На Шепетівщині лис напав на охоронців та покусав пса

На Шепетівщині лис напав на охоронців та покусав пса

Надзвичайна пригода сталася ще 30 жовтня: о 12-ій годині мешканець району звернувся в Шепетівську міську дільницю ветеринарної медицини та розповів про те, що на один із об’єктів, який розташований на території Пліщинської сільської ради, за межами Пліщинського масиву зі сторони лісу (квартал № 12, виділу 20 ДП «Шепетівський ліспгосп»), забіг лис і почав гризти проводку, яка знаходилась ззовні одного з приміщень. Працівники охорони даного об’єкта взялися його відганяти. Однак, лис накинувся на охорону.

На щастя, з працівниками охорони був пес, який, так би мовити, взяв удар на себе. Собака отримав покуси в ділянці голови (щоки). Після чого підозрюваний у захворюванні сказом лис втік у напрямку лісу.

Після повідомлення про надзвичайну ситуацію виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини. На місці події працівники з’ясували відомості про підозрювану в захворюванні тварину — лиса, а також коло контактних тварин. В даному випадку — безпородний півторарічний рижий пес. Цей собака не мав щеплення проти сказу.

Було прийнято рішення про проведення вимушеної вакцинації та 3-разового щеплення проти сказу пса.

— Тварина перебувала під ветеринарним наглядом протягом 16 днів: з 30 жовтня по 14 листопада. Згідно з другим актом епізоотичного обстеження пес 13 листопада відмовився від корму, а 14 листопада в нього почаласчя салівація, парези м’язів щелепи (внаслідок чого щелепа відвисала), нервові явища, які супроводжувались хиткою ходою та самовільним скороченням м’язів голови, — розповідають у Шепетівському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

15 листопада господарі прийняли рішення про умертвіння тварини. Цього ж дня на місце події виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини для відбору патологічного матеріалу і направлення його в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

— Результат лабораторного дослідження — протокол випробувань патологічного (біологічного) матеріалу № 005441 п.м./19 від 28 листопада 2019 року Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби — позитивний, — констатують у Держпродспоживслужбі.

Наразі проведена вимушена дезінфекція території, де перебував собака на прив’язі та місці спалення трупа на площі 50 м². Причина виникнення захворювання — природне вогнище сказу, постійна циркуляція вірусу в дикій фауні.

29 листопада відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській райдержадміністрації та прийнято рішення визнати територію кварталу № 12, виділу 20 ДП «Шепетівський лісгосп» на території Пліщинської сільської ради неблагополучною по захворюванню тварин на сказ і ввести в дію карантинні обмеження.

Визначено карантинну зону в таких межах:

  • інфікована зона — територія кварталу № 12 виділ 20 ДП «Шепетівський ліспгосп», на території Пліщинської сільської ради;
  • буферна (загрозлива) зона — територія навколо кварталу 12, виділу 20 в радіусі 3 км, включаючи квартали № 4–6, 8–15 ДП «Шепетівський ліспгосп», с. Пліщин, Пліщинський масив м. Шепетівка та затверджено заходи по оздоровленню від сказу тварин.

Нагадаємо, нещодавно кобила у цілях самозахисту забила скаженого лиса. А у листопаді на Шепетів­щині провели відстріл 24-х червоних лисиць.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «На Шепетівщині лис напав на охоронців та покусав пса»

  1. Петро Закалата коментує:

    День за днем…гризти проводку,.. це мовою оригіналу ??


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції
На Хмельниччині собака намагалася вкусити жінку: її власницю судили
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер

Читайте у цій рубриці



Біля будинку міського голови вибухнула граната: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Шепетівщині шериф оперативно розкрив кримінальний злочин
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
Жителів Хмельниччини застерігають від нового виду шахрайства
FacebookTelegramViberWhatsAppX