Давати чи не давати? або Як виглядає ситуація із децентралізацією повноважень у сфері архітектурно-будівельного нагляду

Давати чи не давати? або Як виглядає ситуація із децентралізацією повноважень у сфері архітектурно-будівельного нагляду

У Хмельницькій області 5 міст мають повноваження Державного архітектурно-будівельного контролю: Шепетівка, Старокостянтинів, Славута, Кам’янець-Подільський та Нетішин. Ці повноваження надані в рамках реформи децентралізації, основним завданням якої є наближення послуг до отримувачів та підвищення їхньої якості.

Таким чином, у зазначених містах видають дозволи на будівництво, проводять необхідні реєстраційні дії, ліцензування будівництва, перевірки об’єктів, приймають в експлуатацію будівлі тощо.

Проте у парламентському Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства знаходиться на розгляді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю)» № 7266-1 від 20.11.2017 року. У вказаному законопроекті, фактично, прописана змога для Державної архітектурно-будівельної інспекції припиняти відповідні повноваження органів місцевого самоврядування.

Чим ця ситуація небезпечна?

Розібратися допомагав консультант з юридичних питань проекту «ПУЛЬС» при Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України Дмитро Василенко.

Відповідно до зареєстрованого законопроекту, Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) планується передати право призупиняти відповідні повноваження органів місцевого самоврядування за поданням головного інспектора з будівельного нагляду. Водночас механізму оскарження таких рішень немає. Тобто проста мотивація «у вас не вистачає фахівців», або якісь інші подібні суб’єктивні судження можуть стати причиною втрати громадами повноважень, які на даний момент дозволяють їм ефективніше розвиватися.

Недоліки законопроекту

Як зазначається у зверненні Асоціації міст України до відповідного комітету ВРУ, вказаний законопроект має кілька суттєвих недоліків:

не передбачено процедуру оскарження рішення (в судовому порядку), прийнятого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань держархбудконтролю щодо тимчасового припинення повноважень органів місцевого самоврядування;
у випадку неправомірного зупинення таких повноважень органів місцевого самоврядування відсутня відповідальність центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань держархбудконтролю за належне надання населенню послуг з держархбудконтролю;
прийняття на законодавчому рівні процедури тимчасового припинення повноважень органів місцевого самоврядування, які по факту держава делегувала на місцевий рівень, може створити прецеденти до відміни інших делегованих державою повноважень (у сфері освіти, охорони здоров‘я тощо).

Думка експерта

Ситуацію із можливим позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень архбудконтролю у розмові прокоментував Олександр Свирида, начальник відділу «Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю» Кам’янець-Подільської міської ради:

«Норми законопроекту, якими надається, фактично, безмежне право ДАБІ позбавляти місцеве самоврядування повноважень архбудконтролю, я не підтримую. Законопроект необхідно переглядати і виключати з нього подібні норми. Краще запровадити механізм добровільної відмови від повноважень за зверненням органу місцевого самоврядування. Бо є ситуації, коли громада взяла на себе архбудконтроль, але не має таких великих обсягів будівництва чи фінансування пов’язаних витрат стає великим тягарем, тоді, звісно, потрібно передбачити можливість відмовитися від повноважень. Механізм цей повинен бути двостороннім, і тут йдеться не про централізацію чи децентралізацію, а вже про логіку і якість надання послуг населенню і забудовникам.

Проте повноваження архбудконтролю для таких міст як Кам’янець-Подільський, — це надзвичайно важливо. Нам пощастило, оскільки у нас були фахівці, а от деяким громадам в області довелося витрачатися на навчання, підготовку до прийняття повноважень, а це немалі кошти. Якщо приймуть законопроект у нинішній редакції, то є небезпека, що це все зможуть забрати, по простому кажучи, одним розчерком пера.

Наша громада, отримавши рік тому повноваження, отримала і чималий позитив, що дозволяє більш структуровано та якісно надавати послуги у цій сфері. Скажімо, сьогодні у місті зменшилась кількість подання недостовірних даних забудовниками при здачі будівельних декларацій, оскільки ми не лише вносимо їхню інформацію, а й можемо одразу вийти на місце і перевірити, чи відповідає заявлена інформація дійсності. Окрім того, підвищилася оперативність розгляду документів. Отримання повноважень архбудконтролю дає містам можливості для розбудови та розвитку. То ж чи правильно їх забирати, питання риторичне».

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині затримали посадовця, який замовив побиття старости села
Органам місцевого самоврядування можуть дозволити виділяти кошти на оборону. Як це буде?
Скільки отримуватимуть чиновники в органах місцевого самоврядування
Уряд зволікає зі змінами, які дозволять громадам безперебійно допомагати військовим
Хмельницький презентував досвід залучення молоді до місцевого самоврядування
У Шепетівській ТГ внесли зміни до бюджету для фінансування усіх важливих програм

Читайте у цій рубриці



Вплив телебачення на суспільство
Експерти прокоментували ініціативу Кабміну щодо ліквідації КРАІЛ
Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств
З якими хворобами звільняють від мобілізації — повний перелік
Поняття «обмежено придатний» більше не буде, а тим, хто його має, доведеться повторно пройти ВЛК
КРАІЛ готуються ліквідувати: яких змін чекати
FacebookTelegramViberWhatsAppX