Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні

Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні

У понеділок, 25 березня, в кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла в Кам’янці-Подільському, що на Хмельниччині, на руки єпископа-ординарія Леона Дубравського свої обіти до стану богопосвячених вдів (ordo viduarum) склали Вероніка (Віра) Андрущишина і Людмила Грица (парафія св. Войцеха, с. Гвардійське), Марія Коваль та Генефа Габай (парафія св. Антонія, смт Віньківці).

Церква на Хмельниччині має перших богопосвячених вдів в Україні

Як повідомляє CREDO, цей обряд відбувся вперше у новітній історії Римо-Католицької Церкви в Україні, хоча інститут богопосвячених вдів виводиться ще з апостольських часів. Апостол Павло у посланні до Тимотея пише:

«Вдовицю вибирати не менш як шістдесятилітню, жінку одного тільки чоловіка, яка має гарне ім’я в ділах добрих: що дітей виховала, приймала подорожніх, що святим ноги вмивала, що тим, які в горі, допомагала, всяке добре діло сумлінно виконувала» (1 Тим 5, 9‑10).

Чимало про цінність відданого на служіння Богу життя вдів писали також св. Августин і св. Амвросій. Після Другого Ватиканського Собору практика благословляти вдів та вдівців у богопосвячений стан почала відроджуватися в Церкві; зокрема, її інтенсивний розвиток відбувся в Польщі.

Про таку можливість служіння Богу й Церкві ці жінки дізналися під час реколекцій для вдів та вдівців, які організувало Дієцезіяльне душпастирство родин у 2021 році. Уже на той час живучи в чистоті й маючи глибокі стосунки з Богом, вони зрозуміли, що це сам Ісус запрошує їх присвятити своє подальше життя тільки Йому, не шукаючи жодних взаємин з іншим чоловіком, а лише повністю відповісти на Його любов, живучи євангельськими радами, служачи Церкві своєю молитвою, стражданнями та допомогою потребуючим.

Взірцем для наслідування є чимало святих жінок зі Святого Письма, зокрема «Анна пророчиця, дочка Фануїла з покоління Асера; вона була вельми похила віком і жила сім років з чоловіком від дівування свого; зоставшися вдовою аж до вісімдесят четвертого року, вона не відходила від храму, служачи (Богові) вночі й вдень постом та молитвою» (Лк 2, 36‑37), а також Пресвята Діва Марія, бо Вона була водночас дівою і вдовою, яка присвятила все життя Ісусові та Його послідовникам.

На Святій Месі були присутні діти й онуки цих нових богопосвячених жінок, які дякували їм за свідчення віри та жертовності свого життя. Єпископ під час обряду благословення вручив їм спеціальні ознаки їхнього стану: хрест — щоб вони могли завжди вдивлятись у Христа, який, як це сказано в обряді, «зцілить твої рани і дасть орлині крила твоєму життю, аж до тієї хвилини, коли відповість на твій заклик: «Вставай! Ось Я приходжу!», та книгу Літургії годин — як заохочення до молитви Церкви за світ, щоби слава Господня завжди лунала у їхньому серці.

У проповіді єпископ Леон зазначив, що богопосвячені вдови — це великий дар для Церкви в Кам’янець-Подільській дієцезії та всієї України, адже приховане, світське, присвячене Богові життя має свою цінність у Божих очах. Він висловив надію, що ці вдови будуть прикладом для інших, яких Господь кликатиме до цього стану, — щоб також інші жінки й чоловіки мали відвагу відповісти на такий поклик Бога, як це зробила Діва Марія. Бо це також свого роду місія у світі: живучи у своїх побутових умовах, приймаючи щоденний хрест хвороб, турбот і самотності, молитися за Церкву й бути знаком віри для оточення.

Єпископ також звернув увагу, що як Ісус колись турбувався про вдів і вони були для Нього важливі, так нині Він продовжуватиме це робити. Але й ми як християни маємо обов’язок допомагати вдовам, особливо тим, які вирішили присвятити себе служінню Богові.

Варто згадати, що серед нових богопосвячених вдів є Вероніка Андрущишина, яка буде вже четвертою консекрованою особою у своїй родині, адже три її доньки (з шести дітей) вже присвятили себе служінню Богові та Церкві. Замолоду, ще до заміжжя, вона прагнула стати монахинею, але тоді відчула себе недостойною і пообіцяла Христу на своє місце привести чотирьох: і тепер це слово здійснилося.

Богопосвячені вдови житимуть по своїх домівках, служачи своїм сім’ям, а також дбаючи про духовний розвиток дітей та онуків. Вони своїм словом, а передусім життям, через складені на руки єпископа обітниці чистоти і послуху, прагнуть свідчити про Ісуса своїм знайомим та родині. Нині світ потребує знаків віри, передусім — присвячення свого життя Богові, незалежно від твого стану та минулого.

Богопосвяченими вдовами і вдівцями можуть стати жінки й чоловіки, яким виповнилось 60 років, які мали сакраментальний шлюб з одним чоловіком чи дружиною (що вже відійшли до Господа) і вже виховали дітей. Для цього вони мають звернутися до місцевого єпископа, щоб допоміг їм розпізнати це покликання до особистісних та глибших стосунків із Христом у довічній чистоті, послухові й самотності, через молитву, діла милосердя та служіння Церкві.

Богоспосвячені вдови — це особлива харизма і покликання, які разом із богопосвяченими дівами та монахинями є знаком Божого Царства для сучасного покоління. Тому просімо Бога, щоб Він через свого Святого Духа відкривав серця людей на цей дар повного присвячення себе Йому.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
На Хмельниччині є летальний випадок від кашлюка: захворюваність набирає обертів
На Хмельниччині шахрай представився поліцейським
На Хмельниччині чоловік перевів на картку афериста усі заощадження
Лікарка з Хмельниччини оформила інвалідність дитині за хабар: суд виніс вирок
Віктор Якубець із Хмельниччини ніс службу за 25 км від зруйнованого реактора Чорнобильської АЕС

Читайте у цій рубриці



В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
Віктор Якубець із Хмельниччини ніс службу за 25 км від зруйнованого реактора Чорнобильської АЕС
На Хмельниччині «спалився» чоловік, який перевозив контрафактні цигарки на 60 тисяч гривень
Одній із громад на Хмельниччині повернуть водосховище вартістю понад мільярд гривень
У Хмельницькому водій, який їхав на автівці без номерного знака, виявився «цікавим»
На Хмельниччині чоловіки набраконьєрили на кримінал
FacebookTelegramViberWhatsAppX