Поради з пітчингу: Руслан Тимофєєв з Adventures Lab пояснив, як правильно презентувати стартап інвесторам

Поради з пітчингу: Руслан Тимофєєв з Adventures Lab пояснив, як правильно презентувати стартап інвесторам

У розвитку бізнесу фінансування грає одну з ключових ролей. Жодна ідея не може бути реалізована без капіталу. І тут на допомогу молодим проектам приходять представники інвестиційного ринку, готові до того, що їх будуть пітчити. На жаль, у багатьох стартапів — навіть дуже перспективних — презентація продукту проходить не так гладко, як хотілося б. Інвестор та творець фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв вирішив розповісти, через що це відбувається.

Навички пітчингу

В Україні дуже багато молодих команд, які готові випустити на ринок свій продукт. За даними дослідницького центру StartupBlink, минулого року в країні з’явилося понад 450 молодих IT-компаній, і у статистиці враховувалися лише офіційно зареєстровані проекти, повідомляє Руслан Тимофєєв. А скільки команд ще не встигли показати себе на інвестиційному ринку, залишається лише здогадуватися.

Зрозуміло, у всій цій безлічі стартапів є гідні, які за належного фінансування можуть розвинутися в успішний бізнес, що приносить мільйони. Але не факт, що інвесторам вдасться помітити його. Так відбувається через те, що у фаундерів не вистачає навичок грамотно презентувати свій продукт, пояснює інвестор. Дуже часто фаундери приїжджають із чудовим задумом, але під час виступу їхні старання зводяться нанівець через відсутність досвіду презентації.

Типові помилки фаундерів

Найсерйозніший недогляд стартаперів, на думку Руслана Тимофєєва, — недостатньо ретельна підготовка до пітчингу. Успішний бізнесмен і маркетолог із США Гай Кавасакі, який опублікував не одну книгу про грамотний пітчинг, стверджує, що гідна презентація створюється щонайменше місяць. За цей час фаундерам потрібно підготувати безліч слайдів та відібрати десяток найкращих, які за кілька хвилин зможуть яскраво та ємко розповісти про стартап та його філософію.

Далі автор Adventures Lab звертає увагу на зміст і тривалість пітчингу. Через невпевненість у своїх силах фаундери іноді перевантажують виступ малозначними відомостями та штучно збільшують час розповіді до 15–30 хвилин. Таким чином вони намагаються надати значущості своєму проекту, але ефект виходить зворотнім. Інвестори перестають вловлювати суть презентації, відволікаються і загалом втрачають інтерес до продукту.

«Презентація — це тизер, який повинен прикувати увагу в перші ж хвилини», — наголошує Руслан Тимофєєв. Тому в розповіді повинна бути інформація, що запам’ятовується та повною мірою відображає концепцію бізнесу.

Ще одна помилка у пітчингу — читання тексту з екрана. Слайди для пітчингу підготовлюються для того, щоб доповнити усну розповідь, проілюструвати думки, які не можна пояснити словами, дати інвесторам можливість ясніше зрозуміти ідею стартапа. Саме тому зміст розповіді та візуальної презентації не повинні дублювати один одного.

Нарешті, стартаперам слід навчитися вловлювати настрій інвесторів: чи подобається їм презентація, чи викликає вона сумнів, чи нудьгують вони. Досвідчені оратори обов’язково дивляться на реакцію аудиторії і, якщо щось йде не так, намагаються повернути розповідь у потрібне русло, щоб знову зробити її цікавою та змістовною.

«Справжній великий бізнес — це довіра людей. Перш ніж викликати довіру у мільйонів користувачів, фаундер має зробити перший крок: заслужити довіру кількох мільйонерів», — підбиває підсумок Руслан Тимофєєв. Саме тому пітчінг — один із ключових моментів у розвитку проекту. Не завоювавши прихильність інвесторів, команда не отримає кошти на реалізацію своєї ідеї, а отже, стартап не відбудеться.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX
Підписатися на наші новини у месенджерах:

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



Чому американський бізнес зацікавлений інвестувати в українську оборонку
Особливості розробки мобільних додатків на замовлення
Як Penguin-team допомагає компаніям рости в інтернеті
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Понад 16 мільйонів гривень отримають підприємці Хмельниччини
Арбітраж трафіку: що це таке простими словами і які популярні ніші

Читайте у цій рубриці



Як зрозуміти, який корм підходить вашому котику
Які види жировловлювачів підходять для ресторанів та кафе
Електро каміни: види та переваги
Технології мотоциклетної техніки
Ефективність бальнеологічного лікування у Трускавці
Віртуальні консультації лікарів: зручний і швидкий доступ до медичної допомоги
FacebookTelegramViberWhatsAppX