Чоловік мало не вбив свою дружину мисливським ножем: суд виніс вирок

Чоловік мало не вбив свою дружину мисливським ножем: суд виніс вирок

До Хмельницького апеляційного суду з апеляційними скаргами на вирок Кам’янець — Подільського міськрайонного суду від 10 травня 2019 року звернулися потерпіла, захисник обвинуваченого та прокурор. Згідно з вироком, жителя села Кам’янець — Подільського району визнано винним в закінченому замаху на умисне вбивство (частина 2 статті 15, частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) своєї дружини та призначено покарання із застосуванням статті 69 КК України — 6 років позбавлення волі. Про це повідомила прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Потерпіла — дружина — просила призначити чоловіку умовне покарання, запевняла, що той вдарив її ножем з необережності, жодних претензій до нього не має.

Захисник також підтримав версію перекваліфікації дій його підзахисного на необережне тяжке тілесне ушкодження (стаття 128 Кримінального кодексу України). Вважав, що покарання, призначене судом першої інстанції засуворе, бо чоловік щиро покаявся, має позитивні характеристики, учасник АТО.

Прокурор же наполягав на скасуванні вироку суду першої інстанції і посиленні покарання — до 8 років ув’язнення. На його думку, призначене не відповідає тяжкості вчиненого злочину, а обставини справи свідчать про відсутність щирого каяття і це дає підстави вважати, що чоловік може вчинити нові злочини.

Як встановив апеляційний суд, сімейний конфлікт стався 21 липня 2018 року в Кам’янець-Подільському районі: після сварки з дружиною, яка дорікала йому зловживанням алкоголем, чоловік взяв мисливського ножа, зачинився з нею у літньому будинку, затулив однією рукою жінці рота, а іншою — вдарив ножем в груди. На крики доньки прибігла мати, яка залізла всередину через вікно, тим часом обвинувачений забрав ножа і пішов зі знайомим пити горілку. Лише вчасна допомога медиків врятувала життя потерпілій. За їхніми словами, відлік ішов на хвилини, бо жінка втратила багато крові й була у важкому стані.

Обвинувачений свою вину визнав частково — погодився, що заподіяв тілесні ушкодження, але випадково, бо взяв мисливського ножа, щоб нарізати ковбасу, зашпортнувся і впав на дружину, яка лежала поруч на ліжку.

Утім, допитаний судово-медичний експерт повністю спростував його показання та показання його дружини, що удар ножем був через необережність, підтвердивши, що тілесні ушкодження, виявлені у потерпілої, нанесенні з прикладанням значної сили і можливість їх утворення внаслідок падіння виключається.

«Підтвердженням наявності умислу в обвинуваченого на протиправне позбавлення життя потерпілої є використання ножа як знаряддя вчинення злочину, вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння, зачинення ним дверей на ключ зсередини, що він однією рукою закрив рота потерпілій, а іншою наніс удар ножем з прикладенням значної сили в область серця, втеча з місця події, переховування від поліції та спроба позбутися слідів злочину на своєму одязі та тілі, невжиття заходів щодо надання потерпілій належної медичної допомоги», — констатує Хмельницький апеляційний суд.

На думку колегії суддів, обставини, що пом’якшують покарання, які врахував суд першої інстанції, не є виключними та такими, що істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого ним умисного особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи і не дають достатніх підстав для застосування ст. 69 КК України й призначення покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті кримінального закону.

Відтак апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора — скасував вирок суду першої інстанції «у зв’язку із неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність, що у свою чергу потягло невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого» і ухвалив новий, покаравши обвинуваченого 7 роками за ґратами.

Апеляційний скарги потерпілої і захисника обвинуваченого суд залишив без задоволення.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «Чоловік мало не вбив свою дружину мисливським ножем: суд виніс вирок»

  1. Галина Нет коментує:

    Апелляционный суд супер

  2. Галина Нет коментує:

    Таких нужно наказывать они уже не изменятся


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
На Хмельниччині розбійник напав на працівниць кав’ярні та магазину
На Хмельниччині тричі за добу палали житлові будинки
На Хмельниччині молодиця, побачивши поліцейських, почала нервувати
На Хмельниччині цивільна дружина не дає засудженому чоловіку спілкуватися з дітьми

Читайте у цій рубриці



Біля будинку міського голови вибухнула граната: інцидент у сусідній із Хмельниччиною області
На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
На Шепетівщині шериф оперативно розкрив кримінальний злочин
На Хмельниччині молодик погрожував своїй бабусі, вимагаючи пенсію
На Шепетівщині двоє вчинили крадіжку в гуртожитку
Жителів Хмельниччини застерігають від нового виду шахрайства
FacebookTelegramViberWhatsAppX