У Славуті обурилися через можливе скасування пільгового тарифу для 30-кілометрової зони

У Славуті обурилися через можливе скасування пільгового тарифу для 30-кілометрової зони

Справа у тому, що у НКРЕКП мають намір скасувати пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. З цього приводу міський голова міста Славути у четвер, 2 січня, звернувся з відкритими листами до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Крім того Василь Сидор адресував з цього приводу листи і до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка та народного депутата України Олексія Жмеренецького.

Відповідний проект постанови опублікований Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг. Закон «Про електроенергетику» втратив чинність, а в новому законі «Про ринок електричної енергії» передбачена відмова від перехресного субсидіювання, НКРЕКП пропонує скасувати пільговий тариф для жителів 30-кілометрових зон навколо АЕС.

У листі очільника міста Славутиякий опубліковано на сайті міської ради, зазначається:

«…Даний проєкт постанови суперечить статті 22 Конституції України, якою передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Так, статтею 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» передбачено надання пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику». При цьому статтею 17 вказаного закону, розмір зазначеної пільги становив 30 % від тарифу на електричну енергію, яка втратила чинність у зв’язку із введенням в дію нового ринку електричної енергії на підставі Закону України «Про ринок електричної енергії».

Вказане трактується НКРЕКП як підстава для виключення із Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого постановою НКРЕКП від 23.04.2012 № 498, пункту 2.1.3, яким врегульовано питання відпуску електричної енергії за тарифом у розмірі 70 % від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

Однак, таке трактування чинного законодавства призведе до звуження змісту та обсягу права населення, що проживає в зоні спостереження, гарантованого саме Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», що є спеціальною нормою у даній сфері правовідносин.

Таким чином, вважаємо, що законодавчого коригування потребує не постанова НКРЕКП від 23.04.2012 № 498, а Закон України «Про ринок електричної енергії» шляхом встановлення розміру гарантованої законодавством пільги.

Враховуючи те, що з 2014 року державою систематично недофінансовано субвенцію на соціально-економічну компенсацію ризиків населення, що проживає в зоні спостереження атомних електростанцій відповідно до обсягу однойменного збору, скасування пільг для вказаної групи населення зводить нанівець закріпленні правові гарантії та призведе до масового супротиву суспільства щодо розміщення ядерних установок на території таких населених пунктів.

Разом з тим, в розрізі взятого державою курсу на стрімке підвищення розвитку економіки на 40 %, продовження терміну експлуатації 1, 2 та будівництва 3, 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, держава зобов’язана формувати позитивне ставлення до атомної енергетики.

З метою вирішення даної ситуації, пропонуємо не вносити запропоновані зміни до постанови НКРЕКП від 23.04.2012 № 498, натомість доповнити статтю 7 «Про ринок електричної енергії» частиною 9 наступного змісту: «9. Тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, встановлюється у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення»…».

Відкриті листи до високопосадовців вже написали очільники міст Марганця та Нікополя.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Шепетівщині дідусь заявив у поліцію про насильство щодо онуки
У місті на Шепетівщині відкрили алею на честь загиблих на війні захисників
Мешканцю Славути заборонили наближатися до своєї матері
Малюкам у Славуті реабілітаційну допомогу надає ерготерапевт та фізичний терапевт
На Шепетівщині молодик під кайфом хотів «вирішити справу на місці»
У Славуті зупинили водія, якому суд заборонив сідати за кермо

Читайте у цій рубриці



Дівчину, яку дістали з-під завалів у Хмельницькому, відвідали її янголи-охоронці
Дивну намазку для бутербродів передали засудженому на Хмельниччині
Топ 10 новинних сайтів Хмельницького
На Хмельниччині через пориви вітру знеструмлено 96 населених пунктів
На Хмельниччині чоловік вкрав із будинку племінниці найцінніше для нього
На Хмельниччині чоловік два місяці цупив у супермаркетах
FacebookTelegramViberWhatsAppX