Бурбон: істина в кукурудзі та правильній подачі

Справжній дух Америки в кожній пляшці — це bourbon, гордість Штатів і світовий хіт продажів. Він виділений в окрему підгрупу, маючи свій власний стиль. Чим відрізняється цей різновид віскі і як правильно його пити — розбираємося в подробицях.
Формування унікальних особливостей
Сьогодні справжні цінителі американського whiskey можуть ні в чому собі не відмовляти. Асортимент брендів різноманітний, продуктові лінійки постійно оновлюються і в цілому купити бурбон дуже просто. А починалося все в XVIII столітті, коли його вперше почали виробляти в штаті Кентуккі. Протягом усього часу існування він зазнав багато змін. При цьому зберіг унікальність, яка складається з декількох ключових факторів:
- у традиційному розумінні всі автентичні варіанти зернові;
- сировинною основою є кукурудза;
- головний інгредієнт становить мінімум 51 % від загального обсягу сировини;
- додатково використовуються різні злаки — як ячмінь, так і пшениця;
- класична технологія передбачає солодження, пророщування, сушку і лущення зерна — його подрібнюють, замочують і варять, оцукрюють солодом, зброджують дріжджами і переганяють;
- для настоювання підбираються тільки спеціально обпалені нові бочки;
- перед розливом готовий продукт зазвичай фільтрують, щоб позбутися від різких акцентів обвугленого дуба.
Бурбонський характер: який він
Сучасне виробництво налагоджено не тільки в США. Прекрасні зразки роблять по всьому світу — від Ірландії та Великобританії до Іспанії та Мартініки. Найбільш актуальні, найкращі та популярні — в інноваційному супермаркеті maudau.com.ua у всій своїй різноманітності. Всі вони не схожі один на одного, але в цілому належать до одного сімейства:
- що довше термін витримки, то більше золотистий колір наближається до бурштинового;
- класика набагато простіша в порівнянні з гіркуватим «ірландцем» та димним скотчем — вона лише насичена, солодкувата і з довгим післясмаком;
- солодкість більш виражена зі збільшенням вмісту кукурудзяної складової;
- аромат поєднує дубові нотки з ніжною пряністю;
- у смаку переважають тонкі нюанси фруктів, ванілі, карамелі.
Що потрібно знати про правила подачі
Розпивання будь-якого бурбона — ціла наука. Однак всі вимоги і тонкощі легко узагальнити:
- подавати рекомендується після обіду або вечері — це ідеальне завершення трапези, інакше їжа переб’є післясмак;
- оптимальна температура для дегустації — 18–20 °C, яких достатньо для розкриття букета;
- щоб насолодитися всіма гранями, треба потримати склянку в долонях для нагріву;
- зберігати спиртне в холодильнику не варто — сильне охолодження не принесе ніякого задоволення, а смакові якості не розкриються;
- напій злегка відпивають, але не ковтають відразу, затримують у роті на кілька секунд і при цьому видихають через ніс — так відчувається вся гамма;
- витримані сорти не розбавляють, середній ціновий діапазон можна поєднувати з соком, колою і додавати в коктейлі.
Ще один важливий момент стосується гастрономічних поєднань. Чудово підходять сирні нарізки, сирокопчені ковбаси, волоський горіх, фундук і смажений мигдаль, а також хамон і червоне м’ясо на грилі. Головне — не перестаратися зі спеціями, інакше запах затьмарить ароматику.

