  • 3 звалища селищ (Гриців, Понінка, Ямпіль), усі паспортизовано;
  • 203 сміттєзвалища, загальною площею 142,34 га, із них 91 сміттєзвалище паспортизовано.

Існує проблема з перевантаженістю полігонів. Потребують розширення або закриття полігони у містах Нетішин, Славута, Шепетівка.

У поводженні з побутовими відходами в районі переважає їх захоронення (близько 99,9 % побутових відходів), частка компостування та рециклінгу залишається незначною. Власники місць видалення відходів щорічно мають вносити зміни до паспортів місць видалення відходів та реєстрових карт об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів за результатами їх перегляду.

По району потребують рекультивації цілий ряд сміттєзвалищ. Варто зазначити, що суб’єкти господарської діяльності незалежно від форм власності, які здійснюють діяльність пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів твердих побутових відходів, повинні дотримуватися вимог Державних будівельних норм України ДБН В.2.4.-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів. Основні положення проектування» та Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 1 грудня 2010 року № 435.

Проблема відходів є актуальною й досить гострою для сільської місцевості. У більшості сільських населених пунктах відсутні схеми санітарної очистки населених пунктів та правила благоустрою, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ та погіршує екологічний і санітарний стан прилеглих територій. Стихійні сміттєзвалища ліквідовуються силами територіальних громад. Така ситуація повторюється щороку внаслідок неповного охоплення населення службами збирання твердих побутових відходів та низьких штрафів за порушення екологічного законодавства.

Частка населення, охопленого послугою з вивезення побутових відходів, становить 63 відсотки.

Важливим питанням у сфері поводження з твердими побутовими відходами є впровадження роздільного збору сміття.

Проблема подальшого поширення роздільного збирання корисних компонентів відходів пов’язана, насамперед, з відсутністю реального стимулюючого ринку збуту цих компонентів, а також інтересу до цієї проблеми.

На сьогоднішній день роздільний збір побутових відходів запроваджено у 7 об’єднаних територіальних громадах району. Загалом, по району, встановлено 190 євро контейнерів для ПЕТ-пляшки, 25 контейнерів для скла, 30 контейнерів для паперу та картону.

В районі відсутні сміттєперевантажувальні станції, станції анаеробної переробки, установки для термічного оброблення побутових відходів.

Проблема відходів є актуальною і досить гострою для району та й для країни в цілому. Переповнені сміттєві полігони та нелегальні смітники становлять небезпеку для природи й людей. Тільки впровадження замкнутого циклу переробки побутових відходів дозволить вирішити цю проблему.

Також проблемним питанням є недостатнє розуміння населення в необхідності належного поводження з побутовими відходами.

Тому головам обраним територіальними громадами рекомендовано активізувати відповідну інформаційну кампанію серед населення та молоді.

За результатами розглянутих питань, винесених на колегію, прийняті відповідні розпорядження голови адміністрації.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині вручили державні нагороди родинам загиблих воїнів
Посівна-2024: як справи у аграріїв Шепетівщини
На Шепетівщині знешкодили майже пів тони вибухівки з ворожої ракети «Іскандер М», яка не здетонувала
У Шепетівці завершився опалювальний сезон, але не скрізь
В одній із громад Шепетівщини днями закінчиться опалювальний сезон
Чому опалювальний сезон цього року може закінчитися достроково

Читайте у цій рубриці



Учасниці команди центру «Сталеві магнолії» із Шепетівки відвідали тепличні господарства
У Нетішині після допису у фейсбуці дали відповідь, де вигулювати собак
Йому було лише 42: у Шепетівці відбулося прощання із Героєм
Розпочали третій десяток: у пластунів Шепетівки відбулася церемонія заприсяження
У Шепетівці волонтери ярмаркували із актором театру та кіно Михайлом Жоніним
Головнокомандувач Збройних сил України відзначив капелана із Шепетівки
FacebookTelegramViberWhatsAppX