Як не потрапити на гачок шахраїв, купуючи товари в інтернеті

Онлайн кредитування: в чому переваги

Світова пандемія, яка розпочалась у 2020 році, зробила суттєвий поштовх у сфері онлайн-бізнесу. Обсяги продажів в електронній комерції під час першого суворого локдауну зросли на більш ніж 70 відсотків і не впали навіть після відкриття магазинів «оффлайн». Виходячи з цього, напередодні другого суворого карантину, який ось-ось розпочнеться, можна зробити припущення, що українці, уже маючи певний досвід онлайн-закупівель (починаючи від техніки і одягу і завершуючи банальними продуктами харчування, за якими зазвичай ходили на ринок), ще активніше користуватимуться послугами інтернет-магазинів та віртуальних торговельних майданчиків.

З одного боку, це хороший прогрес, а з іншого — підсилення ризиків бути ошуканими, адже популярністю онлайн-шопінгу поспішають скористатися не лише покупці і продавці, а і зловмисники.

Причому шахрайські схеми розвиваються і вдосконалюються не гірше за цифрові технології: шахраї швидко реагують на попит, моду, інновації, соціальні запити людей. Так, наприклад, коли на початку пандемії був дефіцит захисних масок та антисептиків, одразу ж знайшлись нечисті на руку «ділки», які почали продавати в мережі неіснуючі засоби гігієни, збираючи від наляканих громадян величезні суми передплат за такий затребуваний у той момент товар.

Як залишатися у безпеці під час здійснення онлайн-покупок, особливо у святковий період, розповіли кіберполіцейські відділу кіберполіції у Хмельницькій області.

1. Обережно із рекламними листами у електронних поштових скриньках.

Зазвичай саме шахраї поширюють занадто привабливі пропозиції електронною поштою для заманювання довірливих користувачів. Лист може бути будь-якого змісту, але головна його мета — спонукати користувача перейти за посиланням, яка міститься у листі. Саме таким чином зловмисники інфікують ваш комп’ютер, викрадають конфіденційну інформацію, персональні та облікові дані.

Тому не переходьте за підозрілими посиланнями в електронній пошті та не завантажуйте вкладення від невідомих відправників. Якщо ж Вас зацікавила пропозиція, зайдіть на зазначений веб-сайт організації та дізнайтесь, чи надіслана вам інформація відповідає дійсності.

2. Перевіряйте сайти на легітимність

Нерідко шахраї вдаються до хитрощів, створюючи зі злочинною метою сайти-двійники відомих установ, організацій, магазинів. Це так звані фішингові сайти, через які злодії також заволодівають вашими персональними даними, кодами, паролями, доступами до банківських рахунків.

Для перевірки надійності веб-сайту зверніть увагу на його захищеність: це іконка у вигляді замка у адресному рядку браузера або адреса посилання, яка починається з https://. Вони є ознакою того, що з’єднання між користувачем та сайтом шифрується і захищене від перехоплення даних зловмисниками.

Ось приклади типових фішингових сайтів, які, на перший погляд, дуже схожі на інтернет-ресурси популярних інтернет-майданчиків.

  • https://novаposhta.us/
  • https://olx.uа.digital/
  • https://novа-pay.pw/
  • https://olx.pаytransfer.site/
  • https://olx.uа-dostаbka.com/
  • https://olx-pays.com/
  • https://*.uа.digital/
  • https://*-pаy.pw/
  • https://*.pаytransfer.site/
  • https://*.uа-dostаbka.com/
  • https://*-pаys.com/

3. Підозрілі SMS-повідомлення від імені банків, магазинів тощо

Підозрілі тексти із шкідливими посиланнями та шахрайські повідомлення нібито від імені банку про загрозу вашим банківським рахункам — все це методи, які використовують онлайн-шахраї. Лякаючи вас повідомленнями на зразок «з вашої карти намагались зняти гроші…», зловмисники впливають на психіку і змушують вас поділитися конфіденційною інформацією, наприклад, банківськими реквізитами. Тож завжди перевіряйте інформацію через першоджерело.

4. Надійні паролі та PIN-коди

Складні та унікальні паролі є основою безпечного здійснення покупок в Інтернеті. Намагайтеся уникати створення облікових записів на сайтах роздрібних продавців (особливо — з прив’язкою до соцмереж) та використовуйте безпечний спосіб оплати, не підключаючи до інтернет-платежів основний банківський рахунок. Краще створіть окрему віртуальну карту і вносьте на неї лише ту суму, яка необхідна для розрахунку за покупку. Таким чином, ви, принаймні, зможете захистити від шахраїв основну суму своїх заощаджень, які зберігаються на рахунках. Також у разі можливості використовуйте двофакторну аутентифікацію для додаткового рівня захисту ваших транзакцій.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Аферисти, використовуючи поширені схеми, виманили в мешканців Хмельниччини майже 120 тисяч гривень
Грошову допомогу за реєстрацію мав отримати чоловік із Хмельниччини, але натомість втратив свої 17 тисяч гривень
Жінку з Хмельниччини ошукав роботодавець, який займається криптовалютою
На Хмельниччині перед судом постане водій вантажівки, що спричинив ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка
У ДТП на Хмельниччині отримали травми водій і пасажирка
На Хмельниччині зловили браконьєрів, які не встигли довести справу до кінця

Читайте у цій рубриці



За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
Переселенці на Хмельниччині та ще у двох областях можуть отримати гроші на оренду житла
FacebookTelegramViberWhatsAppX