На Хмельниччині рятують чоловіків, які повечеряли в’яленою рибою

На Хмельниччині рятують чоловіків, які повечеряли в’яленою рибою

27 липня у Хмельницькому зафіксували випадок ботулізму. При цьому, постраждали одразу двоє, один із яких є внутрішньо переміщеною особою.

Двоє чоловіків, — 1971-го та 1982-го років народження, — смачно повечеряли в’яленою рибою домашнього приготування, що, як виявилося, була заражена збудником ботулізму.

«І, хоча симптоми нездужання у них з’явилися уже наступного дня, за екстреною медичною допомогою хворі звернулися лише на третій день недуги», — повідомляє ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Один із хворих нарікав на появу сухості у роті, важкість ковтання, запаморочення та блювоту. В іншого — ще й двоїлося в очах та було затруднене дихання.

Того ж дня обох шанувальників в’яленої риби госпіталізували із діагнозом «ботулізм» до Хмельницької інфекційної лікарні у стані середньої важкості.

Довідково: Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво


На Хмельниччині чоловік не схотів сприяти проведенню капремонту будинку
У Хмельницькому під час пожежі врятували дитину, дорослих та домашнього улюбленця
На Хмельниччині «спалився» водій, порушивши правила дорожнього руху
У Хмельницькому люди досі викидають в унітаз великодні салати

Читайте у цій рубриці


На Хмельниччині чоловік викрав військову форму
«Чорний зброяр» із Хмельниччини встиг продати чимало боєприпасів: його викрили
Мешканку Славути за її діяння ув’язнили та конфіскували майно
Псевдооператор мобільної компанії оформив кредит на жінку із Хмельниччини
FacebookTelegramViberWhatsAppX