Братів-лісорубів із Шепетівщини засуджено до ув’язнення

Братів-лісорубів із Шепетівщини засуджено до ув’язнення

Шепетівський міськрайонний суд визнав винними двох жителів Шепетівщини у незаконній порубці дерев у захисних лісових насадженнях, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки.

Також у суді було доведено вчинення ними грабежу поєднаного з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого. А ще під час затримання зловмисники чинили опір представникові влади під час виконання ним службових обов’язків. Один з них умисно заподіяв працівникові правоохоронного органу легкі тілесні ушкодження, коли той виконував службові обов’язки. У результаті суд призначив кожному з винуватців покарання — по 5 років позбавлення волі.

Крім цього, стягнув з них солідарно на користь АТ «Українська залізниця» майнову шкоду в сумі 380 776 гривень.

У ніч на 23 січня 2020 року у захисних лісових насадженнях залізниці на перегоні Кривин-Могиляни двоє братів незаконно зрізали 24 дерева породи «дуб». Збитки, заподіяні державі в особі Укразалізниці, склали 439 582 гривень.

Увечері того ж дня вони намагалися вивезти зрізану деревину на автомобілі «УРАЛ». Працівники воєнізованої охорони залізниці застали їх під час завантаження колодок. Та затримати «лісорубів» не вдалося: побивши охоронців, старший з братів утік в ліс, молодшому вдалося завести автомобіль і поїхати з місця злочину та вивезти майже 4 м куб деревини.

До переслідування УРАЛу доєдналася поліція. При спробі затримати водія той почав чинити опір, кілька разів вдаривши офіцера.

Під час судового розгляду справи обвинувачені заперечили причетність до злочинів. Старший з братів пояснив, що з 2016 року займався деревообробною діяльністю. Його брат працював у нього неофіційно. У січні 2020 року до нього звернулися двоє чоловіків та попросили привезти дрова з с. Кривин в м. Нетішин. Домовилися, що 23 січня брат поїде УРАЛом до Кривина, де чекатиме замовників. Та 24 січня йому подзвонив батько й сказав, що того затримали. Брат підтримав цю версію, додавши, що під час затримання вантажівку обстріляли, а його побили правоохоронці.

На думку суду, такі показання обвинувачених — це їхній спосіб захисту з метою уникнення кримінальної відповідальності: нікого із «замовників», про які говорить захист, не було на місці злочину, не встановило їх і досудове слідство.

Проаналізувавши докази у справі, суд дійшов висновку про винуватість обвинувачених за інкримінованими статтями Кримінального кодексу України, окрім однієї — ч. 2 ст. 246 КК України: суд визнав обох невинуватими у незаконній порубці дерев у лісі, що заподіяло істотну шкоду за епізодом 2017 року.

«Враховуючи обставини вчинення кримінальних правопорушень, їхню кількість та наслідки, особу обвинувачених, які вину не визнали, у вчиненому не розкаялися, не відшкодували спричиненої шкоди, суд дійшов висновку, що виправлення обвинувачених та попередження скоєння ними нових кримінальних правопорушень можливе лише в умовах ізоляції від суспільства», — підсумував суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині чоловік продавав дерев’яні піддони, які виготовив із незаконно здобутої сировини
У Шепетівці судили матір школяра, який поставив синці дівчинці
На Хмельниччині суд пом’якшив покарання чоловіку, який ножем порізав шию жінці
Породний склад 2024: які дерева садитимуть цьогоріч на Хмельниччині
У Шепетівці оштрафували чоловіка, який торгував квашеними яблуками
У Хмельницькому сталася смертельна ДТП: водій зіткнувся з електроопорою

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині судитимуть пенсіонера із кримінальним минулим
Експосадовиця банку привласнила майже 8 млн грн допомоги родичам загиблих військових
На Хмельниччині, щоб врятувати літнього чоловіка, викликали кінологів
Мешканка Хмельниччини переправляла з-за кордону оптові партії психотропів під виглядом прального порошку
Біля будинку міського голови вибухнула граната: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
FacebookTelegramViberWhatsAppX