Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

Напередодні, 3 листопада, у місті Шепетівці невідомі розтрощили пам’ятну дошку Симону Петлюрі. Сталося це у сквері на вулиці Судилківській, що розташований неподалік районного управління поліції.

У травні 2019 року пам’ятну дошку встановили на місці, де 100 років до того го­лов­ний ота­ман УНР Симон Петлюра в Ше­пе­тів­ці ві­тав бій­ців 3-го Сі­чо­во­го пол­ку з Ве­ли­код­нем.

Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

Поліція відреагувала на злочин сьогодні зранку, 4 листопада. На місце виїхали правоохоронці, щоб з’ясували усі обставини та встановити причетних осіб.

Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

 

Також під час сесії, яка нині відбувається у міській раді, депутатська фракція ВО «Свобода» звернулася до міського голови Віталія Бузиля з цього приводу.

«У зв’язку з тим, що 03.11.2021 року в нашому місті по вулиці Судилківській невідомі на сьогодні особи вчинили акт вандалізму, розбивши пам’ятний знак Симону Петлюрі на місці, де 20 квітня 1919 року він виступав перед мешканцями Шепетівки та військовими-захисниками УНР. Керуючись статтею 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламентом Шепетівської міської ради, пропонуємо включити до порядку денного сесії наступне питання: 1. Про звернення Шепетівської міської ради до правоохоронних органів щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування та притягнення до відповідальності осіб, причетних до знищення пам’ятного знаку Симону Петлюрі по вулиці Судилківській», — голова фракції Михайло Полодюк.

Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

За результатами голосування — 32 «за» — це питання включили до порядку денного.

Цьогоріч це вже не перший випадок знищення пам’ятних дощок у Шепетівці, які стосуються діяльності УНР на теренах міста. У вересні стало відомо про знищення це одного знаку неподалік станції «Шепетівка-Подільська».

Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку

Також у вересні невідомі пошкодили пам’ятну дошку загиблим Героям Ато на Алеї Слави та лавки.

Що відомо про перебування Симона Петлюри у Шепетівці

Ни­ні ві­до­мі три фак­ти ві­зи­ту Си­мо­на Пет­лю­ри у Ше­пе­тів­ку, які під­тверджен­ні до­ку­мен­таль­но, про них йдеть­ся на сай­ті Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди. У що­ден­ни­ку ін­форма­цій­но­го бю­ро Ар­мії УНР «Дзвін» від 24 квіт­ня 1919 ро­ку йшло­ся:

«В су­бо­ту 19 квіт­ня піз­но вве­че­рі Го­лов­ний Ота­ман ра­зом із зас­тупни­ком Го­ло­ви Ра­ди Мі­ніс­трів, На­род­ним мі­ніс­тром юс­ти­ції Дмит­ром Лі­виць­ким, ви­ко­ну­ва­чем обов’яз­ки вій­сько­во­го мі­ніс­тра Гри­го­рі­єм Си­ро­тен­ком, зас­тупни­ком мі­ніс­тра зе­мель­них справ Ар­ка­ді­єм Сте­па­нен­ком і дво­ма пред­став­ни­ка­ми від пре­зи­дії Тру­до­во­го кон­гре­су від’їха­ли на Ше­пе­тівсь­кий фронт, аби ра­зом з ко­за­ка­ми про­вес­ти свя­то Ве­ли­код­ня».

За по­ві­дом­ленням га­зе­ти, ві­зит Го­лов­но­го ота­ма­на у Ше­пе­тів­ку при­пав на Ве­лик­день, 20 квіт­ня 1919 ро­ку, то­му всі ви­со­ко­по­важ­ні гос­ті зран­ку бу­ли при­сут­ні на бо­гос­лу­жін­ні в цер­кві. Спо­чат­ку Си­мон Пет­лю­ра вис­ту­пив пе­ред вій­сько­ви­ми під­розді­лу 14-го Мир­го­родсь­ко­го пол­ку, який пе­рей­шов на сто­ро­ну вій­ськ УНР. По­тім поп­ря­му­вав у центр Ше­пе­тів­ки, в районі ни­нішнього скве­ру на ву­ли­ці Су­дил­ківсь­кій. І при вхо­ді до Ар­ханге­ло-Ми­хай­лівсь­кої цер­кви при­ві­тав бій­ців 3-го Сі­чо­во­го пол­ку з Ве­ли­код­нем та вру­чив по­да­рун­ки. Та­кож він зак­ли­кав міс­це­ве на­се­лен­ня всту­па­ти до вій­ськ УНР. З на­тов­пу зго­ло­си­ло­ся 5–6 чо­ло­вік, які за­пи­са­ли­ся в доб­ро­воль­ці. На тор­го­во­му май­да­ні він зак­ли­кав всту­па­ти до вій­ськ УНР і при­га­ду­вав сло­ва Та­ра­са Шев­ченка.

Пред­став­ни­ки уря­ду та чле­ни Тру­до­во­го кон­гре­су у сво­їх про­мо­вах дя­ку­ва­ли вій­сько­вим, за ті жер­тви, які во­ни не­суть на ко­ристь Ук­ра­їни. З Ше­пе­тів­ки Си­мон Пет­лю­ра і суп­ро­вод­жу­ючі його ді­ячі Ук­ра­їнсь­кої На­род­ної Рес­публі­ки ви­ру­ши­ли до стан­цій Хро­лин та По­лон­не.

Та­кож ві­зит Си­мо­на Пет­лю­ри у Ше­пе­тів­ку са­ме на Ве­лик­день 1919 ро­ку опи­сав Ми­ко­ла Ос­тровсь­кий у ро­ма­ні «Як гар­ту­ва­ла­ся сталь».

Ін­шо­го ра­зу, 17 сер­пня 1919 ро­ку, Го­лов­ний ота­ма­на вій­ськ Ук­ра­їнсь­кої На­род­ної Рес­публі­ки Си­мон Пет­лю­ра в чер­го­ве від­ві­дав Ше­пе­тів­ку. Про це сво­го ча­су пи­са­ла що­ден­на га­зе­та «Ук­ра­їна», від 22 сер­пня 1919 ро­ку, № 11. На стан­цію Ше­пе­тів­ка-По­діль­ська при­був Си­мон Пет­лю­ра в суп­ро­во­ді сво­їх оса­ву­лів Олек­сан­дра Да­цен­ко й Бе­ня. В цей час на­чаль­ник стрі­лець­кої ди­ві­зії Ро­ман Суш­ко з на­чаль­ни­ком шта­бу, до­по­ві­ли Го­лов­но­му Ота­ма­ну про стан на фрон­ті.

На стан­ції Ше­пе­тів­ка ота­ман Ан­дрій Мель­ник і на­чаль­ник Шта­бу пол­ковник Мар­ко Без­ручко, та­кож ін­форму­ва­ли Си­мо­на Пет­лю­ру про стан ре­чей у вій­ську. Да­лі він ог­ля­нув бро­не­по­тяг «Віль­на Ук­ра­їна», який при­був на стан­цію Ше­пе­тів­ка. Піс­ля чо­го по­їхав у Прос­ку­рів.

Ос­танній під­твердже­ний факт пе­ре­бу­ван­ня Си­мо­на Пет­лю­ри у Ше­пе­тів­ці фік­су­єть­ся 6 груд­ня 1919 ро­ку. По­тяг у скла­ді од­но­го па­ро­во­за та од­но­го ва­го­на із Си­мо­ном Пет­лю­рою при­був на за­ліз­ничну стан­цію Ше­пе­тів­ка. На вок­за­лі рот­містр Юрій По­тоць­кий ор­га­ні­зу­вав Го­лов­но­му ота­ма­ну вій­ськ УНР від­по­чи­нок. Да­лі Си­мон Пет­лю­ра з ше­пе­тівсь­кої плат­форми від­був для про­ве­ден­ня пе­ре­го­во­рів з Юзе­фом Піл­судсь­ким.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


4 коментарі до статті «Неподалік райуправління поліції у Шепетівці невідомі знищили ще одну пам’ятну дошку»

  1. Маврикій коментує:

    Людину, яка стратила Петлюру у Франції виправдали, через відсутність складу злочину у її діях. Кому той Петлюра потрібен у Шепетівці? Одуду з його командою переселенців-гастробайтерів?

    • Андрій коментує:

      Маврикій, дуй кудись у мавританію! В Україні тобі точно не місце!

      • Віктор Д коментує:

        Усім хто так думає пакувати валізи? Інші не мають права інакше думати чи можливо не мають права взагалі думати інакше?

    • Михайло С. коментує:

      Не в Петлюрі справа, а у вандалізмі. Відрубали б вандалам руки і після цього пожиттєво відмовляли б у будь-якій фінансовій і соціальній допомозі від держави – от було б діло. Може, хоч чомусь навчились би, якщо по іншому не можуть.

      Ну і щодо Франції – хай собі у своїй Франції кого хоч виправдовують, то їхнє діло. В Україні його виправдали? Суд взагалі був? Як ураїнський суд його виправдає, тоді можна і говорити про щось.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
У Шепетівці 15-річний хлопець знайшов у шафі гранату: стався вибух
На Шепетівщині молодик під кайфом хотів «вирішити справу на місці»
У Славуті зупинили водія, якому суд заборонив сідати за кермо
На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
Шахраї зуміли викрасти гроші з картки мешканки Шепетівщини, пропонуючи соцвиплати

Читайте у цій рубриці



На Шепетівщині п’яний водій автобуса наробив біди і втік
На Хмельниччині є пошкодження внаслідок нічної атаки росіян
На Хмельниччині патрульні шукали жінку, що загубилася
Цієї ночі вогонь наробив біди у будинку в Шепетівці
На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
Експосадовиця банку привласнила майже 8 млн грн допомоги родичам загиблих військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX