У Шепетівському районі селянам урвався терпець

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Сьогодні, 20 травня, у селі Велика Рішнівка Ленковецької ТГ зібралося пів сотні мешканців на зустріч із керівництвом громади та старостою села. Всі вони незадоволені господарюванням очільника старостинського округу Володимиром Косминою.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Прийом громадян у Великій Рішнівці апарат сільської ради анонсував на 10:00. Втім, ще до зазначеного часу в центрі села вже почали збиратися люди. Близько 10:30 у село прибув голова Ленковецької ТГ Юрій Криворчук та представники виконавчого комітету у супроводі поліції.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

У мешканців Великої Рішнівки до очільників накопичилося чимало питань, які стосуються сфери господарювання та надання послуг. Незадоволені селяни й самим приєднанням до Ленковецької громади. Мало того, що їм географічно незручно добиратися до адмінцентру громади, так ще й про благоустрій у цих віддалених селах забули.

— Нам треба 100 км їхати в Ленківці за довідкою, — сказав один із присутніх чоловіків. — Староста ж не привезе довідки, лише вибірково…

Втім, Юрій Криворчук пояснив, що довідки надаються на місцях:

— Довідки, заповіти, доручення видаються на місцях, нікуди не треба їздити.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Після пояснень присутні почали вимагати звіт про діяльність старости.

— У нас є староста села, який вже працює близько 6 років, і він ще ні разу не звітував перед людьми, не пояснив, що ж він зробив для села…

Інший житель додав:

— А про що ж тут звітувати, якщо в селі нічого нема?

У свою чергу, представниця апарату зауважила:

— А до цього часу було, а не стало, коли ви пішли в Ленковецьку громаду? Давайте скажем так: його ще не було й раніше… До Ленковецької громади ви скільки прожили тут в селі?

Відтак, зазначила:

— Школу в селі зберегли, також силами Ленковецької ТГ зробили садочок. А клуб завалився ще до об’єднання.

Однак, селяни кажуть, що завалився він лише цьогоріч. Із приміщення забрали все, що можна було: вирізали батареї, котел.

Цікавило людей і питання, коли ж вони дочекаються водопроводу. Адже у них, як у приказці, обіцяного три роки чекають. А на благоустрій криниці, яка розташована в центрі села, грошей у громади не знайшлося. Нарікають, що у воду потрапляє опале листя та щурі.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Юрій Петрович зазначив, що кошти ТГ виділяє лише на громадські криниці. Решту ж повинні ремонтувати мешканці самотужки.

Проблема з питною водою існує і в сусідньому селі Сошки. Там, зі слів мешканців, криницю почали будувати, однак, до пуття не довели. Замість джерела тепер мають каламутну воду, яка непридатна до споживання.

— Ви сказали, що осінню буде в нас водопровід, а як ні, то весною… Вже от пройшла осінь тепла, зима сніжна, вже ми йдемо до літа, закінчується весна… А води як не було, так і нема.

Юрій Криворчук вирішив дати роз’яснення ситуації та заспокоїв:

— Наразі доробляють у Старих Бейзимах, тоді переходять до вас — на Велику Рішнівку… Вода буде. Ще треба проєкт виготовити. Цьогоріч у вас розпочнуть будівництво водогону.

Незадоволені громадяни і перевезеннями. Точніше, вони у них практично відсутні. Єдиний автобус заїжджатиме в село з 23 травня. Втім, рейси виконуватиме нечасто. І такий стан справ, як пояснив Юрій Петрович, практично в кожному віддаленому селі громади. Адміністрація ТГ ніяк не може вплинути на рішення перевізника та не змусить приватників курсувати між селами.

Обурювалися присутні і благоустроєм на кладовищі. У приклад ставили Судилківську ТГ, де все прибрано та організовано.

Одне з наболілих питань — як добратися мешканцям мікрорайону «Шанхай», який теж існує у Рішнівці, до своїх домівок.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

На відрізаній ділянці села проживає близько 15 осіб. Усі вони — пенсіонери. Наразі, аби пройти людям до магазину чи на медпункт, потрібно мати високі чоботи. Адже місток в аварійному стані, а навкруги болото та вода. Альтернативний шлях для пенсіонерів дуже неблизький — близько 2-х кілометрів… Як пояснили в селі, нові дошки на ремонт містка обіцяють із року в рік вже протягом 6 років. Однак, далі обіцянок справа не йде…

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

— Допоки ми будемо мучитися? У нас залишилися одні каліки, — сказала одна з літніх жінок.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Посадовці запевнили, що обов’язково обстежать місток та приймуть відповідне рішення задля добробуту мешканців.

Особливо цікавили людей, які зібралися, земельні питання.

— Юрію Петровичу, по Сошках питання… У моєї мами була земля, вона город тримала, приходить староста і каже: «Все, цієї землі брати не будете, це для атошників буде». Ну добре, для атовців, значить для атовців… Ану, спитайте, скільки він в АТО був (чоловік вказує у бік старости, — Авт.)?

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Один наперед другого викрикували люди, що землю видають неправомірно. Поки одні стоять у чергах та отримують купу відмов і відписок від місцевих посадовців про відсутність вільних ділянок, інші своє конституційне право на отримання землі в розмірі 2-х гектарів реалізовують.

— Якщо вільна є земля, пишіть заяву та подавайте пакет документів, — пояснює голова ТГ Юрій Петрович.

Одна з жінок каже:

— У 2019-му році я написала заяву на землю. Мені з сільської ради принесли папери: відмова, нема землі. Після того земля з’явилася. А мої діти залишилися без неї. Як так зрозуміти? Щомісяця їздити на сесію в Ленківці я не буду, якби тут, в сільській раді, я б пішла.

Юрій Петрович заперечив:

— Кожна людина, якщо є вільна ділянка, має право взяти землі до 2-х гектарів.

Однак, інша мешканка села на підвищених тонах зазначила:

— Я з 2018-го до вас їжджу. Ви сказали, земля буде, поки нема. А приходжу кажу: є земля. А ви мені кажете, що орендаторам віддали, бо вони податки платять… то що ви хочете, щоб ще я вам податки платила? Так я віддам землю, то й за мене будуть податки платити. В минулу п’ятницю була сесія, ви знову дали людям паї, землю. А в мене лиш пачка заяв із відмовами.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Юрій Криворчук узявся пояснювати процедуру отримання земельних ділянок:

— Я не даю землю нікому. Є на те земельний та юридичний відділ. Пишеться заява, реєструється, виноситься на сесію і тоді депутати вирішують: надати змелю чи не надати.

Заяви, зі слів голови ТГ, треба час від часу поновлювати. Натомість, обурені у залі люди кажуть, що треба скласти список та повідомляти людей, коли підійде їх черга.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

— Ми не маємо людей повідомляти, що є вільна земля, — відповів Юрій Петрович. — Якщо є вільна земля, пишіть повторно заяви.

Обуренню людей не було меж:

— Та й скільки писати?! У нас є староста, який повинен допомогти знайти земельну ділянку та створити чергу, бо він відповідає за мене, за нього, за всіх, а не за три чоловіки у селі.

Натомість староста села Володимир Космина закликав людей вирішувати нагальні питання в особистому порядку. Адже він є на робочому місці щодня.

— Шановні, хто вас сюди сьогодні зібрав? Я, голова чи інше керівництво? Приходьте всі самі, я є щодня на роботі, прийму вас без проблем. Я бачу, це перетворюється все проти старости, тобто, мене. Я скажу правду, як було: приходить Жанна Михайлівна до мене в лютому і каже: «Треба дві земельні ділянки хороші, аби здати в оренду й отримувати відсотки. Якщо не зробиш, не даси, то будуть проблеми». Виходить, що сьогодні вас зібрала Жанна під свій інтерес, аби вирішити це питання? Ви пустили по селу, що я беру 500 доларів за земельну ділянку… Якщо я корупціонер, нехай мене накажуть… Я не люблю неправди. Ви обдурюєте та підбурюєте людей.

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Про допомогу рідному селу, за проханням старости села, вирішив розповісти один із присутніх чоловіків:

— Попросили мене прочистити дорогу, вирізав я, спалив, привіз додому дрова. Приїжджає поліція до мене, з ними староста. Штрафують мене, за що? За те, що він просив мене, щоб я вирізав ту дорогу?

Староста зазначив:

— Ті дерева ти ж на пасіці вирізав!

Окрім того, на зібранні піднімали питання про доходи села, розорані береги, де випасали раніше худобу, та інше наболіле…

У Шепетівському районі селянам урвався терпець

Відтак, пообіцяли повернутися до головного — зняти старосту села з посади. Для того планують організувати схід села через два тижні з більшою частиною виборців, аби все було по закону.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


1 коментар до статті «У Шепетівському районі селянам урвався терпець»

  1. Таня Холодова коментує:

    То хто бреше? Люди чи староста.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині мати відповідатиме за неадекватну поведінку сина на уроці
На Хмельниччині чоловік підробив накази Держгеокадастру та вхопив собі кілька гектарів землі
На Хмельниччині після втручання прокуратури вдалося зберегти заказник «Вовчанський»
Добрикався: на Шепетівщині рятувальники отримали незвичайне сповіщення
Дитячий оркестр із Шепетівщини присвятив виконання «Ой, у лузі червона калина» для ЗСУ
Депутат облради вимагав «відкати» за виділення допомоги для поранених воїнів

Читайте у цій рубриці



Сільській раді на Шепетівщині після втручання прокуратури буде повернуто понад 160 тисяч гривень
Віддали останню шану воїну з позивним «Маріуполь», якому Шепетівка припала до душі
У Шепетівці ліквідовують аварійну ситуацію з водопостачанням
ЦНАП на Шепетівщині якісно та оперативно надає найпопулярніші послуги сервісних центрів МВС
У Славутській громаді побільшало випадків гострого мозкового інсульту
У Шепетівській лікарні тепер можуть лікувати геморой безболісно та без операції
FacebookTelegramViberWhatsAppX