На Хмельниччині продають індичку з сальмонелою

На Хмельниччині продають індичку з сальмонелою

На прилавки магазинів потрапило індиче м’ясо, завезене з Польщі. У продукції виявили сальмонелу.

«Інформуємо операторів ринку, які здійснюють обіг харчових добавок та/або займаються виробництвом з використанням м’яса механічного обвалювання (ММО), що до України у кількості 4020 кг експортувалось ММО код УКТЗЕД 0207 (отримувач: ТОВ «Селміт», вул. Феросплавна, 38, м. Запоріжжя, 69035 та холодильний склад «ФРОСТ 4», вул. Автопаркова, 7, м. Дніпро, 49127; відправник: ZPM «Rasko» R. Skorzycki J. Skorzycki sp.j.; вантажоотримувач: Alma Meat sp.z o.o., Poland,). Дана партія ММО була виготовлена із м’яса індички. Відповідно до інформаційних повідомлень, отриманих по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 10 вересня 2021року № 2021.3978, RASFF № 2021.3978-fuр13 виявлено Salmonella typhimurium у крилах індичкu, з яких була виготовлена зазначена партія ММО (виробник: Indyk-Slask Sp.z o.o., Wolnosci 21 ,42-672, Poland, PL 24130501 WE)», — повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Відтак, операторам ринку нагадують, що відповідно до частини 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.

Про вжиті заходи щодо подальшого поводження із вказаним харчовим продуктом необхідно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області протягом двох днів за адресою:

  • вул. Шевченка, 53, м. Хмельницький, 29007,
  • тел. (0382) 63-07-34,
  • e-mail: info@consumerhm.gov.ua.

Бактеріальна інфекція сальмонельоз небезпечна для людини. Збудниками в даному випадку є сальмонели, які рухливі за рахунок джгутиків і мають форму палички. Ці бактерії виступають анаеробами, яким не потрібен кисень для життєдіяльності. Вони прекрасно переносять низькі температури, але гинуть при кип’ятінні. З точки зору патологічного впливу на організм людини слід виділити токсини, які виділяють збудники сальмонельозу. Це ендо-, цито- і ентеротоксини.

Існує кілька основних форм захворювання, при кожній з яких домінують свої ознаки сальмонельозу:

  • шлунково-кишкова, або гастроінтестинальна (легка, важка), яка, в свою чергу, підрозділяється на три варіанти — гастритичний, гастроентеритичний і гастроентероколітичний; тифозна (тифоподібна);
  • септична;
  • менінгіальна;
  • субклінічна;
  • носійство.

Шлунково-кишкова — найбільш поширена форма сальмонельозу. Вона починається дуже гостро з інтоксикації. У хворого починає боліти голова, температура досягає 39 градусів, з’являються озноб і слабкість, ломота, запаморочення.

Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея. Язик покривається білястим нальотом, стає сухим, живіт при пальпації болючий, злегка роздутий, селезінка та печінка збільшуються. Больові відчуття в животі зазвичай носять спазматичний характер. Приблизно через 5 днів діарея проходить, але організм вже зневоднений, процеси метаболізму порушені. Такий стан загрожує втратою мінеральних солей, що провокує судоми, тахікардію, падіння артеріального тиску.

У хворого можуть спостерігатися непритомність. З точки зору тяжкості перебігу гастроінтестинальна форма буває:

  • легкою
    (висока температура відсутня, блювота спостерігається один раз, стілець злегка розріджений, хворий одужує через 2–3 дня);
  • важкою
    (лихоманка триває не менше 4 днів, блювота спостерігається багаторазово, тиск знижується, з’являється діарея, слабкість, висока температура, судоми кінцівок).
Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На Хмельниччині покупцям повернули кошти за неякісний товар: хто посприяв
Ініціювали перевірку укриттів в одній з громад Шепетівщини
Сальмонельоз не відступає: яка ситуація на Шепетівщині
Вже госпіталізували 9 осіб: на Хмельниччині встановлюють джерело небезпечної інфекції
Падіж лебедів у сусідній з Хмельниччиною області був спричинений грипом птиці

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині підозрюють лікарку у смерті немовляти
На Хмельниччині перед судом постане винуватець ДТП, який нетверезим наїхав на 70-річна пішохідку 
У Хмельницькому молодий водій збив пішохідку
На Хмельниччині засуджений зізнався, що переносив по території колонії наркотики
На Хмельниччині мати залишила малих дітей, а сама розважалася з сусідом та його друзями
На Хмельниччині посадовець вимагав хабарі за утилізацію небезпечних відходів
FacebookTelegramViberWhatsAppX