14-річного викрадача мотоцикла Полонський суд передав під нагляд матері до повноліття

14-річного викрадача мотоцикла Полонський суд передав під нагляд матері до повноліття

11 серпня 2021 року в «Інстаграмі» 14-річний підліток знайшов оголошення жителя Полонного про продаж мотоцикла та домовився з ним про зустріч. 12 серпня, зустрівшись з продавцем, попросив того проїхатися мотоциклом вартістю 14 852 грн, нібито, для перевірки технічного стану. При цьому ні грошей, ні наміру його купувати хлопець не мав.

Сівши за кермо, підліток попрямував до вул. Беркути, де з допомогою свого знайомого, котрий не був обізнаний про злочин, сховав мотоцикл у чагарниках.

«Такими своїми діями (він — авт.) вчинив суспільно-небезпечне діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України — незаконне заволодіння транспортним засобом», — зауважує суд.

Полонський районний суд задовольнив клопотання прокурора — звільнив неповнолітнього жителя м. Полонне від кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом (частина 1 статті 289 КК України) у зв’язку із застосуванням примусових заходів виховного характеру та застосував до нього примусовий захід виховного характеру у виді передачі під нагляд матері до повноліття.

Суд попередив підлітка, якщо він ухилятиметься від застосування до нього примусових заходів виховного характеру, їх скасують, а його притягнуть до кримінальної відповідальності (частина 3 статті 97 КК України). Кримінальне провадження щодо нього суд закрив.

Прокурор подав до суду клопотання про застосування до підлітка примусових заходів виховного характеру, зазначивши, що той неповнолітній, вперше вчинив суспільно-небезпечне діяння, не досягши віку, з якого передбачена кримінальна відповідальність, після вчинення щиро розкаявся.

Хлопець пообіцяв, що більше такого не повториться.

Його мати, захисник та представник органу опіки й піклування Шепетівської райдержадміністрації просили суд задовольнити клопотання прокурора, потерпілий проти не був.

Оцінивши докази, суд дійшов висновку, що винуватість неповнолітнього у незаконному заволодінні транспортним засобом доведена.

«При цьому, суд враховує, що свою винуватість визнав та щиро розкаявся у вчиненому, до кримінальної відповідальності раніше не притягувався, позитивно характеризуються за місцем проживання та навчання. Вчинив суспільно-небезпечне діяння у віці 14 років, згідно зі ст. 22 КК України не досягнув віку, з якого передбачена кримінальна відповідальність, отже він підпадає під критерії, зазначені в статті 97 КК України», — ідеться в ухвалі суду, яка ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині поліція з’ясовувала причини відсутності деяких учнів у профліцеї
Серед білого дня на Шепетівщині сталася моторошна ДТП
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
Громада на Шепетівщині допомогла землякам-спецпризначенцям
На Шепетівщині у молодика виявили синтетичні наркотики

Читайте у цій рубриці



Біля будинку міського голови вибухнула граната: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Шепетівщині шериф оперативно розкрив кримінальний злочин
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
Жителів Хмельниччини застерігають від нового виду шахрайства
FacebookTelegramViberWhatsAppX