Ошукані селяни не дочекалися розрахунку кооперативу та вкотре вийшли на протест

Ошукані селяни не дочекалися розрахунку кооперативу та вкотре вийшли на протест

Через борг «Першого національного аграрного кооперативу» у півмільйона гривень сьогодні, 14 травня, жителі Ленковецької ОТГ, члени ПНАКу, відновили акцію протесту на Грицівському перехресті в Шепетівському районі. В ході попередньої акції, яка відбулася 4 квітня, селяни вирішили дати можливість кооперативу розрахуватися з боргами до 14 травня. Втім, розрахунку не дочекалися й о 9-ій годині ранку, незважаючи на дощову погоду, знову вийшли на акцію.

На Ізяславському перехресті працівники поліції завчасно попереджали автомобілістів про те, що поблизу посту ДПС «Грицівське перехрестя» відбувається акція — рух перекрили протестувальники.

На акцію вийшли близько півсотні мітингувальників.

— 5700 за лютий-березень заборгували, — розповідає про те, чому вийшла протестувати Світлана Оврашко з села Коськів, мама загиблого атовця.

За здане молоко селяни вимагають, аби борг оплачували ті, хто його збирав.

— У приймальників вимагають: продавайте худобу, хати, а з нами розрахуйтеся. Це хіба вина збирача, чому вона має розраховуватися? — говорить Тамара Орловська з села Степ, якій кооператив заборгував 4000 гривень.

Коли прибув представник «Першого національного аграрного кооперативу» (посаду та ім’я називати відмовився), який, начебто, просто проїжджав повз, селяни ставили безліч питань, проте, ні на одне питання конкретної відповіді він не мав.

— Коли «зайдуть» гроші з заводу, Шепетівський район першим отримає розрахунок, — сказав він.

— Віддайте нам наше молоко: кисле, яке не є, — говорить один із мітингувальників. — Їм завод не віддає, нехай віддасть їм молоко, не треба нам їхніх грошей!

На те, що «Старокостянтинівський молочний завод» здійснить виплати кооперативу, селяни надії не плекають.

— Ви кажете, що завод оплатить гроші… Але завод як сказав: коли ви повернете все те обладнання, яке ви брали… А це десь до сотні мільйонів, — говорять селяни.

— Сьогодні вони хочуть щоб ми повернули обладнання, завтра вони вимагатимуть акти звірки, на які вони постійно зсилалися, — відповідає представник кооперативу.

У швидке вирішення конфлікту через суд між кооперативом та заводом протестувальники не вірять, бо знають, що судова тяганина може тривати місяці.

— Я хочу почути вашу версію: як ви думаєте, де гроші? — запитав представник ПНАКу.

— Ви народ питаєте де гроші?! — обурюються селяни. — Хто кому питання повинен ставити?

Голова Ленковецької ОТГ Юрій Криворчук запропонував представнику кооперативу приїхати зі своїм директором до сільської ради та пояснити, коли ж виплатять заборгованість.

— Ви що думаєте, що цим людям добре ходити сюди, мерзнути, мокнути? — запитує Юрій Криворчук. — Домовляйтеся, бо не можемо ні з ким домовитися, ніхто трубки не бере… Я телефонував сьогодні в ПНАК, вони сказали, що пришлють сюди менеджера. Він мав пояснити людям, коли будуть виплати, але, на жаль, ніхто не прибув.

Із директором кооперативу Таїсою Юрздицькою телефоном спілкувався представник районної влади.

— Вона мені особисто сказала, що про акцію перший раз чує, — говорить Сергій Пономарьов, перший заступник голови Шепетівської районної державної адміністрації.

Втім, люди в ці байки не вірять. Адже на минулій зустрічі був юрист ПНАКу, якого попереджали про акцію протесту.

Ошукані селяни також розповідають, що найактивнішим мітингувальникам із кооперативу присилали смс-повідомлення про те, що молоко брати не будуть та що кооператив — банкрот.

— Одному збирачу з Мокіївців надіслали смс-ку, щоб люди не робили паніки: «ми тимчасово не працюємо, молоко будемо брати й з людьми розрахуємося», — розповіла жінка з села Мокіївці.

Схожу ситуацію описала й приймальник молока Наталя з села Вербівці:

— Мені прислали смс-ку, аби вгамувати людей, гроші будуть повернуті. Я їм телефоную — трубки не беруть. Взяла, на жаль, технолог, а я їй кажу: «ти прислала смс-ку, а коли гроші будуть віддані?» Але в слухавці прозвучало «я тобі цього сказати не можу, коли їх віддадуть».

Прокоментувала ситуацію з невиплатами Марія Тютюнник, директор департаменту з організаційних питань ПНАКу:

— Старокостянтинівський молочний завод протягом трьох місяців 2017 року не виплачував кошти за здане членами «Першого національного агарного кооперативу» молоко. Касовий розрив через борг молокозаводу перед кооперативом складає майже 23 млн грн. Кооператив подав у суд на молокозавод. Із ініціативи молокозаводу перше засідання суду перенесли. Члени кооперативу декілька тижнів стояли з акцією протесту перед молокозаводом. Керівництво підприємства на переговори і мирне врегулювання спору йти не хоче, про що свідчать не один відеозапис в мережі Інтернет. На завтра, 15 травня, призначено чергове засідання суду в м. Хмельницькому. Сподіваємось, що засідання вкотре не перенесуть і ми отримаємо рішення суду. Як тільки молокозавод погасить свій борг — всі кошти членам кооперативу за вироблене молоко будуть виплачені в повному розмірі.

Тим часом люди шукають інші заводи, куди б можна було здати молоко.

Сьогодні селяни знову розійшлися по домівках ні з чим. Втім, відступати не збираються.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У квартирі є вода, але вона не стікає ні з ванної ні з туалету: як у Хмельницькому покарали боржників
Жителів Хмельниччини просять перевіряти «друзів», які просять гроші в борг
На Хмельниччині чоловік «вибивав» надуманий борг у студента
В Україні може бути дефіцит важливого продукту
Хмельничанин позичив гроші не тій
У селах Шепетівщини добряче попрацювали на Перемогу

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX