На Хмельниччині стартувала природоохоронна операція

На Хмельниччині стартувала природоохоронна операція

Сьогодні, 1 грудня, у Хмельницькій області розпочато природоохоронну операцію «Новорічна ялинка». Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з правоохоронними органами та державною лісовою охороною створені мобільні групи, які під час проведення рейдових перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах.

За порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність. Так, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 грн. і на посадових осіб — від 2550 до 5100 грн.

Відповідно до частини 1 статті 88–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання — тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами.

Крім того, за незаконне знищення ялинок Інспекцією будуть нараховані збитки за завдану довкіллю шкоду відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою КМУ від 23.07.2008 № 665.

«Зауважуємо, що в грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексації такс. Також звертаємо увагу, що при покупці та виборі новорічної красуні ви маєте право попросити продавця показати документи, які підтверджують легальність дерева, а саме: товарно-транспортну накладну, де має бути чітко зазначена порода дерева, яке ви купуєте, наприклад: сосна, ялина тощо», — кажуть в Держекоінспекції.

Крім того, наявність етикетки або пластмасової бірки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві також є однією з ознак легальності збуту. За необхідності можна просканувати код та звірити його в базі на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. А у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



На Хмельниччині юнак, який з дитинства спілкується жестовою мовою, отримав посвідчення водія
Юний шахіст із Хмельниччини протягом 11 турів гідно боровся за перемогу в чемпіонаті України
На Хмельниччині лиходій встиг заподіяти шкоди ландшафтному заказнику
На Хмельниччині у підпільних цехах підробляли одяг відомих брендів
У квітні на Хмельниччині виявили три найбільш забруднені річки
На Хмельниччині повідомили підозру у держзраді підполковнику, який перейшов на бік ворога

Читайте у цій рубриці



На Хмельниччині юнак, який з дитинства спілкується жестовою мовою, отримав посвідчення водія
Юний шахіст із Хмельниччини протягом 11 турів гідно боровся за перемогу в чемпіонаті України
У квітні на Хмельниччині виявили три найбільш забруднені річки
На Хмельниччині повідомили підозру у держзраді підполковнику, який перейшов на бік ворога
Фіналісти премії Global Teacher Prize Ukraine провели майстер-класи для освітян Хмельниччини
У Великодню ніч на Хмельниччині скоротять комендантську годину
FacebookTelegramViberWhatsAppX