Як вибрати тканину за складом та призначенням

Як вибрати тканину за складом та призначенням

Всі тканини розрізняються за багатьма показниками, але в основному прийнято класифікувати їх за типом волокон у складі та сфері застосування. Вирішивши, який варіант відповідає всім побажанням, купують ткань в рулонах оптом чи дрібним оптом, залежно від запланованого обсягу роботи.

Варіанти тканин за складом

Текстильна промисловість випускає натуральні, синтетичні та сумішові полотна. Кожен вид має свої плюси та мінуси, з якими краще ознайомитись заздалегідь.

Натуральні тканини включають 4 види:

  • Бавовняні (бязь, ситець) — м’які, міцні, безпечні для шкіри; але швидко втрачають початковий вигляд і мнуться.
  • Вовняні (овеча вовна, ангора) — добре зберігають тепло, проте розтягуються при намоканні, тому потребують особливого догляду.
  • Лляні — міцні, добре тримають форму, гігроскопічні; але сильно мнуться і сідають під впливом гарячої води.
  • Шовкові (атлас, шовк, шифон) — пропускають повітря, добре драпіруються; однак мають високу вартість і вимагають специфічного догляду.

Синтетичні полотна виготовляються хімічним способом. Їхню основу становлять продукти нафтопереробки. Це дозволяє зменшити вартість матеріалу без втрати основних якостей.

Синтетичні тканини відрізняються довговічністю, підвищеною міцністю та еластичністю. Популярними видами вважаються: мікрофібра, нейлон, поліестер та лайкра.

Сумішний матеріал поєднує в собі найкращі характеристики натуральних та синтетичних тканин. Такий варіант стійкий до потертостей, тривалий час зберігає початковий вигляд і має всі гігієнічні властивості.

Типи тканин за призначенням

Як натуральні, так і синтетичні полотна мають велику сферу застосування. Прийнято розрізняти побутове, технічне та спеціальне призначення матеріалу.

Полотна для побутової сфери включають:

  • костюмні та платільні;
  • білизняні;
  • меблеві;
  • плащові;
  • постільні.

Технічний тип полотна використовується у вигляді теплоізоляційного, фільтрованого та іншого матеріалу на виробництві. Найчастіше застосовується у будівництві, авіаційному та машинному будівництві.

Спеціальні полотна випускають для пошиття спеціалізованого одягу. Для цього підбираються варіанти високої міцності та обробляються додатковими просоченнями для покращення основних характеристик. Зі спеціальних тканин шиють військову, медичну, робочу та туристичну форму, тенти, чохли для техніки.

Щоб пошити річ високої якості, яка довго служитиме, важливо правильно підібрати матеріал. Зробити це буває складно через велику різноманітність тканин. Полегшити вибір допоможуть фахівці, наприклад, «Гранд Текстиль». Співробітники компанії відповідають на всі питання, щоб вибір матеріалу був легким та швидким.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Інтернет-магазин одягу Блават
Текстиль у вашому домі: як обрати та створити затишок без зайвих витрат
Стрейч-коттон — что за материал?
Петельна машина: шедевр текстильної магії
Правильний вибір постільної білизни в Україні
Дивани: розмаїття матеріалів

Читайте у цій рубриці



Як зрозуміти, який корм підходить вашому котику
Які види жировловлювачів підходять для ресторанів та кафе
Електро каміни: види та переваги
Технології мотоциклетної техніки
Ефективність бальнеологічного лікування у Трускавці
Віртуальні консультації лікарів: зручний і швидкий доступ до медичної допомоги
FacebookTelegramViberWhatsAppX