На Шепетівщині кобила у цілях самозахисту забила скаженого лиса

На Шепетівщині кобила у цілях самозахисту забила скаженого лиса

Надзвичайна ситуація сталася 8 листопада в селі Білокриниччя Судилківської ОТГ, що на Шепетівщині.

О восьмій годині ранку чоловік виводив на випас кобилу біля села. Коли припинав тварину, кинув грудку землі. У той момент із кущів вибіг лис та спробував напасти. В якості захисту та аби відлякати лиса, мешканець Білокриниччя поцілив у нього молотом. Однак, це не спрацювало. Рудий лише почав гризти цей інструмент. Відтак, чоловік побіг додому за засобами захисту.

Коли повернувся назад, спостерігав таку картину: лис лежав біля кобили мертвий (забитий кобилою). Голова кобили була в крові: в ділянці нижньої щелепи, нижньої губи та лоба – роздерто. Не довго роздумуючи, власник тварини витер кров рукою та відразу повідомив державну службу ветеринарної медицини про дану подію.

— О 10-ій годині ранку було відібрано патологічний матеріал (голова лиса) для дослідження на сказ. На місці перебування лиса та відбору проб проведена дезінфекція. Труп лиса спалено на місці, залишки зариті на глибині 2 м. У той же день проведено вимушену вакцинацію кобили. Наступного дня, 9 листопада, о 10-ій годині ранку тваринам, що утримуються в домогосподарстві (1 кіт, 2 собаки), також проведено профілактичну вакцинацію, — розповідає про послідовність дій Віталій Савіцький, головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ ДПСС в Хмельницькій області.

Вже 11 листопада стали відомі результати.

— Згідно з протоколом випробувань патологічного (біологічного) матеріалу № 005326 п.м./19 від 11.11.2019 у даного лиса виявлено вірус сказу, — пояснив далі Віталій Миколайович.

Наразі власник кобили направлений до травматологічного відділення Шепетівської ЦРЛ. Про випадок захворювання лиса на сказ повідомлено головного лікаря Шепетівської центральної районної лікарні, головного лікаря Шепетівського центру ПМСД, голову ДНПК при РДА.

11 листопада проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській райдержадміністрації, введені карантинні обмеження в неблагополучному пункті та затверджені заходи по ліквідації сказу.

Сказ — небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини.

Якщо вас укусила тварина або її слина потрапила на шкіру чи слизові оболонки, головне — швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, ушкоджений одяг перед ремонтом обробити гарячою праскою і в цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово. Єдиним захистом від хвороби є щеплення.

З метою запобігання захворюванню на сказ серед населення необхідно дотримуватися головних правил:

  • Уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.
  • Своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.
  • За найменшої підозри на захворювання серед тварин повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.
  • Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
  • Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.
Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


6 коментарів до статті «На Шепетівщині кобила у цілях самозахисту забила скаженого лиса»

  1. ото вже подія

  2. Natali Talya коментує:

    Це надзвичайна подія! Зараження вірусом сказу – це 100% смерть. З антирабічною вакциною в Україні наразі складно.

  3. Карслон коментує:

    Это только начало.
    Я думаю, рано или поздно будет эпидемия бешенства среди шепетовской собачарни. Для этого добренькие идиоты создали все условия.

    Предсказываю, что первое нападение бешенной собаки будет на ул. К. Маркса, возле базара, или расположенных там рядом мясных магазинов, или на территории суда (да там есть своя собачарня 5-6 штук, сам видел, как они сцали под двери суда, наплевав на наше правосудие).

    И ни одно падло, которое там подкармливает собак не будет наказано. Но, позже, я предсказываю, что какой-то мясной магазин будет гореть. Родственники погибшего человека не простят торгашам разведение этой собачарни…

    • Любов коментує:

      Ну якщо їх там 5-6, то візьміть собі одного песика. Та ще інші люди хай порозбирають, то й не буде приблуд, і усім буде добре. А що ви пропонуєте? Вбити їх? Може наша присутність на цій планеті теж когось не влаштовує, але ж якось треба співіснувати. А песика візьміть. Більшої вдячності, ніж у собачих очах, ви ніде не побачите.

      • Гений коментує:

        Ну,вот, ещё одна добренькая за чужой счёт. Зовут Люба. Любит собачек. Вечером сидит дома, и на неё ни разу не кидались собаки на ул. К. Маркса, возле базара.

        Люба! Собака должна или служить человеку, или жить на природе в Африке и Австралии (там есть натуральные дикие собаки).

        Остальные собаки должны быть САНИТАРНО ликвидированы. Жизнь человека превыше жизни собаки. Это то же, что жизнь курицы или свиньи – они используются в интересах человека. Не надо очеловечивать собаку. Это глупо, и неуместно.

        ПРИМЕР:
        Б***ь, нагуляла ребёнка, родила, и вечером подбросила его к дверям роддома. И ушла.

        Утром, санитарка мыла пол, открывает дверь, а там лежат куски от ребёнка, под дверьми. Его бродячие собаки ночью разорвали, и сожрали.

        Вот, этот разорванный ребёнок и на вашей совести, Люба. Вы добренькие за чужой счёт…

  4. В коментує:

    Ти ба, яка кобила грамотна була. “У цілях самозахисту”, – це вона такими словами зізналася правоохоронцям?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер
У яких випадках потрібна екстрена вакцинація

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
На Хмельниччині перед судом постане винуватець ДТП, який нетверезим наїхав на 70-річна пішохідку 
У Хмельницькому молодий водій збив пішохідку
На Хмельниччині засуджений зізнався, що переносив по території колонії наркотики
На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
На Хмельниччині посадовець вимагав хабарі за утилізацію небезпечних відходів
FacebookTelegramViberWhatsAppX