У Славуті пройшло віче проти продажу землі

У Славуті пройшло віче проти продажу землі

На центральній площі Славути 16 грудня відбулося віче «Захистимо українську землю разом!». Про це повідомила прес-служба Славутськї міської ради.

«Ми розуміємо чим може обернутися прийняття закону «Про ринок землі», тому повинні зробити усе, аби не допустити знищення України, — зазначив міський голова міста Василь Сидор. — Має право на життя і, на наш погляд, заслуговує на повагу думка українських вчених — економістів, землевпорядників, грунтознавців та інших фахівців, що в залежності від напрямку агровиробництва, оптимальні розміри фермерського господарства можуть коливатися від 60 до 450 га і не більше. Але при умові, що ці господарства працюють на цій землі, зареєстровані у громадах».

Виконуючий обов’язки старости сіл Варварівка та Голики Василь Конченко, депутат Славутської міської ради, наголосив на тому, що українці повинні працювати на своїй землі, а не в наймах у пана.

Депутат Славутської міської ради Олександр Мазуркевич нагадав про те, що якщо приймуть цей закон, то Україна може опинитися в руках у кількох людей.

У підсумку учасники зібрання одноголосно затвердили резолюцію.

Резолюція віча «Захистимо українську землю разом!»

Ми, мешканці Славутської міської ОТГ, долучаємось до голосу свідомої більшості українців, які не можуть залишатись осторонь обговорення проблеми продажу землі. Сьогодні вона залишається надзвичайно сильним збудником напруги в суспільстві. Усвідомлюємо, що умови запровадження ринку землі — це стратегічне для національної безпеки України питання. Доля українського села і держави в цілому залежить від того, яку модель земельного ринку в законодавстві буде закладено і чи буде створено справедливий баланс між інтересами суспільства і окремих агробізнесменів. Найбільші побоювання українців, 75 % яких виступають проти продажу землі, пов’язані з ризиком, що унікальні чорноземи опиняться в руках іноземних латифундістів чи вітчизняних агрохолдингів, повністю знищивши дрібних фермерів як соціальний прошарок.

Крім цього, є ще чимало невирішених проблем: не визначена вартість землі і вартість її оренди, законодавчо не виписаний механізм контролю та відповідальності за цільовим використанням угідь, не визначене покарання за виснаження грунтів.

Очевидним є факт, що запропонований урядом та народними депутатами України законопроєкт щодо відкриття ринку землі не спрямований на розвиток економіки та українського села, а виключно на торгівлю і спекуляцію землею. Він є антинародним, адже не забезпечує переважний доступ громадян України до купівлі сільськогосподарських земель тими особами, які займаються агровиробництвом; дозволяє концентрацію в руках невеликої кількості людей більшості частини земель; дозволяє іноземцям через юридичну особу, зареєстровану в Україні, купувати землі сільгосппризначення; не передбачає поетапного впровадження ринку землі, що не дозволяє мінімізувати можливі ризики.

Тому, ми, виступаючи проти поспішних та необдуманих рішень у питанні відкриття ринку землі, висловлюємо свою чітку позицію і окреслюємо головні вимоги, а саме:

  • ні продажу сільськогосподарської землі будь-яким юридичним особам, що по суті є продажем землі іноземцям і монополістам;
  • ні продажу державної сільськогосподарської землі, яка є загальнонаціональним надбанням і фондом розвитку майбутніх поколінь;
  • за купівлю сільськогосподарської землі, що належить територіальній громаді, виключно громадянами України за умови протягом 10 наступних років займатися сільським господарством та без права передачі в оренду;
  • за обмеження продажу землі в одні руки до 450 гектарів;
  • за впровадження сприятливої податкової, кредитної та дотаційної політики для дрібного та середнього агровиробника (а не агрохолдингів) як першооснови відкриття ринку сільськогосподарських земель;
  • за суворий державний контроль усіх угод купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення.

Земля в руках українця — це продовольча і національна безпека держави. У законодавстві необхідно прописати запобіжники, які збережуть землю для наших дітей, держави, аби вона не зникла з карти світу.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «У Славуті пройшло віче проти продажу землі»

  1. Света Карпович коментує:

    A vid kogo zahushatu ,vid vlasnukiv paiv ?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
На Шепетівщині молодик під кайфом хотів «вирішити справу на місці»
У Славуті зупинили водія, якому суд заборонив сідати за кермо
У ДТП в Рівному постраждала 16-річна мешканка Славути

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX