Уряд ініціює новий етап реформи децентралізації

Уряд ініціює новий етап реформи децентралізації

Кабінет Міністрів України в рамках посилення можливостей місцевого самоврядування ініціює перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також активний розвиток форм місцевої демократії, коли жителі можуть висловити свою думку з різних питань не від виборів до виборів, а повсякчас. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи новий план дій з реформи децентралізації на період до 2020 року.

Глава Уряду наголосив, що більшість змін необхідно закріпити в Конституції і зробити це швидко — аби провести місцеві вибори 2020 року вже на новій законодавчій та територіальній основі.

— Реформа децентралізації визнана однією з найуспішніших. До 2014 року більшість урядів виступали за централізацію влади. І я не з чуток знаю, як було важко розвивати міста, будувати дороги. Система державної влади була занадто централізована. Повноваження і кошти забирали від людей і концентрували у центрі, — сказав Володимир Гройсман. — Тож важливо було розпочати системні кроки, які дозволили б віддати на місця повноваження і кошти.

Як зазначив Глава Уряду, за 5 років — з 2014-го по 2019-й, Уряду спільно з Парламентом та Президентом вдалося реалізувати перший етап реформи. В Україні сформовано 876 спроможних громад, місцеві бюджети зросли на порядок — до майже 234 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, лідером із децентралізації стала Хмельниччина.

— Зараз є необхідність закріпити те, що маємо, і почати новий етап — на нових рішеннях, забезпечити незворотність реформи, — сказав Прем’єр-міністр.

Він пояснив, що серед нових завдань — затвердити нову територіальну основу країни — 100 спроможних районів і 1600–1800 спроможних громад, закріпити фінансову самодостатність місцевого самоврядування, сформувати ефективну систему управління, упорядкувати систему державного контролю, а також уникнути дублювання функцій.

Яким чином новий етап децентралізації торкнеться Хмельниччини раніше розповів голова ОДА Вадим Лозовий під час регіональної платформи Асоціації міст України у Хмельницькому. Зокрема він зазначив, що готовий проект переформатування області зі створенням 4 районів: Славутського, Старокостянтинівського, Городоцького та Кам’янець-Подільського.

Наразі це лише пілотний проект, до якого можуть вноситись зміни. Що ж до ОТГ, то місцеві ради, які до того часу не приймуть рішення про добровільне об’єднання чи приєднання, увійдуть в ОТГ відповідно до перспективного плану формування територіальних громад області. Тому питання, чи залишиться Шепетівський район після реформування, залишається відкритим.

— Потрібно розвивати форми прямого народовладдя — вдосконалити виборче законодавство і вибудувати механізми проведення місцевих референдумів, аби громадяни мали можливості висловити свою позицію і приймати рішення не від виборів до виборів, а в процесі життя. Люди мають сказати своє остаточне слово по різних питаннях, — наголосив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду зазначив, що урядове бачення подальшої децентралізації буде сформульоване у пропозиціях змін до Конституції України. Причому обговорити і схвалити їх необхідно без зайвих затягувань, адже часу не так багато.

— Зміни мають бути закріплені в Конституції. Інакше систему можна буде зруйнувати. А конституційний процес надасть гарантії розвитку місцевого самоврядування, — сказав Володимир Гройсман.

Він також запропонував урядовцям долучитися не тільки до обговорення пропозицій, а й до впровадження всіх завдань нового етапу реформи децентралізації.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Дівчину, яку дістали з-під завалів у Хмельницькому, відвідали її янголи-охоронці
Дивну намазку для бутербродів передали засудженому на Хмельниччині
На Хмельниччині є пошкодження внаслідок нічної атаки росіян
На Хмельниччині патрульні шукали жінку, що загубилася
На Хмельниччині через пориви вітру знеструмлено 96 населених пунктів
На Хмельниччині вночі збили три ворожі цілі

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX