Скільки захворіло дітей та скільки отримали щеплення проти COVID-19 на Шепетівщині

Скільки захворіло дітей та скільки отримали щеплення проти COVID-19 на Шепетівщині

Останніми тижнями медики фіксують значний спалах коронавірусу. Наразі переважає штам Дельта. Про те, як вражає і який перебіг у дітей, розповіла для «День за днем» заступниця головного лікаря Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Лілія Гнатюк.

Домінує штам Дельта

В Україні статистика щодо захворювання на корона вірус геть невтішна: за ввесь час пандемії захворіло більше, ніж 150 тисяч неповнолітніх, а померло понад 40 дітей.

Щодо Шепетівщини, то у 2020-му за весь період захворіло 240 дітей, із них 28 були на стаціонарному лікуванні. Цьогоріч, станом на початок листопада, вже зафіксовано 210 випадків, стаціонарно проліковано 19.

— Наразі діти хворіють на коронавірус штаму Дельта, — розповідає Лілія Борисівна. — Він у 10–15 разів заразніший за інші штами. Діти до 18 років становлять 9 відсотків від загальної кількості хворих. Минулого року цей показник складав лише 3 відсотки.

Масово фіксувати захворюваність медики Шепетівщини почали вже, починаючи з вересня.

Як зазначає заступниця головного лікаря, найважче хворіють немовлята і діти, які мають в анамнезі онкозахворювання, бронхіальну астму, цукровий діабет, ожиріння:

— На даний момент хворіє 55 діток. Із них одна дитина перебуває на стаціонарному лікуванні.

За цей рік на Шепетівщині зареєстровано 11 випадків коронавірусу в дітей у віці до 1 року. Із них одну дитину довелося лікувати в стаціонарному режимі.

Як розпізнати коронавірус та хто в групі ризику

COVID-19 має ідентичний перебіг як у дорослих, так у дітей. Втім, переносять його діти, зазвичай, набагато легше. Через схожі симптоми із сезонними захворюваннями, діти, не підозрюючи того, інфікують рідних, вчителів, оточуючих, для яких коронавірус може мати страшні наслідки.

— Початок хвороби — поступовий. Дітей розпочинають турбувати головний біль, біль у горлі, підвищується температура тіла, часто виникає блювота, діарея. Також відмічають загальну слабкість. В цього штаму дуже висока контагіозність: інкубаційний період триває всього лиш 1–2 дні, — описує симптоми лікарка.

І якщо для дітей хвороба не така страшна, то лякають якраз-таки ускладнення, які викликає вірус. Відтак, педіатри наголошують, аби батьки не займалися самолікуванням і при перших проявах чи підозрах на інфекцію відразу зверталися до свого лікаря, з яким укладено декларацію.

— У дітей проявляється мультизапальний синдром. Це — стан, коли вражаються різноманітні органи та системи. Попередити коронавірус неможливо. Отож, при перших симптомах варто проводити зволоження повітря, зволоження носової порожнини, давати дітям достатньо рідини, часто проводити провітрювання, більше перебувати на свіжому повітрі. Лікування, при цьому, має бути симптоматичне і лише під контролем лікаря. Не варто призначати самостійно ліки — антибіотики та гормони, — наголошує Лілія Гнатюк.

Щеплених дітей небагато

Поки що єдиний спосіб уникнути важкого перебігу COVID-19 — вакцинація. 13 жовтня МОЗ прийняло рішення і про щеплення дітей. До цього часу дозволялося вакцинувати дітей лише з груп ризику. Наразі єдина дозволена вакцина для дітей — Pfizer. Станом на 1 листопада в Україні першу дозу отримали 14 тисяч дітей віком від 12 до 17 років, а другу дозу — 9 тисяч.

— Що стосується Шепетівщини, то тут лише 36 дітей отримали одне щеплення, а ревакцинацію провели 16, — називає статистичні дані головний педіатр району.

Зокрема, у віці 12–15 років 8 пацієнтів отримали перше щеплення, а друге — 6, а в 16–17 років — 28 — перше щеплення, і друге — 16.

Аби вакцина дала свій позитивний результат та захищала від страшного недугу, варто правильно витримати інтервал. Щонайменше це має бути 21 день, а найбільше — 28 днів.

Кому протипоказано?

Як з’ясувалося, щеплюють у Шепетівському центрі ПМСД не всіх.

— Отримати вакцину проти коронавірусу можуть лише ті діти, які мають усі щеплення згідно з календарем щеплень. Але перед тим у присутності батьків чи опікунів проводиться огляд маленького пацієнта. Важливо: щеплення проти ковіду та грипу можна проводити в один день. Також вакцинація не протипоказана і мамам, які годують малюків грудним молоком. Адже вироблені антитіла передаються від матері до дитини. Це — безпечно, — запевняє Лілія Борисівна.

Серед протипоказів — температура тіла дитини вище 38 градусів. Окрім того, у списку — алергія на компоненти вакцини, зокрема, на попередню вакцину, анафілактичний шок в анамнезі, перенесений міокардит чи мультизапальний процес, який виник як ускладнення після перенесеного ковіду.

— Хронічні хвороби не є протипоказом до щеплень, — зауважує співрозмовниця. — Навпаки, діти з хронічними захворюваннями є в групі ризику і можуть важче переносити хворобу, на відміну від інших дітей. Тому саме вони потребують додаткового захисту, який дає вакцина. Наголошую, що щеплення дітей — добровільне.

Чи можна отримати сертифікат про вакцинацію?

Як пояснили у Шепетівському центрі ПМСД, наразі МОЗ ще не розробило сертифікат для дітей. Відтак, педіатри можуть видати довідку за формою 063-о.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «Скільки захворіло дітей та скільки отримали щеплення проти COVID-19 на Шепетівщині»

  1. Ноунейм коментує:

    “…Попередити коронавірус неможливо..” а вакцинацію для кого придумали?


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



COVID та грип відступають. Що після них?
На Хмельниччині із палаючої квартири винесли двох дітей
На Хмельниччині цивільна дружина не дає засудженому чоловіку спілкуватися з дітьми
На Шепетівщині «гуляє» парвовірусна інфекція
На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
На Шепетівщині судитимуть винуватця ДТП з 5 загиблими, серед яких 2 дітей

Читайте у цій рубриці



Молоді люди з Шепетівщини скористалися знайденою карткою і за це поплатилися
На Шепетівщині зловмисницю суд звільнив від реального ув’язнення
«Батьківське серце» вручили донечці загиблого Героя з Нетішина
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
У Нетішині організували ярмарок, аби зібрати гроші на пікап для військових
FacebookTelegramViberWhatsAppX