У Полонному внаслідок зсуву ґрунту показалися залишки фортеці

У Полонному внаслідок зсуву ґрунту показалися залишки фортеці

У місті Полонному на вулиці Шевченка стався зсув ґрунту, який відкрив цегельну кладку старовинної споруди. Як повідомила для Поділля NEWS начальник відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ Тетяна Ярославська, віднайдена цегельна кладка, швидше за все, є залишками Полонської фортеці і датується кінцем 18 століття.

«На земляних валах фортеці осипався ґрунт і показалися залишки стіни. Знайдена цегла має розміри 9–10 см завтовшки, 30 см у довжину та 18 см ширини. Точно сказати, що це за цегла, наразі важко. Потрібно проводити археологічні дослідження, які дадуть відповіді на низку питань. Раніше на цій місцевості знаходили старовинну цеглу з вензелями Валевських. Її виробництво припинилося орієнтовно 1838 року. Підозрюємо, що віднайдена днями цегла належить до давніших часів», — пояснила Тетяна Ярославська.

У Полонному внаслідок зсуву ґрунту показалися залишки фортеці

Директор Полонського історичного музею Олександр Дацик висловив припущення, що віднайдені залишки стіни, швидше за все, належать до Полонської фортеці.

— Щоб встановити походження віднайденої стіни, потрібно проводити ґрунтовні археологічні дослідження, геосканування. Ми маємо копії стародавніх карт 1791 року, де позначені місця розташування тогочасних споруд. Оригінали цих карт, які б могли допомогти у дослідженні знахідки, знаходяться у Державному військовому архіві Росії і отримати доступ до них немає можливості, — зазначив Олександр Дацик.

У Полонному внаслідок зсуву ґрунту показалися залишки фортеці

Зрозуміло одне — знахідна потребує дослідження і, відповідно, чималих коштів. За словами Тетяни Ярославської, надія отримати фінансування для цих потреб є:

— Полонська міська рада приєдналася до ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання». В рамках цієї ініціативи робоча група підготувала план заходів, розрахований на 2 роки. Цей план отримав оцінку «Відмінно» від експертів Світового банку, що дає нам можливість взяти участь у конкурсі грантів ЄС. Перемога у цьому конкурсі дозволить отримати фінансування (близько 1 млн. євро) для подальшого дослідження та облаштування історичних об’єктів.

Довідково

Археологічні дослідження 1992–1993 років, проведені в Полонному археологічною експедицією Кам’янець-Подільського педагогічного інституту під керівництвом Винокура І. С., підтвердили існування укріпленого городища площею приблизно 8,2 га в X-XIII ст. Укріплення знаходилося в районі сучасної ветеринарної лікарні, на природному підвищенні, яке оточене водами річки Хомори і фактично є півостровом.

Півострів, що височів на 12–17 метрів над навколишнім лугом, був обнесений валом та огорожений частоколом. З єдиної не прикритої річкою сторони фортеці (територія сучасного костелу св. Анни) в XII ст. з’являється мисове поселення, ймовірно, посад, який теж був укріплений частоколом.

Фортеця, очевидно, була зруйнована монголо-татарами в 1240 році (в літописах не розповідається про взяття Полонного як сусідніх Кам’янця чи Колодяжина, проте літописець зазначає в описі про Батия: «і вибив… без пощади, так само… інших городів багато, що їм нема числа…» Місто продовжувало існувати й далі, зокрема, Галицько-Волинський літопис оповідає про існування Полонського монастиря в 1255–1257 роках. Проте саме про фортецю чітких згадок в давньоруських літописах вже немає.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Серед білого дня на Шепетівщині сталася моторошна ДТП
Не витримало серце Воїна: у Полонному попрощаються із водієм-санітаром
На Донеччині загинув старший солдат із Шепетівщини
На Шепетівщині відомі орнітологи шукали рідкісного птаха
Церкву-фортецю, якою незаконно користувався священник, повернуть державі
Вночі на Шепетівщині загинув водій двоколісного транспорту

Читайте у цій рубриці



«Почув крик. Прибіг — мати в крові»: наслідки нічної атаки на Хмельниччині
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
В одній із громад Хмельниччини просять не перетворювати центр на стихійний ринок
Породний склад 2024: які дерева садитимуть цьогоріч на Хмельниччині
FacebookTelegramViberWhatsAppX