Не призначали пенсію, бо числився на підприємстві в окупації: історія переселенця на Хмельниччині

Не призначали пенсію, бо числився на підприємстві в окупації: історія переселенця на Хмельниччині

Пан Володимир — внутрішньо переміщена особа. На Хмельниччині він оселився після початку повномасштабної війни, оскільки місто Пологи у Запорізькій області, де він мешкав раніше, зараз тимчасово окуповане.

У серпні 2023 року пан Володимир звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області для призначення йому пенсії за вислугу років. Однак, попри те що надав повний пакет необхідних документів, Пенсійний фонд у призначенні пенсії йому відмовив. Пояснили: чоловік не має права отримувати пенсію, бо начебто досі продовжує працювати на своїй посаді.

Водночас підприємство, де раніше працював пан Володимир, розташоване на тимчасово окупованій території, у Пологах. І відколи чоловік приїхав на Хмельниччину, заробітної плати від роботодавця не отримував.

Оскільки пан Володимир має право на безоплатні послуги адвоката як внутрішньо переміщена особа, зі своєю проблемою він прийшов до Хмельницького бюро правничої допомоги. Представляти інтереси чоловіка в суді доручили адвокатові Віталію Клюцуку, який співпрацює з системою безоплатної правничої допомоги.

У позовній заяві, яку адвокат підготував для оскарження рішення Пенсійного фонду, він зазначив, що до повномасштабного вторгнення пан Володимир працював у ТОВ «Гірничодобувна компанія «Мінерал», що у Пологах. У жовтні 2022 року чоловік звернувся до Хмельницького міського центру зайнятості із заявою про припинення трудових відносин з підприємством.

Центр зайнятості зі свого боку направив повідомлення про припинення трудових відносин до управлінь Пенсійного фонду та Державної податкової служби у Хмельницькій області, а також до ТОВ «Гірничодобувна компанія «Мінерал». Однак, як повідомили пану Володимиру листом з центру зайнятості, надіслати роботодавцю копію заяви поштою не змогли, оскільки населений пункт розташований на непідконтрольній Україні території. Тому копії документів направили на електронну адресу товариства.

«У теперішніх обставинах для набуття статусу безробітного у зв’язку з неможливістю продовжувати роботу за трудовим договором за попереднім місцем проживання внутрішньо переміщена особа має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за новим місцем свого проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. При цьому датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви. Отже пан Володимир здійснив усі необхідні дії, спрямовані на припинення трудових відносин з ТОВ «Гірничодобувна компанія «Мінерал». Це свідчить про розірвання трудових відносин із роботодавцем», — пояснює адвокат Віталій Клюцук.

Суд взяв до уваги ці аргументи, скасував рішення Пенсійного фонду про відмову в призначенні пенсії та зобовʼязав призначити пану Володимиру пенсію за вислугу років, починаючи з серпня 2023 року — з дня звернення до управління Пенсійного фонду України.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Вода від сусідів залила стелю й стіни квартири: що вирішив суд на Хмельниччині
У Хмельницькому в лабораторію можна здати живого кліща: скільки вартує дослідження
Після аварії на ЧАЕС потяг «москва-Хмельницький» перестав курсувати не одразу
Засудили жителя Полтавщини, який «відзначився» у Хмельницькому
На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини

Читайте у цій рубриці



Вода від сусідів залила стелю й стіни квартири: що вирішив суд на Хмельниччині
У Хмельницькому в лабораторію можна здати живого кліща: скільки вартує дослідження
На Хмельниччині громади вчаться управляти відходами
4-річний хлопчик думає, що його тато на роботі: історія сержанта з Хмельниччини
В ізолятор на Хмельниччині намагалися передати засіб зв’язку
Віктор Якубець із Хмельниччини ніс службу за 25 км від зруйнованого реактора Чорнобильської АЕС
FacebookTelegramViberWhatsAppX