73-річний водій «на зебрі» збив подружжя

73-річний водій «на зебрі» збив подружжя

Шепетівський міськрайонний суд визнав винним 73-річного водія, обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження (частина 2 статті 286 Кримінального кодексу України) і призначив йому покарання у виді 3 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 2 роки. Та на підставі статті 75 Кримінального кодексу України суд звільнив його від відбування покарання у виді позбавлення волі на два іспитових роки. Про це повідомила пресслужба суду.

Крім цього, суд частково задовольнив цивільні позови двох потерпілих: на користь чоловіка стягнув зі страхової компанії 5212 гривень (майнової, моральної шкоди, відшкодування суми неотриманих доходів) та 30 тисяч гривень моральної шкоди та 6 тисяч гривень витрат на правову допомогу — з обвинуваченого; жінці — 5029 гривень майнової, моральної шкоди, відшкодування суми неотриманих доходів має сплатити страхова, та 20 тисяч гривень моральної шкоди та 6 тисяч гривень витрат на правову допомогу — винуватець автоаварії.

За вироком, близько 22 год. 7 вересня 2019 року в Шепетівці на вул. Судилківській місцевий пенсіонер, що був за кермом автомобіля «ВАЗ-21070», на «зебрі» збив двох пішоходів. У результаті ДТП у потерпілого чоловіка медики діагностували перелом тіла другого шийного хребця, що відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя; а в його дружини — струс головного мозку та множинні садна і забої (легкі тілесні ушкодження).

У судовому засіданні водій свою вину визнав частково. Пояснив, що бачив пішоходів на «зебрі»: жінка ішла попереду і тягнула за руку чоловіка, котрий був за метр від неї. Посеред пішохідного переходу вони зупинилися, водій вирішив, що його пропускають, і поїхав. Погодився, що збив жінку, але чоловіка при цьому не зачепив. Тож визнав лише цивільний позов потерпілої на суму 1 тисяча гривень.

Подружжя стверджувало, що вони йшли «зеброю» поруч і авто збило їх обох, наслідки автоаварії відчувають і досі, чоловік через стан здоров’я втратив роботу вантажника. Обвинувачений, кажуть, збитків не відшкодував.

«… дослідивши безпосередньо в судовому засіданні докази, оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості, достовірності, а також достатності і взаємозв’язку, суд вважає, що дії обвинуваченого кваліфіковані правильно за ч. 2 ст. 286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження», — констатує суд.

Призначаючи покарання, суд, зокрема, врахував, що водій є особою з інвалідністю, хворіє тяжкою недугою, учасник бойових дій, доглядає за дружиною, що також має інвалідність 1 групи, вчинив злочин з необережності, шкоду не відшкодував. Згідно з досудовою доповіддю, ризики вчинення повторного кримінального правопорушення та небезпеки для суспільства оцінюються як низькі, виправлення обвинуваченого можливе без позбавлення або обмеження волі.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині п’яний водій автобуса наробив біди і втік
На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
На Хмельниччині у ДТП загинули 19-річний водій легковика та його 15-річний пасажир
На Хмельниччині чоловік добряче зняв стрес, після того як розбив авто товариша
У Шепетівці судили матір школяра, який поставив синці дівчинці
У ДТП в Рівному постраждала 16-річна мешканка Славути

Читайте у цій рубриці



Із сусідньої з Хмельниччиною області постачали граніт на пам’ятники «хорошим» рашистам
На Шепетівщині п’яний водій автобуса наробив біди і втік
На Хмельниччині є пошкодження внаслідок нічної атаки росіян
На Хмельниччині патрульні шукали жінку, що загубилася
Цієї ночі вогонь наробив біди у будинку в Шепетівці
На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
FacebookTelegramViberWhatsAppX