Юристи Хмельниччини консультують, як стати власником земельної ділянки

Юристи Хмельниччини консультують, як стати власником земельної ділянки

В Україні триває земельна реформа. Через це в землевласників, орендарів та потенційних покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення виникає багато запитань, зокрема й про те, як отримати у власність земельну ділянку.

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності роз’яснює юристка Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія Неборецька.

Розділом IV Земельного кодексу України передбачено порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами із земель державної або комунальної власності.

Найперше, що вам необхідно зробити, — це знайти вільну земельну ділянку, визначитись із цільовим призначенням земельної ділянки та її орієнтовними розмірами. У цьому допоможуть органи, які уповноважені надавати землі у власність громадян, або можна звернутися до Публічної кадастрової карти — https://map.land.gov.ua.

Яку ділянку можна отримати: розмір та цільове призначення

Закон надає громадянам можливість отримати безоплатно такі земельні ділянки:

  • для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де розташоване фермерське господарство;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2-х гектарів;
  • для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,1 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,1 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Важливо, що громадяни можуть отримати ділянки в межах зазначених норм за кожним видом використання. Тобто особа може приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з наведеного переліку.

Клопотання про надання ділянки

Наступним етапом є підготовка клопотання про надання земельної ділянки (частина 6 статті 118 Земельного кодексу України) та подання його:

  • до сільської, селищної, міської ради — щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
  • до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) та його територіальних органів — щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів.

У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання обов’язково додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, та погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Отримавши та зареєструвавши ваше клопотання, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування зобов’язаний розглянути його у місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Підстави для відмови у наданні такого дозволу передбачені частиною 3 статті 123 Земельного кодексу України.

У разі, якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування не надав дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову в його наданні, то особа в місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово треба повідомити відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Розробка й затвердження проєкту землеустрою

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється землевпорядниками, на підставі укладеного з ними договору. Зазначимо, що за послуги землевпорядника доведеться заплатити певну суму.

Після погодження проєкт землеустрою необхідно також затвердити в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання погодженого проєкту. Її результатом буде прийняття рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність, що передбачено частиною 9 статті 118 Земельного кодексу України. Дуже часто органи місцевого самоврядування відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність саме на цій стадії, однак Земельним кодексом України передбачено, що така відмова може бути оскаржена в суді.

Реєстрація права власності на земельну ділянку

Останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на неї. Для цього необхідно звернутися до державного реєстратора в ЦНАП або до нотаріуса за місцем розташування земельної ділянки.

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, включає:

  • заяву на проведення реєстраційних дій;
  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність;
  • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
  • квитанцію про сплату адміністративного збору.

Подати таку заяву ви можете особисто, або через уповноваженого представника. Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Державна реєстраторка провела махінації із землею на суму понад 3 мільйони гривень: інцидент по сусідству з Хмельниччиною
На Шепетівщині неправомірно зареєстрували земельну ділянку вартістю вартістю 1,5 млрд грн
На Хмельниччині чоловік підробив накази Держгеокадастру та вхопив собі кілька гектарів землі
На Хмельниччині жінці виділили земельну ділянку, яка не може передаватись у приватну власність
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
На Шепетівщині землі вартістю 9 мільярдів гривень повернуто державі

Читайте у цій рубриці



На берегах трьох річок Хмельниччини зібрали близько 350 кг непотребу
В одній із лікарень Хмельниччини виявили укриття, яке має неналежні умови для перебування під час повітряної тривоги
На Хмельниччині четверо батьків, що ухиляються від виконання обов’язків, пройдуть корекційну програму
На Хмельниччині відкрили виставку міжнародного проєкту «Ляльки для ненароджених»
Податківці Хмельниччини виявили осіб, які торгували через OLX, Prom, Facebook, Instagram без державної реєстрації
На Хмельниччині поранених бійців «Гвардії наступу» зцілюють музикою
FacebookTelegramViberWhatsAppX