Понад 880 мешканців Хмельниччини захворіли на кір

Понад 880 мешканців Хмельниччини захворіли на кір

У Хмельницькій області вже зареєстровано понад 880 випадків кору. Вторік було всього 11 випадків. Хворіють діти та дорослі майже в однаковому співвідношенні: серед захворілих на кір 403 дорослих та 481 дитина. Понад 700 осіб (більше 80 відсотків) були госпіталізовані.

Держпродспоживслужба попереджає, кір — небезпечне вірусне захворювання, що є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Філатова-Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, його індекс контагіозності наближається до 100 %.

Найбільш сприятливими до кору є діти, тому відносять хворобу до, так званих, дитячих інфекційних хвороб. Захворювання дуже швидко поширюється — вірус кору передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим. Лікарі зазначають, що від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 17 днів, частіше 7–10 днів. Тому важливо створити в цей час умови для підвищення захисних сил організму дитини в боротьбі з вірусом: відразу після зустрічі з хворим на кір слід повідомити про це лікаря, за його порадою зробити дитині запобіжне щеплення, почати давати йому більше вітамінів і, поки хвороба не проявилася, якомога більше гуляти з ним на свіжому повітрі. Цей вірус небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути небезпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно знижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть торкнутись і дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Також часто після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей. Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Для профілактики використовують комбіновану вакцину одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи. Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію від кору до 35 років. Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже на другому році життя через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом.Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років.

Найбільш дієвою профілактикою кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби.

Не відмовляйтеся від щеплень та будьте здорові!

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині попереджають про кишковий єрсиніоз
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер
У яких випадках потрібна екстрена вакцинація
На Хмельниччині погіршується епідситуація
Невдовзі надійде у продаж понад 150000 доз французької вакцини від грипу

Читайте у цій рубриці



«Почув крик. Прибіг — мати в крові»: наслідки нічної атаки на Хмельниччині
Чоловік із Хмельниччини повівся на акційне пальне і за це поплатився
Суд встановив чи законно житель москви володіє землею на Хмельниччині
У Хмельницькому бюджет спрямували на підтримку Сил Оборони
В одній із громад Хмельниччини просять не перетворювати центр на стихійний ринок
Породний склад 2024: які дерева садитимуть цьогоріч на Хмельниччині
FacebookTelegramViberWhatsAppX