Як зустріти Новий рік безпечно?

Як зустріти Новий рік безпечно?

Новорічні свята українці можуть зустріти в червоній епідемічній зоні, якщо ситуація із хворими на ковід не покращиться. Щоб не зіпсувати собі свята, потрібно підготуватися заздалегідь. Найперше — вакцинуватися проти коронавірусу. Адже це гарантуватиме і захист здоров’я, і свободу пересування. Центр громадського моніторингу та контролю підготував коротку пам’ятку про святкування в умовах пандемії коронавірусу.

Якщо Україна буде в червоній зоні

На кінець листопада у червоній епідемічній зоні опинилися 18 з 24 областей України. Відповідно до правил червоної зони, ресторани, готелі, торговельно-розважальні центри, кінотеатри тощо можуть працювати лише за умови повної вакцинації працівників та відвідувачів. На підтвердження щеплення вони повинні мати зелений COVID-сертифікат або паперове свідоцтво про вакцинацію.

Наразі складно спрогнозувати, чи вийдуть області з червоної зони, оскільки це залежить від дуже багатьох факторів. Але ймовірно, що новорічні корпоративи чи вечірки на велику кількість людей будуть доступні лише тим, хто отримав два щеплення від коронавірусу.

«Швидкість виходу кожної області з червоної зони залежить від кожного громадянина України: від рівня дотримання протиепідемічних вимог, від рівня вакцинації, від дуже багатьох інших факторів. За умови дотримання всіх вимог сподіваємося, що маємо шанси цей Новий рік провести не в червоній зоні», — заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю Радіо НВ.

Утім, навіть якщо регіони перейдуть до жовтої епідемічної зони, то вимога повної вакцинації може залишитися. Міністерство охорони здоров’я вже заявило про розробку змін до правил жовтої зони. Якщо їх ухвалять, то для роботи закладів непершої необхідності треба буде мати повний курс вакцинації як для працівників, так і для відвідувачів.

Якщо на курорті чи за кордоном

Подорожі всередині України чи за кордон в умовах пандемії коронавірусу досить ризиковані і потребують ретельнішої підготовки, ніж зазвичай. Передусім слід заздалегідь з’ясувати вимоги до перебування на курорті чи загалом в іншій країні. І бути готовим, що на самі свята ситуація може змінитися.

Наразі поїздки в межах України регламентовані правилами епідемічних зон. Якщо подорожувати міжрегіональним автобусом чи потягом, то слід обов’язково мати документи на підтвердження вакцинації від коронавірусу.

Ті, хто планує відпочинок в горах чи інших містах, повинні пам’ятати, що курорти, як і кафе, ресторани, прийматимуть лише щеплених двома дозами відвідувачів.

«Гірськолижні курорти, які є в Україні, працюватимуть лише для вакцинованих. І зараз, коли наперед у готелях бронюєте, то треба розуміти. Щоб потім не було жодних оскаржень. Будуть селити в готель тільки вакцинованих. Ми сьогодні це комунікуємо і людям, і готелям», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, будь-які сервіси будуть доступні лише для щеплених туристів, наприклад канатна дорога.

Щодо поїздок за кордон, то тут варто пам’ятати, що кожна країна має власні правила в’їзду. Якщо вона відкрита для туристів, то приймає лише вакцинованих осіб (конкретними препаратами) або тих, хто має негативний ПЛР-тест (діє лише 72 години). А деякі країни вимагають і повний курс вакцинації, і негативний ПЛР-тест. Оперативну інформацію про правила перетину кордону можна знайти на сайті https://tripadvisor.mfa.gov.ua.

Як не зіпсувати свята?

Велика святкова компанія у закритому просторі не найкращий вибір під час епідемії. Адже це збільшує ризики підхопити інфекцію чи передати її іншим. Особливо, коли разом збираються різні покоління — діти, батьки, дідусі і бабусі. Експерти закликають не нехтувати безпекою під час свят і серйозно поставитися до ризиків.

Насамперед не слід забувати про елементарні правила: мити ретельно руки з милом, носити маску в громадських приміщеннях та дотримуватися соціальної дистанції.

Якщо дуже хочеться зустріти Новий рік великою компанією, то слід подбати про захист. Усі учасники свята повинні заздалегідь щепитися проти коронавірусу. Це необхідно зробити вже зараз, оскільки проміжок між двома дозами 21 день.

Сьогодні українці можуть щепитися чотирма вакцинами: AstraZeneca, CoronaVac, Moderna і Comirnaty. Усі вони схвалені ВООЗ для екстреного використання. Отримати щеплення можна у центрах масової вакцинації в громадських місцях (наприклад, у ТРЦ) або в кабінетах щеплень в амбулаторіях. Записує на вакцинацію сімейний лікар або адміністратор медичного закладу, де є пункт щеплення. Більше інформації можна дізнатися за номером контакт-центру 0-800-60-20-19 та на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Значення та використання систем відеоспостереження у квартирі
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
Надійна страхувальна система для незабутніх пригод
У Шепетівці масово йдуть до травматологів ті, хто перехворів на грип
Як вибрати солодкі новорічні бізнес-подарунки для компанії
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19

Читайте у цій рубриці



На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У стаціонарі Шепетівської лікарні перебуває понад пів сотні хворих на грип і COVID-19
На Хмельниччині щотижня фіксують близько 3 летальних випадків через COVID-19, також є смерть внаслідок грипу
У чотирьох містах Шепетівського району зафіксовано перевищення епідпорогу
На Шепетівщині збільшилася кількість захворілих на ГРВІ та ковід
У сусідній із Хмельниччиною області розгулює «Арктур»
FacebookTelegramViberWhatsAppX